E-reciklaža iz Niša izvezla 100 tona otpadnog freona

Beograd, 29. mart 2018. – Niško preduzeće „E-reciklaža“ izvezlo je za proteklih pet godina, koliko se bavi reciklažom starih frižidera i drugih električnih i elektronskih aparata, gotovo 100 tona otpadnog freona na spaljivanje u specijalizovano postrojenje u Nemačkoj, saopštio je vlasnik „E-reciklaže“ i direktor preduzeća „Jugo-impex“ Vujadin Šćekić. Ispuštanje freona u atmosferu nanosi ogromnu štetu ozonskom omotaču, kazao je Šćekić, dodajući da je reciklaža, međutim, i dalje ekonomski neisplativ posao.

„Izvlačenjem i pravilnim tretmanom freona napravili smo benefit kao da u Nišu nijedan automobil nije vožen tri godine“, rekao je Šćekić.

Po njegovim rečima, ispuštanjem u atmosferu freona iz samo jednog frižidera, a u tim uređajima ga ima između 140 i 200 grama, ozonskom omotaču se napravi šteta jednaka onoj koju pravi jedan automobil za godinu dana.

Prema rečima Šćekića, u „E-reciklaži“ reciklira se godišnje između 12.000 i 14.000 tona elektronskog i električnog otpada.

On je naveo da u Srbiji još nisu iskorišćeni veliki potencijali za razvoj reciklažne industrije, a razvoj „zelene“ industrije biće moguć tek kada se napravi stabilan, predvidiv sistem.

„Ukoliko se napravi stabilan sistem u ovoj ili narednoj godini, već za godinu ili dve imali bi u našoj zemlji sigurno 30-tak novih postrojenja za preradu koja bi mogla da uposle više od 50.000 ljudi“, rekao je Šćekić.

Izvor: euractiv.rs

Foto: Pixabay.com