UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Vesti

Započet dijalog sa bankama oko ukidanje provizija banaka na davanja za opšte dobro

2 min read
Podeli

Beograd, 12. februar 2020. – Na sednici Saveta za društveno odgovorno poslovanje započet je dijalog sa bankama oko mogućnosti ukidanja provizije za davanja za opšte dobro. Fondacija Ana i Vlade Divac predstavila je projekat kojim promoviše temu rodne ravnopravnosti u Srbiji, a Trag fondacija je podsetila da je konkurs za nagradu za dobročinstvo – Virtus otvoren do 20. februara. Na sastanku su predstavljena i dva projekta koji podržavaju razvoj socijalnih preduzeća- Finance4SocialChange koji realizuje Privredna komora Srbije i Smart Ipak Fond- koji realizuje Smart Kolektiv.

Trag fondacija je iznela rezultate istraživanja u vezi sa naplatom provizija na donirane sume koje pokazuju da od 26 ispitanih banaka njih 60% naplaćuje proviziju za transakcije kojima je cilj donacija i humanitarna svrha, a da se provizije kreću u iznosu od 1 do 1,5% od donirane sume. Predstavnici banaka su bili stava da bi trebalo da postoji jedinstveno, sistemsko rešenje, a koje podrazumeva da se propišu minimalno poželjni, zajednički kriterijumi koji bi sve banke trebalo da usvoje, a zajedno sa dostavljanjem dokaza da je namena sredstava donacija. Na sastanku je započet dijalog sa bankama oko mogućnosti ukidanja provizije na davanja za opšte dobro.

Projekat Smart Impakt Fond – Fond za održive zajednice, je program koji je Smart kolektiv pokrenuo kao novi i inovativni model u regionu za finansiranje socijalnih preduzeća, a koji sadrži i obuku i mentorsku podršku. Programom su u ovoj godini obezbeđena finansijska sredstva u vidu dodele beskamatnog kredita od 50.000 evra (za do 2 najbolja preduzeća) i mentorska podrška koja će trajati 50 dana (u periodu od 3-5 godina). Smart Impakt Fond ima i drugu komponentu – podrške koja traje 5 meseci, a koja će omogućiti da pet najboljih ideja dobiju grant u iznosu od 2.500 evra, kao i četvorosemečnu mentorsku podršku.

Projekat Finansiranje socijalnih promena (FInance For Social Change) sprovodi Privredna komora Srbije zajedno sa partnerima iz 12 zemalja. Program podrške se sastoji iz nekoliko komponenti, a jedna je oflajn edukacija iz oblasti merenja socijalnog uticaja, finansija, menadžmenta, strategije i komunikacije socijalnih preduzeća. Sledeća faza projekta je takmičenje za najbolju poslovnu ideju, koje će se održati u zemljama: Nemačkoj, Slovačkoj, Moldaviji i Srbiji, a najbolje očekuju i vredne novčane nagrade. Najavljen je i naredni sastanak projektnih partnera u periodu 9 – 10. marta t.g., koji će se održati u Privrednoj komori Srbije.

Ana i Vlade Divac Fondacija, u partnerstvu sa Fondom Centar za demokratiju sprovodi projekat – Unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji, koji finansiraju Balkanski fond za demokratiju i Ambasada Kraljevine Norveške. Komponente projekta podrazumevaju, podršku opštinama za usklađivanje lokalnih akcionih planova za zapošljavanje i rodnu ravnopravnost (tehničku podršku, organizaciju okruglih stolova i izveštaja sa preporukama za unapređenje),edukaciju civilnog sektora, lokalnih donosicoa odluka kao i medija; podizanje svesti poslodavaca i građana.

Sednice Saveta za društveno odgovorno poslovanje se realizuju u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac, Srspki filantropski forum, Smart kolektiv, Trag fondacija, Katalist i Privredna komora Srbije, a uz podršku USAID-a.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link