FOP radni doručak: Venture filantropija

Beograd, 21. jun 2016.Delta Holding i Delta Fondacija ugostili su danas FOP radni doručak na temu Venture Filantropija – spoj dobročinstva i investiranja.Učesnici radnog doručka bili su predstavnici kompanija članica Foruma, drugih društveno odgovornih kompanija, socijalnih preduzeća i organizacija civilnog društva.

Prisutni su imali prilike da razmenimo iskustva i razgovaraju sa predstavnicom Evropske asocijacije za venture filantropiju, Evom Kočal.

U cilju da stvore zajedničku vrednost i za svoj biznis i za društvo, mnoge kompanije okreću se kreiranju programa za zajednicu koji imaju dugoročne i održive efekte. Ovaj pristup relativno je nov, i svega nekoliko kompanija je u potpunosti implementiralo programe koji integrišu investiranje u društvene inicijative sa uzajamnim efektima na njihovo poslovanje i dobrobit zajednice. Kompanije i korporativne fondacije nalaze se na drugom mestu, po investiranju u projekte zasnovane na socijalnim inovacijama, posle pojedinaca koji u ovom vidu investiranja vide svojevrsnu kombinaciju ulaganja i podrške društvenim ciljevima.

Kompanije koje strateški usmeravaju svoja davanja usaglašavajući ih sa osnovnim biznisom mogu značajno da utiču na smanjenje poslovnih rizika i troškova, podstičući razvoj društva i lokalne zajednice u kojoj posluju.