UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Korporativno volontiranje UniCredit Banka Vesti

UniCredit Banka – volonterska akcija uređivanja Obedske bare

3 min read
Podeli

Obedska bara u novom ruhu

Klub volontera UniCredit Banke uređivao specijalni rezervat prirode

Beograd, 29.5.2024 – Klub volontera UniCredit Banke proteklog vikenda imao je priliku da u specijalnom rezervatu prirode Obedska bara, pokaže šta sve, uz podršku koordinatora iz Arhus centra Novi Sad, može da se postigne za jedan dan.

Zaposleni u UniCredit Banci, organizovani u interni Klub volontera, zajedno sa članovima svojih porodica, ne samo da su uživali u pejzažima netaknute prirode, već su i u specijalnom rezervatu prirode Obedska bara doprineli uređivanju i ulepšavanju tog mesta. Tako je napravljena nova maketa rezervata koja prikazuje delove “Potkovicu” i “Kupinske grede”, zamenjen je deo gaznih dasaka na pristanu za katamaran i čamce, a postavljene su i četiri info table. Za najmlađe članove Kluba volontera, organizovan je edukativni čas na otvorenom, gde su mogli da čuju o bogatoj istoriji močvarno-šumskog kompleksa, koje je stecište za brojne retke biljne i životinjske vrste.

Kako bi se radovi izveli najefikasnije, banka je Javnom Preduzeću Vojvodina šume usmerila i novčanu donaciju.

Svetlana Bunčić, direktorka Identiteta i komunikacija UniCredit Bank, izjavila je tim povodom: “Prepoznavanje prirode kao neprocenjivog dela života svih nas nije samo trend, već nužnost koja nam omogućava kvalitet življenja i prosperitet, a društveno odgovorne kompanije kakva je i naša banka su tu da na to posebno ukažu. Upravo članovi našeg Kluba volontera u tome prednjače i svojim primerom podstiču sve nas da se uključimo u inicijative koje doprinose očuvanju i poboljšanju kvaliteta života u zajednici. Obedska bara je važno prirodno dobro za Srbiju, a ova volonterska akcija je bila prava prilika da se svi timski angažujemo na zajedničkom cilju njenog očuvanja i ulepšavanja, kao i poboljšavanja njenog statusa u društvu”.

”Udruženje Arhus cetar Novi Sad je civilna organizacija koja je podržala inicijativu pokrenutu od strane Unikredit banka Srbija kao društveno odgovorne kompanije, jer imaju volonterski klub i rade na održivim promenama. Zaposleni Unikredit volonteri poklonili su svoje slobodno vreme za uređenje i očuvanje Specijalnog rezervata prirode ”Obedska bara”. Volontirali su iz srca. Svi danas pozivaju na pokretanje udruženih klimatskih akcija, evo mi smo je sproveli za buduće generacije, zajedno Unikredit banka, JP Vojvodinašume i Arhus centar Novi Sad.” – rekla je Darija Šajin, kordinatorka volonterskih akcija u ovoj organizaciji.  

Specijalni rezervat prirode Obedska bara, prostrani močvarno-šumski kompleks nalazi se uz reku Savu u južnom Sremu. Najveću vrednost područja čini autentičan splet mrtvaja, bara, okana, močvarne vegetacije, vlažnih livada i šuma sa izuzetno bogatim diverzitetom ekosistema i vrsta, posebno onih ugroženih. Obedska bara je poznata zbog raznovrsnih močvarnih i šumskih staništa, brojnih vrsta sisara, riba, vodozemaca, gmizavaca, insekata i izuzetnog bogatstva flore, ihtiofaune i posebno ornitofaune. Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti, Obedska bara je 1977. godine je dodata na listu Ramsarske konvencije. Bila je to prvo nalazište takve vrste u Srbiji. Godine 1989. proglašena je za međunarodno važno područje za ptice (IBA).

***

O UniCreditu

UniCredit je panevropska komercijalna banka sa jedinstvenom ponudom usluga u Italiji, Nemačkoj, centralnoj i istočnoj Evropi. Naša svrha je da osnažimo zajednice da napreduju, pružajući najbolje u klasi za sve zainteresovane strane, otključavajući potencijal naših klijenata i naših ljudi širom Evrope.

Opslužujemo više od 15 miliona klijenata širom sveta. Oni su srce svega što radimo na svim našim tržištima. UniCredit je organizovan kroz četiri ključna regiona i dva centra za razvoj proizvoda, korporativnih i individualnih rešenja. Ovo nam omogućava da budemo bliski našim klijentima i da iskoristimo iskustvo cele Grupe za razvoj i ponudu najboljih proizvoda na svim našim tržištima. Digitalizacija i naša posvećenost principima ESG-a su ključni pokretači naših usluga. Oni nam pomažu da pružimo izvrsnost našim zainteresovanim stranama i kreiramo održivu budućnost za naše klijente, naše zajednice i naše ljude.

UniCredit Banka jedna je od članica mreže Forum za odgovorno poslovanje. Vodeći se krilaticom “Bolji biznis za bolje društvo”, Forum okuplja kompanije koje doprinose razvoju društva kroz principe održivog razvoja i podstiče biznis sektor da bude aktivan i pouzdan partner zajednice u kojoj posluje. Forum osnažuje kompanije da posluju u skladu sa principima održivosti, odgovornosti i etike, i kroz sinergiju resursa i znanja doprinosi sprovođenju dobrih poslovnih praksi koje donose pozitivan i merljiv društveni uticaj.    

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link