UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

TITAN Cementara Kosjerić – Uvođenje CE oznake za cement

Period implementacije: Projekat je započet 2011. godine i podrazumeva kontinuirano održavanje sertifikata

Lokacija: Kosjerić, Srbija

Tema: Među korporativnim vrednostima TITAN Cementare Kosjerić nalaze se i posvećenost kupcu i ostvarivanje rezultata, što uključuje inovativna rešenja, vrhunski kvalitet proizvoda, jasno postavljanje ciljeva, visoke standarde i povećavanje vrednosti kompanije. U okviru takvog poslovnog pristupa, u junu 2011. godine pokrenut je projekat sertifikacije cementa i dobijanja CE oznake za dva tipa cementa proizvedenog u TITAN Cementari Kosjerić, što predstavlja implementaciju najviših standarda u segmentu proizvodnje i kvaliteta proizvoda, sa ciljem razvoja kompanije kao poslovnog lidera u regionu, kao i garantovanja najviših standarda kvaliteta i sigurnosti proizvoda kupcima.

Pre pokretanja ove inicijative, iako usaglašeni sa nacionalnim propisima i standardima, proizvodi cementare nisu mogli da pređu granice Evropske unije. Kompanija je i pre uvođenja CE oznake imala sistem upravljanja kvalitetom ISO 9001, a projekat uvođenja CE znaka predstavlja još jednu potvdu konstantnih napora ka stalnom usavršavanju, koji kompaniju vode napred i omogućuju joj da održi korak sa svetskim praksama u cementnoj industriji, kao i proaktivno pristupanje brizi o kupcima i krajnjim korisnicima proizvoda.

Ciljevi i aktivnosti: Cilj projekta bio je dobijanje CE sertifikata – CE je oznaka za francuski izraz Conformité Européenne, što doslovno znači „evropska usaglašenost“ – koji omogućava slobodno kretanje cementa na tržištu Evropske unije. Kompanija je time dobila šire tržište na koje može da plasira svoje proizvode, učvrstila je kredibilnost kod kupaca i dobavljača i potvrdila privrženost najvišim standardima kroz zadovoljenje najoštrijih kriterijuma.

Sve aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta imaju za cilj da garantuju kvalitet i usaglašenost sa evropskim zakonodavstvom, vezanim za zdravlje, bezbednost, ekologiju i zaštitu potrošača. Aktivnosti koje su preduzete i redovno se sprovode u okviru realizacije projekta dobijanja i održavanja CE oznake su ustaljena i češća kontrola procesa proizvodnje radi dobijanja proizvoda uniformnog kvaliteta koji ispunjava zahteve evropskih normi. U početnim mesecima, kontrole od strane Eurocerta su bile učestalije, da bi se kasnije realizovale jednom godišnje za svaki tip cementa koji se proizvodi posebno. Kompanija je morala da obezbedi da kvalitet proizvoda bude u skladu sa zahtevima evropskih normi, a zatim i da dokumentuje tehnike proizvodnje i kontrole kvaliteta, učestalost ispitivanja kvaliteta i dokaže postupke koji se primenjuju da bi se osiguralo da je cement u skladu sa tehničkim specifikacijama. Na ovaj način, kupci i krajnji korisnici cementa TITAN Cementare Kosjerić dobili su dodatnu potvrdu o kvalitetu proizvoda, i pre zahteva Evropske unije, koji još uvek nisu na snazi u Srbiji.

Postignuti rezultati: Projekat sertifikacije cementa TITAN Cementare Kosjerić ima višestruki značaj, kako za kompaniju tako i za kupce i krajnje korisnike  njenih proizvoda, a posredno i za zajednicu u kojoj poslujemo. Kompanija je dobijanjem CE oznake na svojim proizvodima učvrstila svoju reputaciju i poziciju na domaćem i međunarodnom tržištu cementa. Kupci i dobavljači sada imaju potvrdu da sarađuju sa partnerom koji primenjuje najviše standarde i najbolje dostupne tehnike u svim segmentima poslovanja i  koji su garancija kvaliteta. Na ovaj način stvoreni su temelji sigurnosti na kojima se gradi dugoročna saradnja i privrženost između kupaca i TITAN Cementare Kosjerić.

„Dobijanje CE oznake na proizvodima TITAN Cementare Kosjerić predstavlja inicijativu za kreiranje bolje budućnosti kompanije i izlaženje u susret očekivanjima naših kupaca. Dobra saradnja i uključenost zaposlenih u projekte koje sprovodimo osiguravaju postizanje dobrih rezultata, među kojima je i ovaj, koji nas čini ponosnim i vrednim poštovanja. Realizacijom ovog projekta načinili smo prvi korak koji proširuje naše vidike, kao i one naših poslovnih partnera, i otvara put za dalje planove i napredovanje kako bismo ostali dostojni konkurent na sve zahtevnijem tržištu. Proaktivna posvećenost očekivanjima klijenata potvrđuje našu posvećenost korporativnim vrednostima.“ Ivana Matović, menadžer Kvaliteta

Kroz svoj poslovni uspeh, kompanija na različite načine doprinosi i razvoju čitave zajednice. Omogućavanje izvoza proizvoda na Evropsko tržište posredno će doprineti promovisanju opštine Kosjerić, čime će ovaj mali grad ostati prepoznatljiv i proširivati okvire za dalji razvoj. Najvažnije, tržište je dobilo potvrdu garancije kvaliteta, bezbednosti, poštovanja ekoloških principa, kao i posvećenosti stalnim unapređenjima svih poslovnih procesa.

Izazovi i naučene lekcije: Pre pokretanja projekta, TITAN Cementara Kosjerić je imala dobro kontrolisanu proizvodnju svojih proizvoda, koja je ovim projektom dodatno usavršena i modernizovana. Osnovni izazov prilikom pokretanja ovakvih inicijativa bio je kako napraviti dobru organizaciju i informisati sve učesnike o aktivnostima i obavezama koje treba da se sprovedu. Zahvaljujući pravovremenom i sistematskom planiranju, u kome je unapred ostavljano vremenskog prostora za eventualna ponavljanja i dodatna pojašnjenja određenih koraka, ovaj zahtevan, ali veoma važan proces, uspešno je realizovan. Pored toga, dodatni izazovi koji proizilaze iz samog okvira sertifikacije proizvoda su: obezbediti kontrolisanu proizvodnju proizvoda u svim fazama radi dobijanja uniformnog kvaliteta proizvoda i obezbediti i održati visoko zahtevane ciljeve  kvaliteta  koji prevazilaze propise domaćih standarda.

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link