CSR2016-Header-A4-SRB-NEW

 

Sedma međunarodna konferencija o društveno odgovornom poslovanju, CSR Forum, održana je 8. decembra u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu.

U prvom delu konferencije, prisutni su mogli da čuju iskustva iz Ujedinjenog Kraljevstva od Natali Kembl, članice radne grupe koju je formirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva za program koji se bavio rezultatima istraživanja uticaja biznisa sa socijalnom misijom na društvo. Nakon toga, predstavljen je nacionalni Indeks odgovornog poslovanja – prva nacionalna online platforma za procenu društvene odgovornosti.

Natalie Campbell

Natalie Campbell, clanica radne grupe za istraživanje uticaja biznisa sa socijalnom misijom, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i ko-osnivac, A Very Good Company

Izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje, Neven Marinović pedstavio je rezultate i iskustva prvog ciklusa indeksiranja, a o značaju ove inicijatve i iskustvima govorili su učesnici panela: Ingeborg Ofthus, Izvšrna diektorka Telenor Srbija, Marinos Vathis, Predsednik IO Vojvođanske banke, Dragan Lupšić, Direktor sektora za odnose sa javnošću i komunikacije, Coca-Cola HBC Srbija i Veran Matić, član UO Privredne komore Srbije.

DSC_7045

Panel diskusija: ŠTA DONOSI LIDERSTVO U CSR-u – DOBRE PRAKSE

Na proglašenju prve nacionalne liste kompanija plasiranih na Indeksu odgovonog poslovanja obratila se Katarina Obradović-Jovanović, pomoćnica ministra privrede, Laura Pavlović u ime USAID Kancelarije za ekonomski i demokratski razvoj, kao i David Litgou, predsednik NALED-ovog Etičkog komiteta. Na listi Indeksa odgovonog poslovanja našlo se 20 kompanija kojima su ovom prilikom uručena priznanja.

CRS index

PROGLAŠENJE CSR INDEX LISTE

Drugi deo konferencije bio je posvećen primerima dobre prakse iz zemlje i inostranstva. Od predsednika kompanije General Electric iz Mađarske, Joerg Bauera,  imali smo prilike da čujemo na koji način ova kompanija koja zapošljava preko 10.000 ljudi pristupa odnosima sa lokalnim zajednicama kroz podsticanje korporativnog volontiranja.

JoergBauer

Joerg Bauer, Predsednik, General Electric Mađarska

Kristel Nelius prenela nam je iskustva Nemačke mreže UPJ rada sa malim preduzećima u oblasti CSR-a.

Kristel Nelius

Christel Nelius, Projektni menadžer, UJP – nemacka nacionalna mreža biznisa i lokalnih neprofitnih organizacija posrednika

O programu saradnje Maxi supermarketa sa Bankom hrana „Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“ čuli smo od Milice Popović iz odeljenja korporativnih komunikacija, dok je o rezultatima istraživanja o implementaciji biznis principa usmerenih na decu govorila Vesna Savić iz UNICEF-a.

Milica Popovic

Milica Popovic, Korporativne komunikacije, Maxi supermarketi

Vesna Savić

Vesna Savic, Specijalista za fundraising, UNICEF

Tradicionalno, na konferenciji su dodeljena priznanja kompanijama koje su izdale izveštaje za 2015. po GRI metodologiji.

Priznanja_Nefinansijsko izveštavanje

Dodela priznanja kompanijama koje su izveštavale po međunarodnoj GRI metodologiji

U kutku socijalnih preduzeća učesnici konferencije mogli su da kupe neke od proizvoda socijalnih preduzeća – zimnicu, sapune, nakit i novogodišnje ukrase.

Kutak socijalnih preduzeća

Kutak socijalnih preduzeća

Na pratećem događaju konferencije čiji je domaćin bila UniCredit Bank, razmenjena su iskustva na temu socijalnog preduzetništva i uručene zahvalnice kompanijama koje su u prethodnoj godini podržavale socijalna preduzeća.

UniCredit Bank

Saradnja kompanija i socijalnih preduzeca – Priznanje najboljim praksama

Realizaciju konferencije omogućile su kompanije: Maxi, Eurobank, Societe Generale i Vip mobile. Kompanije Coca-Cola HBC Srbija i Atlantic group obezbedile su osveženje za sve učesnike konferencije.