UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Delta holding Nefinansijsko izveštavanje Vesti

Delta Holding predstavio 15. Izveštaj o održivom poslovanju

3 min read
Podeli

Smanjena emisija CO2 za 30 hiljada tona; Ulaganje u dalji razvoj zaposlenih primenom veštačke inteligencije

(Beograd, 9.jul): Korišćenjem obnovljivih izvora energije iz solarnih elektrana i postrojenja na biomasu, članice Delta Holdinga u 2023. godini smanjile su emisiju CO2 za 30.460 tona, koju godišnje može da apsorubuje 1,4 miliona stabala. Strateški cilj kompanije je da do 2030. godine 60% energije dobije iz obnovljivih izvora i da smanji emisiju štetnih gasova za 50%.

Navedeni podaci deo su godišnjeg izveštaja o održivom poslovanju za 2023. godinu, koji Delta Holding objavljuje već 15 godina. Ceo izveštaj dostupan je na linku.

„ESG je centralna tema u svim privrednim oblastima, a za nas je to način života i rada već dugi niz godina. Ambiciozno investiramo u inovativne tehnologije, zelenu gradnju, obnovljive izvore energije, veštačku inteligenciju i digitalizaciju. Mi stvaramo biznise i gradimo ljude i to na održivi način, što odražava i naš novi vizuelni identitet“ izjavila je Marija Desivojević Cvetković, viši potpredsednik za strategiju i razvoj. Desivojević Cvetković je najavila i razvoj Delta Sapiensa, prvog AI brend asistenta u regionu koji će podržati razvoj zaposlenih i usvajanje novih znanja.

U 2023. godini  kompanija je bila posvećena razvoju korporativne kulture koja promoviše jednakost i uvažavanje različitost i svima daje jednake šanse. 

 „Kada je u pitanju društveni aspekt održivosti, istakla bih veliki doprinos zajednici. Proširili smo projekte Naše selo i Digitalno selo čiji je cilj modernizacija poljoprivredne proizvodnje. Projekat je obuhvatio 150 gazdinstava, a krajem 2023. uključili smo i četvrto selo Ključ. Zajedno sa partnerima na projektu Digitalno selo, razvijamo Mokrin-Sense digitalnu aplikaciju za proizvođače. Digitalno selo deo je i FOSTER projekta Evropske Komisije za unapređenje sistema hrane. Ponosni smo i na projekat Treći roditelj u kojem učestvuju naši zaposleni, a čiji je cilj očuvanje bioloških porodica. Do sada je osnaženo 48 porodica i 79 dece“, istakla je Tijana Koprivica, direktor održivog poslovanja Delta Holdinga.

Izveštaj je u skladu sa međunarodno priznatom metodologijom Global Reporting Initiative (GRI).

‘’Ova metodologija je u skladu sa trenutnim zahtevima EU, koji će u narednom periodu postati rigorozniji, posebno u domenu precizne procene uticaja klimatskih i društvenih promena na finansijski rezultat kompanija“, izjavila je Danijela Mirković, rukovodilac odeljenja Revizije EY.

‘’U Srbiji postoji zakonska obaveza izveštavanja o nefinansijskom poslovanju, koja važi za sve velike kompanije ali je činjenica da u ovom trenutku veoma mali broj kompanije izveštava na ovaj način. Smatram da je ovaj izveštaj podjednako važan, kao i finansijski i da idemo u korak sa Evropskom Unijom po pitanju kriterijuma izveštavanja“, izjavio je Aleksandar Janjušević, viši savetnik u Ministarstvu finansija.

U okviru predstavljanja ESG izveštaja, poseban značaj dat je selu kroz panel “Naše selo” na kojem se Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost, dodatno osvrnula na nejednakost kvaliteta života u gradu i selu, kao i na obavezu svih segmenata društva da obezbede adekvatnu infrastrukturu koja će omogućiti seoskom stanovništvu podjednak pristup obrazovnim, kulturnim, zdravstvenim i finansijskim pa i svim ostalim resursima.

Izveštaj je predstavljen u obnovljenom Sava Centru. Pored očuvanja izgleda i namene, tokom rekonstrukcije najveći akcenat je stavljen na održivost objekta, kroz ozelenjavanje, povećanje energetske efikasnosti i cirkularnu ekonomiju. Staklena fasada površine 7.000 m2 zamenjena je energetski efikasnim staklima najnovije generacije, a na krovu je postavljeno više od 900 solarnih panela za proizvodnju električne energije.

Delta Holding jedna je od članica mreže Forum za odgovorno poslovanje. Vodeći se krilaticom “Bolji biznis za bolje društvo”, Forum okuplja kompanije koje doprinose razvoju društva kroz principe održivog razvoja i podstiče biznis sektor da bude aktivan i pouzdan partner zajednice u kojoj posluje. Forum osnažuje kompanije da posluju u skladu sa principima održivosti, odgovornosti i etike, i kroz sinergiju resursa i znanja doprinosi sprovođenju dobrih poslovnih praksi koje donose pozitivan i merljiv društveni uticaj.     

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link