UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Atlantic Grupa – Follow me


Partneri iz poslovnog sektora:
 Sve kompanije u okviru sistema Atlantic Grupe

Period implementacije: 2012-2013. godina
Lokacija: Projekat je implementiran na regionalnom nivou

Tema: Na nivou čitave Atlantic Grupe koja posluje u 11 zemalja regiona i Evropske unije oformljen je Zeleni tim koji uz slogan ,,Follow me” promoviše aktivnosti kompanije na zaštiti životne sredine, doprinosi podizanju svesti zaposlenih o važnosti ove teme, i podstiče ih da i sami svojim primerom i svojim ponašanjem slede Zeleni tim koji razvija pozitivan i proaktivan stav o zaštiti okoline.

,,Sistem održivog upravljanja okolinom temelji se na dobro promišljenoj i ekonomičnoj upotrebi prirodnih izvora, korišćenjem ekološki prihvatljivije tehnologije u proizvodnji, smanjenju otpada i manjoj potrošnji energije i vode, ali i na dobrovoljnom obavezivanju svih zaposlenih da racionalnije koriste resurse i energiju, ne samo u okviru posla koji obavljaju, nego i u svakodnevnom životu.” Marina Savić, Korporativne komunikacije


Ciljevi i aktivnosti:
U oblasti očuvanja životne sredine u 2012. godini fokus je bio na pripremi korporativnih pravila očuvanja životne sredine, pripremi organizacije strukture sistema očuvanja okoline, ujedinjenju merenja uspešnosti procesa i edukaciji zaposlenih. Naredne, 2013. godine, kompanija je bila posvećena podizanju svesti zaposlenih o zaštiti okoline uz redovne vesti o aktuelnim događajima u vezi sa ovom temom, kratke ankete i pozive na različite sugestije, tzv. „zelene predloge“ za uštedu itd. Navedene aktivnosti su praćene korporativnim grafičkim dizajnom u kome glavni simbol upozorava i privlači pažnju s jasnom porukom: ,,Sledi me …. u našoj brizi za okolinu.”

Postignuti rezultati: Kompanija je najponosnija na inovativne ideje svojih zaposlenih koje su se razvile iz ovog projekta: kod zaposlenih u jednom od pogona rodila se ideja o korišćenju podzemne vode u tehnološkom procesu hlađenja postrojenja. Ova inovacija, osim što je bila ekološki  delotvorna, smanjenjem potrošnje pitke vode ujedno je doprinela i smanjenju troškova. Zahvaljujući ovoj ideji,  planirana ušteda za 2013. godinu iznosi 30.000 evra.

Pored toga, 2012. godine je u Atlantic Grupi sakupljeno 1.318 tona otpadnog papira čime je omogućena njegova reciklaža. Slikoviti prikaz doprinosa svih u Atlantic Grupi za sakupljanje otpadnog papira bio je komuniciran putem Intraneta u sledećem obliku:
– spašena je šuma od 22.400 drveća i ušteđeno 14 olimpijskih bazena vode
– ušteđena je električna energija koju oko 1.300 porodica u trosobnom stanu potroši u jednoj godini
– ušteđeno je više od 420.000 litara nafte
– i smanjeno je opterećenje odlagališta otpada za 3.000 m3.

Izazovi i naučene lekcije: Različite navike kada je štednja resursa u pitanju, različiti nivoi ekološke osvešćenosti bili su najveći izazovi tokom realizacije projekta. Implementacija istih standarda bez obzira na zemlju poslovanja i  Prirodno drugačija korporativna kultura kroz zajedničke vrednosti doprineli su  jedinstvenim stavovima i omogućili svim zaposlenima da budu usmereni ka zajedničkom cilju.

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link