UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Rakita Exploration

Rakita Exploration d.o.o. Bor je srpska kompanija osnovana 2010. godine u cilju geoloških istraživanja na potezu Čukaru peki kod Bora. Od decembra 2018. godine kompanija posluje u sastavu kineske rudarske korporacije Zijin Mining Ltd, i u toku je izgradnja rudnika koji, prema planu, treba da postane operativan krajem 2021. godine.

Projekat izgradnje rudnika u potpunosti je u vlasništvu kompanije Zijin Mining i jedan je od najboljih projekata bakra u svetu. Predstavlja važan resurs za Srbiju i lokalnu zajednicu u Boru, a očekivanja su da će doneti značajna ekonomska ulaganja i otvaranje radnih mesta.

Tokom radova na izgradnji istražnog niskopa, kao i rudarske infrastrukture, kompanija Rakita preduzima sve potrebne mere zaštite životne sredine, u skladu sa zakonskim propisima i principima. Rakita se, istovremeno, zalaže za transparentnu saradnju sa lokalnim zajednicama u cilju poboljšanja opštih životnih uslova stanovništva kroz implementaciju održivih programa.

Rakita primenjuje “Program podrške lokalnim zajednicama“ u područjima koja su pod direktnim uticajem aktivnosti kompanije – Grad Bor i sela Brestovac, Slatina i Metovnica. Program se zasniva na komunikaciji i saradnji sa lokalnim zajednicama i usmeren je razvoju lokalnih kapaciteta, a sve u ciju  ostvarivanja ekonomskih i socijalnih benefita lokalnih zajednica. Prioriteti kompanije su – zaštita životne sredine, razvoj sela Brestovac, Slatina i Metovnica, dobrobit dece i unapređenje obrazovanja, izgradnja lokalnih kapaciteta i veština.

Od 2013. godine do danas, Rakita je, osim navedenih prioriteta, pružila podršku razvoju preduzetništva, sporta, očuvanju lokalne tradicije i kulture, unapređenju zdravstva.

Pored „Programa podrške lokalnim zajednicama“ koji se definiše kroz konsultacije sa lokalnim zajednicama, stanovnicima Bora i okolnih sela omogućeno je da se i tokom godine obrate kompaniji, popunjavanjem formulara,  i zatraže novčanu ili nenovčanu podršku za svoje potrebe / programe / ideje koje su u skladu sa principima i kriterijumima ulaganja kompanije.

Zaposleni kompanije su aktivno uključeni u društveno odgovorne aktivnosti kroz volonterske ekološke akcije čišćenja priobalja reka u selima, učešće na lokalnom festivalu nauke za decu, saradnju sa Tehničkom školom u Boru kroz mentorstvo u programu „Virtuelne prakse u oblasti stručnog obrazovanja i obuka“ i programe profesionalne orijentacije.

 

Povezane vesti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link