UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP Vesti Volontiranje

CSR FORUM: Dodeljene Nagrade za korporativno volontiranje po sedmi put

4 min read
Podeli

Beograd, 11. decembar 2017. – U okviru osme međunarodne konferencije o društveno odgovornom poslovanju – CSR Forumu, dodeljene su i Nagrade kompanijama koje su sprovele program korporativnog volontiranja tokom 2017. godine.

Nagrade su dodeljene u sledećim kategorijama:

„Najbolji volonterski program” – Atlantic Grupa za Srbiju za program „Dan vrednosti“

Dan vrednosti je tradicionalni kompanijski događaj koji danas okuplja i do 1.500 učesnika, na više od 60 lokacija, na svim tržištima na kojima kompanija posluje. Program podstiče samoinicijative za izbor aktivnosti i uključivanje zaposlenih sa ciljem da se i na taj način razvija svest o pripadnosti  kompaniji i uzajamnom pomaganju. Zaposleni mogu da predlažu akcije na osnovu ličnog zapažanja i problema na koje nailaze u svojoj lokalnoj zajednici, dok program volontiranja uključuje sve zaposlene, pa i menadžment. Aktivnosti programa podrazumevaju sređivanje zelenih površina, parkova, šuma, a ciljne grupe su socijalno ugrožena lica, deca bez roditeljskog staranja i ustanove od društvenog značaja.

„Najuspešnije partnerstvo u lokalnoj zajednici” – Direct media a.d. za program ”Dečije selo: Amfiteatar u bojama duge”

U partnerstvu sa Ustanovom socijalne zaštite “Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici, zaposleni kompanije Direct Media realizovali su rekonstrukciju betona, farbanje amfiteatra Dečijeg sela i organizovali projekciju izložbe u virtuelnoj realnosti „Doživi Teslu“. Program je imao za cilj da kroz interakciju sa marginalizovanim grupama stanovništva doprinese lokalnoj zajednici u vidu podrške naporima institucija koje se time bave i ujedno podigne svest kod zaposlenih o potrebi većeg uključivanja marginalizovanih grupa u zajednicu.

„Razvoj zaposlenih” – Coca-Cola HBC Srbija za program ”Coca-Cola klub volontera”

Volonterske aktivnosti Kluba volontera prvenstveno su usmerene ka kreiranju dobrobiti zajednice, u okviru koje se posebno izdvajaju podrška ugroženim grupama (najčešće kroz fizičke akcije) i podrška mladima (najčešće kroz mentorstvo i podelu znanja). Zahvaljujući načinu na koji je ceo program koncipiran, zaposleni mogu sami da biraju/predlažu, prijavljuju se i realizuju akcije, volontiranje doprinosi razvoju preduzetničkog duha kod zaposlenih, kao i njihovih prezentacionih veština, dok se merenje privrženosti zaposlenih volontiranju sprovodi se svake godine. Od početka lansiranja programa do danas realizovano je ukupno 17 volonterskih aktivnosti i pokrenuto ukupno 174 volontera. Samo u 2017. realizovano je 7 aktivnosti u toku radnog vremena i u kojima je učestvovao 71 volonter, kao i jedna aktivnost van radnog vremena u kojoj je učestvovalo 12 zaposlenih.

„Inovativno skill based volontiranje” – Banca Intesa Beograd za projekat „BIB bend svira za decu“ u okviru programa korporativnog volonterstva „Intesa od srca“

Banca Intesa je 2016. godine oformila BIB bend, sačinjen od deset kolega muzičara. Osnovni zadatak BIB benda bio je da svira za decu, odnosno za prikupljanje sredstava za pomoć dečijim ustanovama, institucijama za njihovo medicinsko ili socijalno zbrinjavanje ili školama za decu i mlade sa smetnjama u razvoju. Zakazana su četiri velika koncerta BIB benda (Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac), a zaposleni iz cele banke imali su priliku da dođu i kupovinom ulaznica doniraju novac za pomoć i podršku deci u riziku. Prikupljeno je više od 1.160.000 RSD za rešavanja akutnih humanitarnih problema zajednice i pomognuto je deset dečijih ustanova šrom Srbije. U okviru ovog programa, zaposlini Banca Intesa donirali su više od 2000 sati volonterskog rada zajednici.

 „Pro bono podrška” – Hemofarm i Fondacija Hemofarm za program ”Mentorski program Fondacije Hemofarm”

Cilj programa je pružanje podrške studentima koji imaju izuzetne ocene, a slabijeg su materijalnog stanja. Mentroski program percepiran je kao zajednički proces učenja u kome i mentor kao iskusniji u odnosu, ima prostora za dalje napredovanje u smislu ličnog i profesionalnog razvoja i predstavlja odličan primer međusektorske saradnje. Selekcija mentora, rađena je u intenzivnoj saradnji sa sektorom ljudskih resursa kompanije Hemofarm i tima fondacije. Dodatna podrška usmerena je na razmenu znanja, iskustava i kontakata između mentora i stipendista kojim Fondacija Hemofarm podstiče jačanje kapaciteta budućih farmaceutskih i medicinskih radnika i stručnjaka kao i kreiranje pozitivnog ambijenta za zapošljavanje mladih. Glavne aktivnosti programa bile su treninzi za grupu mentora kao i susreti i treninzi za stipendiste-mentije kako bi se svi učesnici adekvatno pripremili za program, realizacija predavanja pretežno u oblasti mekih veština, studijska poseta pogonima kompanije u Vršcu i stručna predavanja.

„Najbolja volonterska akcija” – Bambi a.d. za program “Bambi karavan”

Cilj programa je stvaranje trajne veze između ustanova za decu bez roditeljskog staranja, kompanije i zaposlenih. Dodatni cilj je bio da se podigne svest o potrebi da se pomogne ovim ustanovama, te da se utiče i na druge kompanije. Volonterska akcija sprovedena je tokom slobodnog vremena zaposlenih a glavne aktivnosti uključivale su: deljenje proizvoda kompanije Bambi, druženje sa korisnicima usluga, obilazak samih ustanova i prihvatilišta, kao i razgovor i podrška vaspitačima u ustanovama. Ciljna grupa su bila deca bez roditeljskog staranja, deca sa posebnim potrebama i deca – žrtve nasilja u porodici. Učešće u volonterskim aktivnostima kompanije predstavlja dodatni podsticaj za zapsolene i nailazi na pozitivan odziv.

„Najbolji novouspostavljeni program korporativnog volontiranja“ – Vojvođanska banka za program „Mi smo tim“

Svaka od volonterskih aktivnosti u okviru programa imala je za cilj da doprinese poboljšanju uslova života zajednice. Zaposleni iz pet regiona davali su predloge o tome šta je neophodno uraditi u njihovom regionu, kao i kome je najpotrebnije pomoći. Partneri iz lokalne zajednice na aktivnostima programa bili su Ustanova za decu i mlade ”Sremčica”, OŠ ”Milutin i Draginja Todorović”, OŠ ”Vladimir Nazor”. Aktivnosti su obuhvatale: pomoć socijalno ugroženoj porodici u selu Čestereg nadomak Zrenjanina, farbanje klupa i pagode u dvorištu Ustanove za decu i mlade „Sremčica“ u Beogradu, farbanje pagode, klupa i ograde i krečenje spoljašnjeg zida u Osnovnoj školi „Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu, čišćenje priobalja reke Drine na tri lokacije kod Bajine Bašte, farbanje ograde, klupa i žardinjera u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Đurđinu pokraj Subotice. U okviru programa ukupno 103 zaposlenih doniralo je 482 sata volonterskog rada za poboljšanje uslova u zajednici.

Nagradu za korporativno volontiranje, dodeljuju Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv s ciljem da se nagrade i promovišu one kompanije koje ulažu u lokalnu zajednicu kroz lično angažovanje svojih zaposlenih, razvijajući konstruktivna partnerstva sa organizacijama i institucijama u lokalnoj zajednici. Odluku o dobitnicima Nagrade, doneo je žiri u sastavu: Snežana Klašnja, pomoćnik ministra za omladinu, Ministarstvo omladine i sporta, Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra Sektor za razvoj MSP i preduzetništva, Ana Milenić, Delegacija EU u Srbiji, Oliver Šarov, Viši savetnik za ekonomsku politiku i trgovinu, Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji, Miodrah Shrestha, GIZ i Aleksa Jeftić, Pokret gorana Vojvodine.

Nagrada za korporativno volontiranje uspostavljena je 2011. godine u saradnji sa međunarodnim partnerima CSR Europe i BITC u sklopu obeležavanja evropske godine volontiranja, kao deo šire inicijative koja je realizovana u 23 evropske zemlje.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link