UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FORUM ZA ODGOVORNO POSLOVANJE


Vodeći se krilaticom “Bolji biznis za bolje društvo” okupljamo kompanije koje doprinose razvoju društva kroz principe održivog razvoja i podstičemo biznis sektor da bude aktivan i pouzdan partner zajednice u kojoj posluje. Forum osnažuje kompanije da posluju u skladu sa principima održivosti, odgovornosti i etike, i kroz sinergiju resursa i znanja doprinosi sprovođenju dobrih poslovnih praksi koje donose pozitivan i merljiv društveni uticaj.

Misija Foruma za odgovorno poslovanje je da podstiče razvoj društveno odgovornog poslovanja i uspostavljanje trajnih i stabilnih društveno odgovornih praksi u poslovnom sektoru.

Vizija Foruma za odgovorno poslovanje je društvo u kojem biznis značajno doprinosi rešavanju problema zajednice i u kome  su  prakse društveno odgovornog poslovanja utemeljene u svakom preduzeću, od najmanjeg do najvećeg.

Verujemo da je poslovanje zasnovano na principima održivosti velika prilika za sve kompanije, a ne dodatna obaveza.  Da su biznis lideri u jedinstvenoj poziciji sa iniciraju pozitivne promene u društvu i da treba da osnažuju druge. Da je, pored toga koliko svojih resursa kompanije izdvajaju za podršku zajednici, veoma važno i kako to čine. Kao i da, jedino aktivna saradnja svih sektora vodi do trajnih i poboljšanih sistemskih rešenja.  

VIŠE OD JEDNE DECENIJE DOPRINOSIMO RAZVOJU DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA

 • 2008
 • 2009
 • 2010
 • 2011
 • 2012
 • 2013
 • 2014
 • 2015
 • 2016
 • 2017
 • 2018
 • 2019
 • 2008

  2008 Osnovan je Forum poslovnih lidera
  OSNOVAN JE FORUM POSLOVNIH LIDERA: 14 kompanija osnivača u junu 2008. godine potpisalo je prve memorandume o razumevanju. Džeri Grinfild, preduzetnik i suvlasnik poznatog brenda sladoleda Ben&Jerry’s bio je naš počasni gost.
 • 2009

  Forum pokreće prve zajedničke programe korporativnog volontiranja.
  FORUM POKREĆE PROGRAME VOLONTIRANJA: Prvi Naš Beograd okupio je 250 volontera iz 10 kompanija, a iste godine formirana je i radna grupa za podršku preduzetništvu zapošljivosti mladih kroz mentorsko angažovanje zaposlenih u kompanijama članicama.
 • 2010

  PRVI CSR FORUM okupio je biznis lidere, stručnjake u oblasti održivosti i zainteresovane predstavnike civilnog i javnog sektora. Od 2010. godine CSR Forum je posetilo više od 1000 ljudi, a među govornicima na konferenciji bili su i neki od najpoznatijih svetskih stručnjaka u oblasti društveno odgovornog poslovanja, kao što su Lord Michael Hastings, David Halley, […]
 • 2011

  FORUM POKREĆE STRUKTURIRANE PROGRAME. U fokusu su podrška preduzetništvu i borba protiv klimatskih promena. Forum je podržao pokretanje prvog sveobuhvatnog programa podrške preduzetništvu mladih, program „Biznis mladih Srbije“, obezbeđujući mentorsku podršku. Inicijativa 5 do 12: Biznis lideri se obavezali na borbu protiv klimatskih promena. Održana je lokalna volonterska akcija Naš Gornji Milanovac
 • 2012

  IZVEŠTAVANJE I MERENJE REZULTATA DOLAZE U FOKUS. Raste broj članica uključenih u mrežu. Članice sve aktivnije doprinose programima i aktivnostima Foruma. Nakon pokretanja Nagrade za volontiranje povodom Evropske godine volontiranja u 2011 godine, dodeljene su prve nacionalne Nagrade za korporativno volontiranje. Od 2012, dodeljeno je više od 40 nagrada za angažovanje u lokalnoj zajednici. Volonteri […]
 • 2013

  OSNAŽIVANJE I RAZVOJ KAPACITETA MREŽE Članice usvajaju novu organizacionu strukturu – organi upravljanja postaju Predsedništvo koje ima 3 člana i Upravni odbor koji čini 5 članova. Forum poslovnih lidera menja naziv u Forum za odgovorno poslovanje kako bi jasnije komunicirao svoje ciljeve.Peti rođendan Našeg Beograda obeležen je velikom zajedničkom akcijom na Kalemegdanu. Kiša nije sprečila […]
 • 2014

  MEĐUSEKTORSKA SARADNJA i velika angažovanost poslovnog sektora u saniranju posledica katastofalih poplava. Na prvom multistejkholder panelu, predstavnici svih sektora diskutovali o najaktuelenijim društvenim temama. Na Forumu za održive zajednice predstavljeni su primeri dobrih praksi i iskustva. Zaposleni pomagali obnovu poplavljenog Obrenovca. Nagrade za korporativno volontiranje uručene kompanijama koje su svoje napore usmerile na podršku poplavljenima […]
 • 2015

  EVROPSKE INICIJATIVE: Forum se priključio Evropskoj inicijativi na podršci mladima. Po prvi put sprovedeno istraživanje o stavovima top menadžera o CSR-u koje je pokazalo da je za 76% direktora odgovorno poslovanje dovodi u vezi sa poslovnim rezultatima. Na multistejkholder panelu, održanom u rezidenciji Ambasadora Kraljevine Velike Britanije, glavna tema bila je podrška zapošljivosti mladih. U […]
 • 2016

  Razvoj eskpertskih alata. Oformljena je zajednica biznis profesionalaca koji volonterski podržavaju društvene inicijative. Tokom prve godine sprovođenja, 20 kompanija po prvi put se kvalifikovalo za ulazak na listu CSR indeksa, nacionalne platforme za procenu odgovornosg poslovanja.
 • 2017

  CILJEVI ODRŽIVOG RAZVOJA: Sve članice Foruma upoznate su sa Agendom 2030 i aktivno doprinose ostvarenju Ciljeva održivog razvoja. Posvećenost članova UO i Predsedništva dovodi do sve većih rezultata u pogledu rasta i razvoja mreže.
 • 2018

  ZAGOVARANJE I LIDERSTVO. Forum je postao član Saveta za filantropiju koji je osnovan pod pokroviteljstvom Predsednice Vlade, Ane Brnabić. Uloga biznis lidera, članica Foruma za odgovorno poslovanje sve više biće na osnaživanju malih i srednjih preduzeća. Nastavljamo da budemo aktivan i pouzdan partner u lokalnim zajednicama.
 • 2019

  ODRŽIVI RAZVOJ: Forum je pouzdan partner na putu ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja. Osnažuje mlade, organizacije civilnog društva i sektor MSP.

Čvrsto verujemo da pored novca, kompanije i svojim drugim resursima mogu značajno doprineti društvu. Podstičemo korporativno volontiranje, marketing za društvene ciljeve, preduzetničku filantropiju i međusektorska partnerstva. Od osnivanja zagovaramo strateški pristup filantropiji koja podrazumeva direktnu vezu sa poslovanjem i ostvarivanjem merljivog društvenog uticaja. Zalažemo se za integrisanje poslovne etike, merenja i izveštavanja o nefinansijskim učincima u svakodnevne poslovne aktivnosti. Na nacionalnom nivou, aktivno doprinosimo sprovođenju Ciljeva održivog razvoja.

 

Osnažujemo i podržavamo mlade, organizacije civilnog društva i socijalne preduzetnike, kao i mala i srednja preduzeća kroz naše različite programe. Istovremeno, osnažujemo menadžere i zaposlene u kompanijama da na najbolji način upravljanju socioekonomskim izazovima.

Nacionalni partneri smo vodećih svetskih CSR udruženja – CSR Europe, EASP, Global Pro Bono Network sa kojima redovno razmenjujemo informacije i učestvujemo u kreiranju evropske CSR agende.

UPRAVLJANJE:

Organi upravljanja u Forumu su Predsedništvo, Upravni odbor i Izvršni direktor, a za realizaciju svih aktivnosti zadužena je Kancelarija Foruma, ekspertska organizacija Smart Kolektiv.

Ciljeve ostvarujemo kroz naše svakodnevne aktivnosti koje obuhavataju istraživanja, informisanje, dijalog, edukaciju, razmenu znanja i iskustva.

ČLANSTVO U FORUMU

Priključivanje Forumu za odgovorno poslovanje je javna deklaracija i zahteva od kompanije da se posveti:

– Inspiraciji, inovaciji i liderstvu kroz deljenje znanja i iskustava;
– Uticaju na ključne društvene probleme kroz zajedničke akcije u oblastima u kojima su one najpotrebnije;
– Integrisanom pristupu CSR-u i odgovornom upravljanju.

Godišnja članarina za članstvo u Forumu za odgovorno poslovanje iznosi 2000 EUR u dinarskoj protivvrednosti, a pravo na umanjenu članarinu, prema definisanim kriterijumima, ostvaruju mala i srednja preduzeća u većinskom domaćem vlasništvu.

SAZNAJTE VIŠE O PROCESU UČLANJENJA >>>

 

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link