UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP Vesti

Održana proširena sednica Saveta za DOP Privredne komore Srbije

2 min read
Podeli

Beograd, 28. februar 2019. – U sredu, 27.02. u prostorijama PKS održana je proširena sednica Saveta za društveno odgovorno poslovanje Privredne komore Srbije kojoj su prisutsvovali i predstavnici kompanija članica Foruma za odgovorno poslovanje. Članice Foruma pozvane su da prisustvuju ovom sastanku sa ciljem uključivanja u dijalog u vezi sa identifikacijom prepreka na koje se nailazi prilikom doniranja robe i usluga za opšte dobro.

Uvodnu reč dao je Veran Matić, predsednik Saveta za društveno odgovorno poslovanje PKS koji je ovom prilikom istakao važnost uključivanja kompanija u dijalog u cilju unapređenja okvira za davanje. Svetlana Radovanović ispred Trag fondacije predstavila je napredak radne grupe koja u okviru projekta „Unapređenje okvira za davanje“ radi na definisanju predloga za unapređenje regulative za pitanja od značaja za razvoj filantropije.

Sastanku su prisustvovali Neven Marinović ispred Smart kolektiva i Milica Mišković ispred Kancelarije Foruma za odgovorno poslovanje. “Kancelarija je zajedno sa članicama u prethodnom periodu radila na identifikaciji pitanja od značaja za unapređenje okvira za filantropiju i društveno odgovorno poslovanje. Članice Foruma za odgovorno poslovanje posvećene su građenju strateških odnosa sa zajednicama u kojima posluju i imaju značajnu ulogu u rešavanju različitih društvenih problema. Kada govorimo o stimulansu za veće uključivanje kompanija, to ima veze i sa građenjem kulture međusobnog poverenja i atmosfere koja pozitivno vrednuje akcije usmerene na biljitak zajednica u kojima svi radimo i živimo.” izjavila je ovom prilikom Milica Mišković, programska menadžerka Foruma za odgovorno poslovanje.

Među nekim od pitanja koja je Forum za odgovorno poslovanje identifikovao kao značajna za dalji razvoj filantropije i društveno odgovornog poslovanje, nalaze se stimulativniji propisi za osnivanje korporativnih fondacija, prepoznavanje i vrednovanje volontiranja u zajednici, usvajanje preporuka o nefinansijskom izveštavanju u cilju poboljšanja transparetnosti, veće uključivanje i osnaživanje malih i srednjih preduzeća, kao i  iniciranje izrade Strategije društveno odgovornog poslovanja kako bi se na sveobuhvatan i sistematski način obuhvatila kompleksna pitanja u vezi sa ovom oblašću.

Marina Savić, ispred kompanije Atlantik grupa, koja je i jedan od osnivača Foruma za odgovorno poslovanje, predstavila je iskustva kompanije prilikom doniranja: “Atlantik grupa odgovornost doživljava kao integralni deo strategije razvoja kompanije. Mi se trudimo da ugradimo principe odgovornosti u svoje poslovanje, i kada god možemo doprinesemo zajednicama u kojima se nalaze naše operacije. Atlantic Grupa je aktivan učesnik i organizator niza humanitarnih akcija, a kontinuirano se pomaže čitav niz organizacija i udruženja koja se bave zaštitom i pomoći ugroženim socijalnim grupama. O svim svojim aktivnostima na polju društveno odgovornog poslovanja, već nekoliko godina za redom izveštavamo kroz međunarodno priznati nefinansijski izveštaj po GRI metodologiji.”  

Događaj je realizovan kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju čine Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link