UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Eurobank  a.d. Beograd – Veliko srce

Period implementacije: 2010-2013. godina

Lokacija: Projekat je implementiran na nacionalnom nivou u sledećim opštinama i gradovima širom Srbije: Beograd, Kragujevac, Inđija, Nova Pazova, Kraljevo, Novi Pazar, Dimitrovgrad, Pečenjevac,Vranje, Požarevac, Čačak, Pančevo, Bor, Prokuplje,Vlasotince, Niš, Rujišnik

Tema: Budući da od 2003. godine posluje na teritoriji cele Srbije, i društveno odgovorne aktivnosti Eurobank su nacionalnog obima, složene i planirane prema potrebama i specifičnostima lokalne zajednice u kojoj posluje. Nakon što je Banka podržala i sprovela niz projekata društvene odgovornosti, odlučila je da jedan od svojih najuspešnijih proizvoda – kreditnu karticu, stavi u funkciju humanitarnog cilja. U procesu realizacije projekta Eurobank Parkovi i kroz saradnju sa lokalnom samoupravom, primećeno je da je mnogim dečijim igralištima potrebno održavanje ili popravljanje, a lansiranjem humanitarne kartice Veliko srce želja Banke bila je da popravi stanje u kome se ona nalaze i ponudi deci Srbije bolje i sigurnije mesto za igru.

Ciljevi i aktivnosti: Projekat je započet 2010. godine i predstavlja jedan od najuspešnijih društveno odgovornih projekata Eurobank. Zajednička misija Eurobank i Fondacije Ana i Vlade Divac je da obezbede uređenu sredinu za svu decu bez obzira na njihovu nacionalnu, rasnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost, kao i da podigne kod dece ekološku svest i svest o očuvanju imovine iz vrtića. Ideja projekta je da Banka prilikom svake transakcije karticom Veliko srce izdvoji 1% od svoje zarade i 50 % od troškova za mesečno održavanje računa i usmerava ih na obnovu dečijih igrališta, dok klijenti ne snose nikakve dodatne troškove. Kako bi svi korisnici ove kartice bili obavešteni o rezultatima ove humanitarne inicijative, Banka je nastojala da im obezbedi mesečne izveštaje, kao i pisma zahvalnosti za njihov doprinos boljem i uređenijem prostoru za igru sve dece. 

,,Promovisanje sporta i upućivanje dece na timski duh i pravilan razvoj veoma je važno od najmlađeg doba. Ovo je jedan od najjednostavnijih načina da poslovni ljudi i drugi korisnici kreditnih kartica podrže lepše detinjstvo dece koja pohađaju državne vrtiće.” Vlade Divac

Ideja da se izdavačka kuća Laguna priključi projektu proistekla je iz činjenice što su državni vrtići posedovali veoma malo knjiga, ili nisu ni posedovali sopstvene biblioteke. Kroz saradnju sa Lagunom koja je započeta 2012, dat je doprinos rešavanju ovog problema tako što je svim vrtićima u kojima su rekonstruisana igrališta donirano po 250 dečijih knjiga, čime je ostvaren pozitivan uticaj na mališane da steknu naviku čitanja od malih nogu, imajući u vidu značaj čitanja za pravilan razvoj deteta.  Deca su bila putem likovnih konkursa indirektni učesnici u odabiru vrtića za rekonstrukciju. Poseban akcenat u projektu Veliko srce stavljen je na intenzivnije uključivanje zaposlenih u projekte i sprovođenje strategije društveno odgovornog poslovanja – organizovanjem internog nagradnog konkursa zaposleni su dobili mogućnost da predlože vrtiće za rekonstrukciju i na taj način direktno učestvuju u njihovom odabiru.

Postignuti rezultati: Do sada je zahvaljujući projektu obnovljeno 19 igrališta u državnim vrtićima širom Srbije u kojima boravi više od 9.000 mališana. Time što je svoju osnovnu delatnost povezala sa društveno odgovornim aktivnostima i indirektno uključila i svoje klijente u ovu humanitarnu inicijativu, Banka je privukla nove klijente, korisnike kreditnih kartica. Izdato je oko 22.000 MasterCard kartica Veliko srce, odnosno 32% od ukupnog broja izdatih kartica. Sva rekonstruisana igrališta su prilagođena i bezbednoj igri dece sa invaliditetom, čime Banka doprinosi njihovoj socijalnoj inkluziji. Samo u 2012./2013. renovirano je deset vrtića, i to: Crvenkapa u Kragujevcu, Sunce u Inđiji, Mladost u Kraljevu, Vrtić Moje dete i Regionalni centar za dnevni boravak dece sa invaliditetom, koji zajednički dele ovo igralište (Novi Pazar), Leptirić u Dimitrovgradu, Duga na Zvezdari, Vuk Karažić u Pečenjevcu, Vrtić Dečija radost u Vranju, Dečije igralište u okviru novoizgrađenog društvenog centra u romskom naselju u Požarevcu, i SOS Dečije Selo u Kraljevu.

Izazovi i naučene lekcije: Prvi izazov u realizaciji projekta odnosi se na redovno i detaljno informisanje klijenata u vezi sa statusom projekata, koje zbog svoje složenosti zahteva resurse i posvećenost zaposlenih Banke.Drugi izazov je bio definisati  kriterijume za selekciju vrtića, imajući u vidu da je veliki broj igrališta  u državnim vrtićima širom Srbije devastiran. U tome su pomogli Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije, predstavnici  predškolskih ustanova, top menadžment banke, kao i ekspertiza Fondacije Ana i Vlade Divac koja je prepoznata kao partner  od najvećeg poverenja u ovoj oblasti.

Dodatne informacije o projektu:
www.facebook.com/VelikoSrce

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link