UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Održivi razvoj Podrška socijalnom preduzetništvu Vesti

Socijalna preduzeća ključna za razvoj održive i inkluzivne ekonomije

3 min read
Podeli

Beograd, 10. septembra 2021. – Razvoj socijalne ekonomije i socijalnih preduzeća jedan je od najvažnijih koraka ka izgradnji otpornijeg, održivijeg i inkluzivnijeg ekonomskog modela i društva u regionu zapadnog Balkana, zaključeno je na otvaranju osme regionalne konferencije Forum socijalnih inovacija (SIF), koja je održana prethodna dva dana u Beogradu.

„USAID podržava Forum socijalnih inovacija od njegovog početka 2014. godine jer su inovacije, bilo u socijalnim, tehnološkim ili drugim oblastima, ključne za rast i napredak društava. Srbija ima neverovatne ljudske resurse – pametnu, kreativnu i talentovanu radnu snagu sa izuzetnim tehnološkim i naučnim veštinama. A ekonomski rast Srbije ide u obećavajućem smeru. Sada više nego ikad, Srbija može – i trebalo bi – da usvoji politiku koja se nadovezuje na ovaj pozitivan zamah i osigurava pravičan i održiv rast u svom razvoju. To uključuje poboljšanje javnih politika koje omogućavaju više privatnog davanja i koje garantuju veću slobodu socijalnim preduzetnicima“, rekla je Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

Kriza uzrokovana KOVID-19 panedemijom ukazala je na mnoge izazove u našim ekonomijama i društvima i produbila postojeće nejednakosti. Iz pandemije smo naučili da moramo izgraditi održivije sisteme koji uzimaju u obzir socijalne, ekološke i ekonomske aspekte i potrebe društva. To se može postići samo zajedničkim naporima.

Socijalna preduzeća već duže vreme, a posebno tokom kriza kao što je pandemija, pokazuju svoj značaj za evropsku ekonomiju i društvo. U EU posluje preko 2,8 miliona socijalnih preduzeća, u kojima radi oko 6,3% svih zaposlenih u EU, ali uticaj socijalnih preduzeća daleko prevazilazi te brojke.

„Iako socijalna preduzeća imaju značajan pozitivan uticaj na razvoj društva i pružaju inovativna i održiva rešenja za brojne društvene izazove, ona se i dalje suočavaju sa nedostatkom podsticajnog okruženja koje omogućava njih razvoj. Zato je važno da svi sektori rade zajedno na razvoju mehanizama podrške i inovativnih finansijskih instrumenata, kao i razvoju nove filantropske agende koja će podsticati razvoj modela podrške lokalnim zajednicama“, rekao je Neven Marinović, direktor Smart kolektiva.

„Započeti septembar sa konferencijom kao što je Forum socijalnih inovacija je najbolji način da se okupe svi akteri iz ekosistema socijalne ekonomije i predstavlja značajan impuls za razvoj saradnje tokom naredne godine, inspiraciju za nove preduzetničke projekte i promociju socijalnih preduzeća. Zahvaljujemo se svim učesnicima koji su proveli ova dva dana sa nama“‚ rekao je Adrien Delabi, direktor RISE projekta (Regionalnog inkubatora za socijalna preduzeća).

Osmi Forum socijalnih inovacija, organizovan u partnerstvu sa RISE Regionalnim forumom, okupio je predstavnike socijalnih preduzeća, organizacija koje podržavaju razvoj socijalne ekonomije i stručnjake iz regiona zapadnog Balkana i Evrope koji su se složili oko konkretnih akcija potrebnih za podršku socijalnim preduzećima: poboljšati vidljivost socijalnih preduzeća, poboljšati pristup finansijama za socijalna preduzeća, pristup tržištima za socijalna preduzeća i podstaknu razvoj socijalnog preduzetništva kroz obrazovanje, obuku i poslovnu podršku.

Preporučene akcije su u skladu i sa Evropskim akcionim planom za razvoj socijalne ekonomije (2021-2026), čije se usvajanje očekuje ove jeseni, kao ključnog alata za sistemsko uključivanje socijalne ekonomije u različite društveno-ekonomske politike Evropske unije, kao i u aktivnosti usmerene za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Ovogodišnju konferenciju organizovali su Smart Kolektiv i Pulse (SOS Group).

SIF2021 održava se kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju dodatno čine i Trag fondacija, Catalyst Balkans, Smart Kolektiv, Srpski Filantropski Forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije. 

RISE regionalni forum deo je projekta RISE – Regionalnog inkubatora za socijalno preduzetništvo. Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine RYCO, Pulse (SOS Group), Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEYN), Institut Francais i Francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ) a podržavaju Agence Française de Développement (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link