UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ernst & Young d.o.o. Beograd – EY Preduzetnik godine™

 

Period implementacije: Projekat je u Srbiji započet 2012. godine i sprovodi se na godišnjem nivou

Lokacija: Nagrada ,,EY Preduzetnik godine™” dodeljuje se na nacionalnom nivou, a pobednik nacionalnog konkursa u Srbiji, zajedno sa pobednicima iz zemalja širom sveta, konkuriše za priznanje ,,EY Svetski preduzetnik godine™” koji se svake godine dodeljuje u Monte Karlu

Tema: ,,EY Preduzetnik godine™” je sastavni deo korporativne strategije kompanije Ernst&Young koja između ostalog podrazumeva stvaranje boljeg poslovnog okruženja kroz podršku preduzetištvu. Ovim programom odaje se priznanje pojedincima koji su se u veoma dinamičnom i izazovnom preduzetničkom sektoru izdvojili svojim sposobnostima, inovativnošću, korišćenjem savremenih tehnologija i metoda upravljanja, kao i doprinosom zajednici. Program promoviše značaj preduzetničkog sektora koji kreira radna mesta i doprinosi razvoju lokalne zajednice, dodatno stimuliše preduzetnički sektor, i ujedno ohrabruje druge preduzetnike da uče iz iskustava najboljih. Preduzetnike kojima se odaje priznanje ne karakteriše samo ambicija i hrabrost, već i izuzetno naporan rad na pretvaranju svojih vizija u stvarnost. Njihov uspeh unapredio je sektore u kojima posluju i lokalne zajednice u kojima žive.

Nagrada ,,EY Preduzetnik godine™“ postoji već 27 godina, a u Srbiji je prvi put ustanovljena 2012. godine. Kao prva i jedina globalna nagrada ovog tipa, organizuje se u više od 140 gradova i 50 zemalja širom sveta. Pored glavne nagrade, priznanja se uručuju u potkategorijama ,,EY Brzorastući Preduzetnik godine” i ,,EY Inovativni Preduzetnik godine”.

Ciljevi i aktivnosti: Cilj programa je afirmacija najboljih preduzetnika u Srbiji kroz dodelu priznanja onima koji su uspeli da početnu ideju pretvore u uspešnu i dinamičnu poslovnu organizaciju. Nosioci ovog priznanja pripadaju svetskoj klasi poslovnih lidera, čiji rezultati predstavljaju meru poslovnog uspeha. Ovi izuzetni pojedinci predstavljaju i odlične uzore – ne samo u industrijama za koje su specijalizovani, već i među širom poslovnom zajednicom, kao i mladim preduzetnicima koji tek započinju svoj biznis.

Priznanje ,,EY Preduzetnik godine™“ dodeljuje nezavisni žiri u kojem nema predstavnika kompanije EY. Nezavisni žiri čine prethodni pobednici programa ,,EY Preduzetnik godine™“, iskusni poslovni lideri koji umeju da prepoznaju nove lidere i njihove uspehe, kao i stručnjaci za preduzetništvo iz akademskih ili drugih krugova. Nezavisni žiri donosi odluku zasnovanu na globalno utvrđenim kriterijumima koji osim navedenih opštih uslova uključuju: preduzetnički duh, inovativnost, strateško usmerenje, finansijske pokazatelje, nacionalni ili regionalni domet i individualnu i korporativnu odgovornost.

Postignuti rezultati: Učešćem u programu ,,EY Preduzetnik godine™“, Srbija je 2013. godine na izboru za ,,EY Svetskog preduzetnika godine“ prvi put imala svog predstavnika, gospodina Darka Budeča, vlasnika kompanije BUCK d.o.o. Osim predstavljanja Srbije, gospodin Budeč je u Monte Karlu imao priliku da ostvari kontakte sa najboljim preduzetnicima iz celog sveta koji će mu biti od koristi u njegovom daljem poslovanju. Pored značajnog proširenja poslovnih kontakata i ojačavanje postojećih veza, program pruža učesnicima i podršku pri ostvarivanju ličnih i profesionalnih ciljeva, značajan medijski nastup, podizanje ličnog i profila svog preduzeća. Nagrada predstavlja priznanje za doprinos zajednici, preduzetničkom sektoru i nacionalnoj ekonomiji i pruža jedinstven uvid u preduzetnički put do uspeha i ključne faktore u razvoju preduzetničkog biznisa.

,,Moja očekivanja nisu bila mala i bez obzira što sam zbog posla skoro svake sedmice u drugoj zemlji, ovakav događaj je jedinstveno iskustvo. Biti u prilici da sretnete stotinak vrhunskih svetskih preduzetnika na jednom mestu – to je nešto toliko različito od svega što mi ovde doživljavamo i što me je ohrabrilo ne samo u pogledu mojih poslovnih planova, već i mogućnosti da se u Srbiju privuku investitori koji u proseku prihoduju milijardu dolara godišnje”. Darko Budeč, EY preduzetnik 2012. godine

Izazovi i naučene lekcije: S obzirom na činjenicu da je 2012. godine projekat organizovan tek prvi put, za organizatore je to značilo da moraju da budu proaktivni, tj. da potencijalne kandidate lično kontaktiraju i objasne im o kakvom je programu reč, sa posebnim akcentom na njegov globalni karakter i transparentnost. Takođe, jedan od izazova je bio i obezbediti neophodne resurse za ovako složen program. EY kancelarija u Srbiji spada među najmanje koje su pokrenule program, a prva među zemljama bivše Jugoslavije.

 

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link