UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Osma godišnja konferencija o društveno odgovornom poslovanju, CSR Forum, održana je 7. decembra u Narodnoj biblioteci Srbije, Skerlićeva 1, i u hotelu Crystal, Internacionalnih brigada 9, Beograd.

Prepodnevne sesije, Narodna biblioteka Srbije

CSR-Forum_panel-Stanje-CSR-a-u-Srbiji-768x512

Učesnici centralne panel diskusije: Stanje CSR-a u Srbiji

U okviru centralne panel diskusije Stanje CSR-a u Srbiji,  govorili su stručnjaci i predstavnici društveno odgovornih kompanija koje posluju u Srbiji: Veran Matić, Predsednik, Savet za društveno odgovorno poslovanje, Privredna komora Srbije; Goran Stupar, Corporate Affairs Senior Expert, Heineken Srbija; Željka Ćirić Jakovljević, Direktorka marketinga i korporativnih komunikacija, Eurobank Srbija, Jovana Mehandžić Đurđić, Menadžerka za održivi razvoj, IKEA SEE i Neven Marinović, Izvršni direktor, Forum za odgovorno poslovanje.

Fokus je bio na aktuelnim trendovima, izazovima i mogućnostima za razvoj CSR-a u Srbiji, kao i mogućnosti za dalje unapređenje praksi u oblasti društveno odgovonog poslovanja. Razmatrana je i uloga države u stvaranju okruženja koje podstiče kompanije da deluju na društveno odgovoran način, kao i glavne prepreke sa kojima se kompanije susreću prilikom implementacije njihovih CSR aktivnosti i mogućih načina za njihovo prevazilaženje, te je istaknuto i da mediji treba da budu otvoreniji za praćenje društveno odgovornih inicijativa kompanija, kako bi doprineli širenju dobrih korporativnih praksi u Srbiji.

Bernedine Bos, CSR Netherlands

Bernedine Bos, CSR Netherlands

O stanju CSR-a u Holandiji, prisutnima je govorila Direktorka za međunarodnu saradnju i razvoj biznisa, CSR Netherlands – Bernedine Bos, koja je izjavila su transformativni biznis modeli budućnost u društveno odgovornom poslovanju, te da je uključivanje održivih principa u lanac nabavke kompanije veoma značajan za njihov dalji razvoj.

Za više informacija o iskustvima iz Holandije, možete preuzeti prezentaciju Bernedine Bos.

Doc. dr Nataša Krstić, Fakultet za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum

Doc. dr Nataša Krstić, Fakultet za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum

Nakon toga, Doc. dr Nataša Krstić publici je najavila popodnevnu sesiju Preporuke za unapređenje Zakona o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom,

Anna Mamalaki, Globalni odsek za ljudske resurse - Senior menadžer Employe Engagement, Titan Cement Company SA

Anna Mamalaki, Globalni odsek za ljudske resurse – Senior menadžer Employee Engagement, Titan Cement Company SA

dok je Anna Mamalaki, Globalni odsek za ljudske resurse – Senior menadžer Employee Engagement, Titan Cement Company SA najavila sesiju EU Talent – Podrška zapošljavanju mladih, predstavila programe podrške velike evropske kompanije, ali i ciljeve evropske inicijative Pakt za mlade, čiji je Forum za odgovorno poslovanje nacionalni partner za Srbiju.

Prezentaciju Doc. dr Nataše Krstić možete preuzeti ovde.

Marijana Pavlović, Predsednica Upravog odbora, Globalni dogovor u Srbiji

Marijana Pavlović, Predsednica Upravog odbora, Globalni dogovor u Srbiji

U okviru segmenta Ciljevi održivog razvoja: Akcije u Srbiji, učesnicima su se obratile Jasmina Veselinović, Savetnica, Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku, i Marijana Pavlović, Predsednica upravnog odbora, Globalni dogovor u Srbiji.

25188788_1996551277280475_6085130729263461106_o

Tijana Koprivica, UO Forum za odgovorno poslovanje i Direktor za održivo poslovanje, Delta Holding

Aktivnosti kompanija članica Foruma za odgovorno poslovanje ka ispunjenju Ciljeva održivog razvoja UN-a predstavila je Tijana Koprivica, UO Forum za odgovorno poslovanje i Direktor za održivo poslovanje, Delta Holding. Za više informacija o doprinosu članica Foruma na ispunjenu Ciljeva održivog razvoja UN-a, preuzmite prezentaciju Tijane Koprivice, ali i rezultate Godišnjeg upitnika o društveno odgovornom poslovanju za 2016. godinu.

Članice Foruma za odgovorno poslovanje

Članice Foruma za odgovorno poslovanje

Na kraju ovog segmenta, predstavnici kompanija članica Foruma za odgovorno poslovanje izašli su pred publiku i simbolično izrazili svoju posvećenost Ciljevima održivog razvoja tako što su na veliki poster zalepili nalepnice sa logotipom svoje kompanije, pored cilja čijem ostvarenju je njihova kompanija posvećena.

Izložba proizvoda socijalnih preduzeća

Izložba proizvoda socijalnih preduzeća

U okviru konferencije, realizovani su i brzi sastanci između predstavnika vodećih kompanija u Srbiji i socijalnih preduzeća, kao i izložba proizvoda socijalnih preduzeća.

Brzi sastanci: predstavnici kompanija i socijalnih preduzeća

Brzi sastanci: predstavnici kompanija i socijalnih preduzeća

Popodnevne sesije, Hotel Crystal

U okviru popodnevnog segmenta održane četiri paralelne sesije.

Doc. dr Nataša Krstić, Fakultet za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum

Doc. dr Nataša Krstić, Fakultet za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum

Prva paralelna sesija bila je posvećena promociji publikacije Preporuke za unapređenje Zakona o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom, ali i ključnim preporukama za unapređenje Zakona o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji OSI, u okviru koje je govorila Doc. dr Nataša Krstić, Fakultet za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum. Prezentaciju gospođe Krstić možete preuzeti ovde.

Ivana Filipov, Samostalna savetnica u stručnoj službi, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Ivana Filipov, Samostalna savetnica u stručnoj službi, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Publici se obratila i Ivana Filipov, Samostalna savetnica u stručnoj službi, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, i predstavila Kodeks ravnopravnosti: Smernice za izradu kodeksa antidiskriminacione politike poslodavaca u Srbiji”. Kodeks ravnopravnosti možete preuzeti ovde, ali i prezentaciju gospođe Filipov.

24955442_1996567307278872_1423239148708306387_o

Učesnici panela: Odgovorno poslovanje u lancu dobavljača

Odgovornost u lancu nabavke bila je tema druge paralelne sesije, gde su srpske kompanije predstavile svoje prakse u ovom polju i pokazale značajan napredak i unapređenje u procesima koji su sve više inkluzivni ka malim i socijalnim preduzećima. U panel diskusiji učestvovale su  Bernedine Bos, Direktorka za međunarodnu saradnju i razvoj biznisa, CSR Netherlands, Jovana Mehandžić Đurđić, Menadžerka za održivi razvoj, IKEA SEE; Ivana Matijević, Menadžerka za održivost lanca nabavke, Telenor Srbija; Višnja Živanović, Direct Spend Procurement Menadžer, Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora; Aurena Dinić, Saradnica za edukaciju i razvoj, Delhaize Srbija. Moderator panela bio je Neven Marinović, Izvršni direktor, Forum za odgovorno poslovanje.

24879653_1996578607277742_4071435224619156399_o

Učesnici panela: EU Talent – Podrška zapošljavanju mladih

U popodnevnom segmentu, održane su i paralelne sesije: EU Talent – Podrška zapošljavanju mladih – međusektorska debata o podršci zapošljavanja mladih kroz programe koje u Srbiji realizuju donatori, kao i podrška poslovnog sektora za ostvarivanje preduzetničkih ideja, kroz realizaciju kvalitetnih stručnih praksi, ali i specijalizovanim programima kompanija namenjenih unapređenju veština mladih, radi podsticanja njihove konkurentnosti na tržištu rada.  Učesnici ovog panela bili su Anna Mamalaki, Globalni odsek za ljudske resurse – Senior menadžer Employee Engagement, Titan Cement Company SA; Jovana Paljić, Community Executive, Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora; Ksenija Mijuk Gagović, menadžer za selekciju kadrova, Societe Generale banka Srbija; Zorica Džida, Direktorka sektora za Društveno odgovorno poslovanje, Vojvođanska Banka; Marija Radovanović, Viša projektna menadžerka, GIZ YEP; Jelena Milovanović, Zamenica menadžera, SIPRU; Moderatorka: Neda Stanković, Programska koordinatorka, Smart kolektiv.

Mentorski sastanci: Ideja za bolje sutra

Mentorski sastanci: Ideja za bolje sutra

Održani su i Mentorski sastanci: Ideja za bolje sutra, između pobednika trećeg izdanja konkursa “Ideja za bolje sutra” koji ima za cilj da doprinese razvoju socijalnog preduzetništva, i predstavnika kompanije Uni Credit banke.

Na kraju konferencije, dodeljene su Nagrade za korporativno volontiranje kompanijama koje su realizovale volonterski program tokom 2017. godine. Više informacija o dodeli Nagrade možete pronaći ovde.

CSR Forum je prestižan godišnji događaj u organizaciji Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva, koji domaćem poslovnom, javnom i civilnom sektoru predstavlja aktuelna rešenja i trendove iz oblasti društveno odgovornog poslovanja. Ova konferencija ima za cilj da stimuliše razvijanje međusektorske saradnje, kao preduslova za održivi razvoj društva.

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link