UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Podrška mladima Tržište Vesti

SAM objavio rezultate na temu odlaska kvalitetnih kadrova iz Srbije

3 min read
Podeli

Beograd, 17. novembar 2020. godine – Srpska asocijacija menadžera je objavila rezultate istraživanja na temu migracije i odliva mozgova. Oni ukazuju na uticaj odlaska talentovanih i prosperitetnih kadrova iz Srbije, a sve zbog potrage za kvalitetnijim životom u inostranstvu. Upravo su mladi između 20 i 30 godina ti koji najviše odlaze.

U istraživanju su učestvovali menadžeri kompanija iz različitih sektora, najviše iz IT industrije, proizvodnje, finansijskih usluga, konsaltinga i marketinga. Skoro 80% ispitanika potvrdilo je da imaju poteškoće u zapošljavanju, bilo da se radi o IT pozicijama, poput data analitičara, bilo da se radi o poslovima prodavca, vozača, magacionera, poljoprivrednika i sl.

„Istraživanje smo sproveli da bismo sagledali kakva je situacija na tržištu, da identifikujemo šta je to što kompanije mogu da urade kada je reč o privlačenju i zadržavanju kadrova, zatim da saznamo kako menadžeri prevazilaze nedostatak adekvatnih kadrova za pojedina zanimanja, kao i koji su to dodatni faktori koji prevazilaze napore kompanija i kojima moraju da se pozabave ostali činioci u društvu. Jedino zajednički – kompanije, fakulteti, država – možemo da kreiramo ambijent koji stimuliše mlade da ostanu u Srbiji ili da se nakon studiranja i rada u inostranstvu vrate. Trajni odlazak mladih iz zemlje ne predstavlja samo nedostatak za privredu, već pre svega za društvo u celini. Ono što daje prostor za optimizam je činjenica da su mogućnost za profesionalni razvoj i napredovanje u karijeri posebno važni za mlade ljude, a čak 65 odsto ispitanika već ima programe za mlade talente i nude različite mogućnosti ne samo za razvoj karijere, već i rad u multinacionalnim timovima, mogućnost privremenog rada u inostranstvu u okviru kompanjie, kao i rada na aktraktivnim projektima“, izjavila je Jelena Bulatović, izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera.

Iako se radi na privlačenju i zadržavanju kadrova, pa je tako 40% ispitanika izjavilo da sarađuje sa fakultetima ne bi li dali šansu studentima, to još uvek nije dovoljno. Ispitanici generalno smatraju da bi trebalo poboljšati i pojačati inicijative vlade za doprinos kompanijama koje imaju potrebu za zapošljavanjem kvalitetnog kadra. To mogu biti razne subvencije, obuke, smanjenje poreza, stipendije studentima, i uvođenje programa za profesionalni razvoj mladih, ne bi li se tako pospešile prilike i za kompanije i za mlade, jer obe strane treba motivisati na izgradnju međusobnog poslovnog odnosa. Oglašavanje kompanija putem društvenih mreža se pokazalo uspešnim, ali najčešće zapošljavaju putem preporuke i portala za zapošljavanje. Najmanje učinka ima oglašavanje preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ono što je bitno znati je da ima mogućnosti za boljitak, budući da je oko 30% ispitanika potvrdilo kao razloge za povratak u Srbiju želju da doprinesu razvoju zemlje i društva ili ponuđeni posao u Srbiji. Drugi razlozi uključuju i porodicu i nostalgiju, ali i stečenu finansijsku sigurnost. Ovo poslednje ukazuje na neophodnost obezbeđivanja finansijske stabilnosti zaposlenim unutar Srbije, na čemu poslovni svet mora da radi.

Istraživanje je realizovano u okviru projekta „Cirkularne migracije – Postupi odgovorno sada za budućnost Srbije“, koji SAM sprovodi uz podršku Vlade Švajcarske. Projekat se realizuje u cilju podizanja svesti javnosti o odlivu mozgova iz Srbije kao i kreiranja dijaloga na temu pozitivnih aspekata cirkularnih migracija. Poseban cilj projekta je da ukaže na mogućnosti i prilike za profesionalnih i lični razvoj mladih u Srbiji kroz promociju kompanijskih programa za razvoj talenata, stručnih praksi i stipendiranja, zatim programa za privlačenje kadrova i stručnjaka iz dijaspore kao i uspostavljanju dijaloga sa državnim institucijama na temu cirkularnih migracija.

O SAM-u

Srpska asocijacija menadžera (SAM), je udruženje profesionalnih menadžera koje okuplja 450 članova, rukovodilaca uspešnih firmi i timova od više od 70.000 zaposlenih koji godišnje realiziju posao vredan 9 milijardi evra. SAM u svom fokusu ima profesionalni razvoj menadžera, afirmaciju, profesionalizaciju i promociju menadžerske struke, povezivanje menadžera i promociju najboljih poslovnih praksi, kompanija, odgovornog, etičkog i održivog poslovanja. SAM je takođe usmeren i na kontinuiranu saradnju sa Vladom Republike Srbije i njenim institucijama putem zajedničkih aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje poslovne klime u Srbiji i unapređenje regionalne saradnje. Predsednik SAMa je Dragoljub Damljanović, a izvršni direktor Jelena Bulatović.

Izvor: Advertiser Serbia

Tagovi:

Može vam se svideti

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link