UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Đaci i studenti u poslednjih pet godina uradili preko 300 praktičnih radova na primeru Bosisa

5 min read
Podeli

Intervju sa Marijom Pantelić, Menadžerkom ljudskih resursa i održivosti preduzeća Bosis.

Beograd, 27. jun 2018. – Bosis je pouzdan dobavljač za štampanu i kaširanu kartonsku ambalažu i blister kartone za najveće domaće i svetske brendove. Kompanija se poslednjih godina suočava sa intenzivnim rastom, a danas broji 118 zaposlenih koji čine poslovnu porodicu Bosis i do sada su proizveli nekoliko milijardi kutija za preko 130 zadovoljnih kompanija klijenata.

Saznali smo da veliki broj studenata godišnje poseti kompaniju Bosis i da vrlo rado organizujete program za usavršavanje mladih, možete li nam reći u kojoj oblasti/sektoru poslovanja realizujete stručne prakse i kome su one namenjene?

„U okviru svoje strategije društveno odgovornog poslovanja i podrške doprinosu smanjenja nezaposlenosti mladih u okviru lokalne zajednice Bosis đacima i studentima nudi mogućnost da primene stečena teorijska znanja i da nauče nešto novo kroz različite programe koje organizujemo. Istraži, Kreni, Poveži i Primeni su četiri programa koje smo osmislili za osnovce, srednjoškolce, studente, diplomce bez iskustva i postdiplomce i prilagodili ih njihovim različitim nivoima znanja i interesovanjima.

Do sada smo ostvarali saradnju sa 2 srednje škole i 3 visokoobrazovne institucije u gradu, 5 u zemlji. Sproveli smo preko 150 đačkih i studentskih praksi u različitim službama u kompaniji. Preko 200 studenata poseti Bosis godišnje i upozna se sa različitim zanimanjima u grafičkoj industriji od proizvodnje do administracije i menadžmenta. Đaci i studenti su u poslednjih pet godina uradili preko 300 praktičnih radova na primeru Bosisa“.

Možete li nam objasniti kako izgleda program prakse u Bosis-u?

Praksa u Bosisu se organizuje kroz program KRENI. Nije slučajno izabran naziv ovog programa – ovo je zaista prilika za đake i studente da naprave prve korake u svojoj karijeri.

Program prakse je jasno definisan i struktuiran. Trudimo se da se praktikanti osećaju od samog početka kao deo Bosisa. Pružamo im priliku da imaju isto iskustvo kao naši novozaposleni, da iskuse kako izgleda ulazak u jednu kompaniju od procesa selekcije, orijentacije, obuke za rad, treninga, ocene performansi do samog izlaska iz organizacije.

Tokom prakse stiču nova praktična znanja i veštine i upoznaju se sa realnim radnim okruženjem i  savremenim načinom poslovanja.

Kod nas svi praktikanti prolaze praksu u svim službama, a paralelno sa time sa svojim mentorom rade na praktičnom zadatku koji sami odaberu.

Svakom praktikantu dodeljujemo mentora. To su naše kolege koje su obučene za sprovođenje mentorstva koje prate razvoj praktikanta i daju mu smernice kako da maksimalno iskoristi priliku koja mu se pružila.  

 Kako izgleda jedan dan praktikanta za vreme trajanja stručne prakse?

Dolazak na praksu izgleda kao dolazak na posao. Sva pravila koja važe za naše zaposlene važe i za praktikante. Praktikanti se unapred upoznaju sa svim kolegama i pravilima ponašanja kroz proces orijentacije. Svima je obavezna obuka iz protivpožarne zaštite i bezbednosti i zdravlja na radu.

Tamara i Milan, bivši praktikanti u Bosis-u, a sadašanji zaposleni su sa nama podelili svoje iskustvo:

“Zbog dobrih preporuka koje sam dobila o kompaniji i na predlog profesora odlučila sam se za Bosis da tu obavim praksu. Pre nego što sam počela da dolazim na praksu od zaposlenih u ljudskim resursima sam dobila plan prakse u kome je bilo tačno navedeno za svaki dan šta će se raditi. Praksa je trajala mesec dana, a dnevno sam provodila po četiri sata na praksi. Svakoga dana dočekivao me je menadžer službe i prezentovao mi šta ćemo od aktivnosti toga dana obavljati. Imala sam priliku da tokom prakse upoznam i vidim rad u svim službama u kompaniji. Najzanimljivije mi je bilo što sam odmah dobila priliku da naučim da radim u informacionom sistemu Pantheon, koji je jedan od ERP programa koje smo teorijski učili na fakultetu. Mentor i svi izvođači obuka maksimalno su mi posvećivali pažnju i trudili se da mi sve teme koje me i dodatno interesuju što više približe.”, kaže Tamara Rasulić, zaposlena na radnom mestu  asistent nabavke u okviru službe Nabavka i logistika koja je kao student FON-a pohađala letnju praksu, nakon koje se i zaposlila u Bosisu.

Tamara 2

Milan Kolarević, zaposlen na radnom mestu majstor ofset štampe, kao srednjoškolac Tehničke škole Valjevo, u toku četvorogodišnjeg školovanja stručnu praksu je obavljao u Bosisu. Po završetku srednjeg obrazovanja, kako je i praktično savladao osnove štamparskog “zanata”, dobio je ponudu za zaposlenje na poziciji Pomoćnika majstora ofset štampe.

Kolarević

“Za Bosis nisam ni znao, jer sam iz okoline Valjeva. Kada sam došao na praksu nisam ni mogao da zamislim kako izgledaju mašine. Polako sam upoznavao matrijale, sve operacije u proizvodnji. Pričao sam sa drugovima koji su išli u druge male štamparije gde ništa nisu morali da rade i dobijali su potpise, a kod nas je uvek bilo dinamično. Imali smo različite zadatke da pomažemo majstoru, a kada smo bili slobodni pisali smo dnevnik prakse..Morali smo da budemo ceo dan, a moji drugovi su izlazili u 10h. Bilo mi je nekad i malo teško. Prvo sam pomagao majstoru oko čišćenja mašina, a danas sam i ja mentor praktikantima.”, kaže Milan.

Šta praktikanti mogu da očekuju od same stručne prakse, a šta nakon završetka programa? Da li su za njih zaduženi mentori i koja je njihova uloga?

Većina učenika i studenata ne zna šta da očekuje kada se prijave za obavljanje stručne prakse i iz tog razloga ih na orijentaciji detaljno informišemo o samom programu prakse i šta mogu da očekuju.

Mi garantujemo svima koji se odluče za praksu kod nas da će njihovi planovi prakse u potpunosti biti sprovedeni,  da će svako od njih imati mentora koji će im biti podrška u realizaciji prakse i da će imati sve neophodne uslove, resurse, dostupne podatke i informacije za sticanje praktičnih znanja i iskustva.

Sigurni smo da nakon završetka programa stručne prakse kod nas kandidati sa sobom nose praktična znanja i iskustva, i jedan nivo sposobnosti za samostalan rad za određene zadatke.

Svim praktikantima dajemo potvrde o obavljenoj praksi gde detaljno opisujemo šta su radili na praksi, koja znanja i veštine su stekli tokom prakse. Ove potvrde su mnogima pomogle da se zaposle.

I za kraj, možete li nam reći šta je Vaša kompanija dobila uključivanjem mladih u program stručne prakse?

Na prvom mestu je svakako to što imamo mogućnost da najkvalitetnije mlade kadrove po završetku formalnog obrazovanja odmah regrutujemo za sebe. Nema veće prednosti programa stručne prakse od zadovoljnih i motivisanih mladih punih energije, ideja i želje za učenjem i radom. Sve ovo pozitivno utiče i na ostale zaposlene i atmosferu u kompaniji.

Ne možemo sve dobre zaposliti, ali je satisfakcija i spremiti ih za tržište rada i čuti da su se ubrzo uspešno zaposlili.

Od ukupnog broja realizovanih stručnih praksi 75% đaka i studenata koji su pohađali program stručne prakse u Bosisu su se zaposlili.

Izjave Tamare i Milana to potvrđuju:

Tamara: „Osim zaposlenja ovom praksom dobila sam nove kolege i prijatelje i svakako gromno iskustvo. Velika je čast kada ti firma u kojoj si obavljao praksu ponudi zaposlenje i obučava te za radno mesto i ako nemaš prethodnog iskustva, što je za današnje prilike veoma redak slučaj“.

Milan: „Pored zaposlenja, praksa u Bosisu mi je omogućila i neku za mene ličnu sigurnost i želju da još više naučim i napredujem u poslu i oblasti štamparske industrije“.

 Jun, 2018.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link