UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Telekom Srbija a.d. – Solarni punjači

 

Partneri iz poslovnog sektora: Kompanija Strawberry energy.
Partneri iz neprofitnog sektora: Grad Beograd, Opština Zvezdara i  opštine Kikinda, Vranje, Bor i Valjevo.

Period implementacije: Projekat postavljanja solarnih punjača realizovan je u periodu od oktobra 2011. do oktobra 2012. godine. Saradnja sa Strawberry energy je nastavljena i u 2013. godini.

Lokacija: Solarni punjači postavljeni su u Beogradu, Kikindi, Vranju, Boru i Valjevu, a na ATP turniru Serbia Open, u maju 2012,  predstavljen je i prenosivi model solarnog punjača.

Tema na koju je projekat usmeren: Polazeći od činjenice da je u savremenom svetu sve uočljivija potreba za korišćenjem obnovljivih izvora energije i da je Telekom Srbija kao društveno odgovorna kompanija prepoznala priliku da u skladu sa svojom osnovnom delatnošću i svojom vizijom da obogaćuje i ulepšava život ljudi „omogućavajući im povezanost i izvanredne komunikacije, kao regionalni lider u informatičkom društvu budućnosti”, pruži svoj doprinos na tom polju, saradnja sa kompanijom Strawberry energy omogućila je napredak u ostvarenju te vizije.

 

ciljevi i aktivnosti: Telekom Srbija je projektom postavljanja javnih solarnih punjača za mobilne uređaje želeo da doprinese podizanju svesti o potrebi korišćenja obnovljivih izvora energije i da pokaže da se za dopunu baterija mobilnih uređaja, a u budućnosti možda i u druge korisne svrhe, sunčeva energija može koristiti svakodnevno i to na prilično jednostavan način.Ovaj jedinstveni projekat kompanije Strawberry energy  koju su osnovali mladi preduzetnici, studenti Beogradskog univerziteta, predstavlja odličan spoj ideje o upotrebi obnovljivih izvora energije i savremenih tehnologija sa osnovnom delatnošću kompanije Telekom Srbija.

,,Veliko nam je zadovoljstvo što smo imali priliku da zajedno sa kompanijom Telekom Srbija približimo obnovljive izvore energije građanima sve četiri strane Srbije. Za mnoge od njih, ovo je verovatno bio prvi kontakt sa čistim zelenim tehnologijama, što nam je posebno drago. Naša misija jeste da učinimo svet boljim mestom stavljajući ove tehnologije u funkciju javnog opšteg dobra, a broj od 300.000 punjenja nam govori da smo zajedno sa Telekom Srbija kompanijom uspeli u tome. Nadamo se da ćemo zajedničkim naporima nastaviti da podižemo svest o značaju korišćenja čistih izvora energije ,,pošumljavanjem” Srbije, ali i sveta ,,Strawberry Drvećem”. “ Miloš Milisavljević, Osnivač i Direktor Strawberry energy

 

Postignuti rezultati: Zahvaljujući ovom projektu, tokom 2012. godine, stanovnici  Kikinde, Vranja, Bora i Valjeva, najosunčanijih gradova u Srbiji,  dobili su mogućnost uz upotrebu sunčeve energije, na Strawberry drvetu dopune svoje mobilne uređaje na javnom mestu. Ukupan broj punjenja baterija praznih telefona na pet uređaja Strawberry drvo i na jednom uređaju Strawberry prijatelj u Srbiji iznosi 300.000. Tom ukupno proizvedenom čistom energijom moglo bi da se pošalje 765 miliona SMS poruka, da se obavi 630.000 sati telefonskog razgovora, 180.000 sati HD snimanja ili 1.400 sati gledanja televizijskog programa. Pored toga, zajednica je dobila na poklon trajno dobro na korišćenje. Takođe, Telekom Srbija je nastojao da uz besplatni pristup internetu u neposrednoj blizini punjača omogući da što veći broj korisnika može da dođe do potrebnih informacija na ovaj način.

Osim toga što je zahvaljujući projektu ostvaren doprinos razvoju usluga i brenda mt:s, kroz saradnju sa mladom kompanijom Srawberry energy, Telekom Srbija je dao svoj doprinos razvoju preduzetništva mladih u Srbiji.

Izazovi i naučene lekcije: Telekom Srbija veoma pozitivno ocenjuje saradnju sa kompanijom Strawberry energy, budući da je ostvarena korisna razmena znanja i iskustva tokom realizacije projekta postavljanja solarnih punjača. U planovima za realizaciju narednih projekata potrebno je planirati  dodatno vreme za prilično komplikovane administrativne procedure na lokalnom nivou.

 

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link