UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Vesti

Unaprediti pristup finansiranju MMSP

3 min read
Podeli
Unaprediti pristup finansiranju MMSP

Beograd, 30. oktobar 2020. godine – Situacija i uslovi u pogledu finansiranja malih i srednjih preduzeća poboljšani su u poslednje vreme, ali je važno da se podrška omogući i onima koji su u najtežoj poziciji, a to su prevashodno mala preduzeća i ona mlađa od dve godine, ocenili su predstavnici Privredne komore Srbije i Ministarstva privrede na onlajn konferenciji o modelima podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i iskustvima u regionu.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, Mihailo Vesović, rekao je da okosnicu privrede Srbije, odnosno više 90% čine mala i srednja preduzeća. Istakao je da je država pomogla privrednicima tokom krize usled pandemije, što je bilo od velikog značaja. Podsetio je da ima 350.000 malih i srednjih preduzeća i ukazao na podatak da se skoro 92% oslanja na finansiranje od komercijalnih banaka, dok u EU 70%. Iako su banke olakšale finansiranje, odnosno uslove za uzimanje kredita za velika preduzeća, mala imaju mnogo veći rizik nego ranije, što će uticati i na ograničen pristup finansiranju u narednom periodu. Prema izveštaju NBS o kreditnoj aktivnosti banaka, banke očekuju dalјi rast tražnje za kreditima ili kreditnim linijama, ali će uslovi za odobravanje kredita biti posebno pooštreni za mala i srednja preduzeća. Vesović je podsetio je da su od velike važnosti bili donošenje zakona o otvorenim i alternativnim investicionim fondovima, što je PKS podržavala i inicirala.

Pomoćnik ministra za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo u Ministarstvu privrede, Katarina Obradović, rekla je da je, ne računajući poslednje mesece kada je došlo do pandemije, situacija po pitanju finansiranja MMSP u Srbiji poboljšana i da aktivnost banaka prema tom sektoru raste, te da su uslovi finansiranja poboljšani. ,,Ne kažem da nema problema, ali ako realno sagledamo situaciju posebno ovu koja je bila pre pandemije, ona je dosta bolja, ali postoje kompanije koje imaju specifične potrebe, te je važno da na raspolaganju imaju mogućnost finansiranja”, rekla je Obradović. U prilog tome govori i podatak koji je izneo godpodin Goran Živkov, ekspert UNDP-a, da, na primer, poljoprivredni sektor raste, ali da su u kategoriji privrednika sa specifičnim potrebama i poljoprivrednici sa malim kapacitetima i da je to segment privrede koji je nedovoljno servisiran finasijskim instrumentima. „Poljoprivrednici imaju veliki problem sa finansiranjem od strane banaka, zato što banke ne razumeju njihove potrebe i prilike, tako da bi potencijalno rešenje moglo da bude veća diverzifikacija modela finansiranja“, kazao je Živkov.

Sa druge strane, izazovi socijalnih preduzeća dolaze i iz njihove forme organizovanja. Naime, socijalna preduzeća u većini slučajeva, čak njih 70%, u ranim fazama posluju kroz formu udruženja građana, dok ostatak započinje poslovanje u formi privrednih subjekata, i tu dolazi do prvog problema jer bankarski sistem i drugi izvori finansiranja za privredne subjekte ni ne prepoznaje udruženja građana kao kreditne klijente, objašnjava Ivana Stančić iz Smart Kolektiva.

Slična je situacija sa kompanijama koje se bave zelenom ekonomijom, koje, zbog velikih troškova pozajmljivanja i transakcija, uglavnom posežu za sopstvenim sredstvima kao dominantnim izvorom finansiranja poslovanja i rasta, istakao je Milan Lakićević, UNDP ekpert za inovatino finansiranje, predstavljajući „Green Recovery Study“.

Zaključak je da smo država u kojoj centralno finansiranje ide iz banaka, a da u Srbiji postoje nezadovoljene specifične potrebe različitih segmenata privrede, kao i da je najveći raskorak u finansiranju kod onih koji su završili sa fazom startapa i oni nemaju nikakve opcije za finansiranje. Da Srbija nema nebankarske institucije, a iz izlaganja iz regiona smo čuli kolika je snaga tih institucija.

Na onlajn konferenciji “Tri pravca proširenja pristupa finansiranju MMSP sektora u Srbiji: Učenje iz iskustva regiona”, predstavljeni su uspešni primeri modela finansiranja MMSP-a, kao i osvrt na trenutnu situaciju, potrebe privrede, kao i rešenja za dopunu postojeće regulative.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link