UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP Vesti

CSR Forum: Dodeljene Nagrade za korporativno volontiranje

4 min read
Podeli

Beograd, 14. decembar 2015. – Po peti put na, CSR Forumu, dodeljena je  godišnja Nagrada za korporativno volontiranje. Ove godine nagrađeno je šest kompanija u šest različitih kategorija.

Erste Banka nagrađena je u kategoriji Skill based volontiranje za program Superstep. Ekspertsko volontiranje je integralni deo edukativno-finansijskog programa Superstep, koji se realizuje u okviru Biznisa mladih Srbije, a pokrenut je 2011. godine. Glavni ciljevi programa su: doprinos smanjenju nezaposlenosti kod mladih, razvijanje preduzetničkog duha i veština u društvu, finansiranje najuspešnijih projekata. Program se sastoji od nekoliko nivoa obuka prilagođenih različitim nivoima znanja i motivacije mladih. Paralelno, kroz volontersko angažovanje zaposlenih u edukativnom delu Superstepa razvijaju se i njihove veštine. U sezoni 2014/2015. je ukupno 12 zaposlenih u banci bilo uključeno u rad na Superstepu, u različitim fazama i na različitim poslovima. Najuspešnijim kandidatima i kandidatkinjama na raspolaganju su „Superstep“ krediti koji se daju pod povoljnim uslovima.

Kompaniji GlaxoSmithKline uručena je Nagrada u kategoriji Inovativni pristup volontiranju, zalaganje i ostvareni uticaj u pro bono podršci za program PULS. Prvo PULS volontersko partnerstvo u Srbiji kompanija GSK je uspostavila sa BELhospice centrom, posvećenom palijativnom zbrinjavanju terminalnih onkoloških pacijenata. U okviru PULS-a, GSK omogućava svojim zaposlenima  da puno radno vreme tokom šest meseci posvete volontiranju u nevladinoj organizaciji, gde svojim znanjem i veštinama doprinose rešavanju problema zdravstvene zaštite. PULS  volonteri su tokom perioda rada u BELhospice centru bili zaduženi za razvoj strateškog plana organizacije i procedura za unapređivanje efikasnosti centra.

Banca Intesa dobitnik je nagrade u kategoriji Najbolji volonterski program za program Intesa od srca. Banca Intesa je 2009. osnovala program korporativnog volontiranja. Osnivanjem programa dobrovoljno angažovanje zaposlenih u Banca Intesa je preraslo u koordinisan volonterski program u okviru kojeg zaposleni  imaju priliku da se angažuju u različitim formama volontiranja. Najmasovnija volonterska akcija Banke, ”Zapakuj poklon, izmami osmeh“ uključuje pripremu i uručenje paketića deci sa posebnim potrebama. Najveće dostignuće jeste uključivanje dece sa psihofizičkim zaostacima u razvoju u društvene aktivnosti, kao i bar delimično, doprinos inkluziji ove ranjive socijalne grupe. Ukupan broj volonterskih sati – premašio je 3.000. U akciji “Naš Beograd” u junu 2015.godine 40 volontera Banke su u okviru akcije učestvovali u sređivanju dvorišta i parka Gerontološkog centra Bežanijska kosa, a ovom prilikom ostvareno je oko 150 volonterskih sati. Tokom septembra i oktobra 2015. godine, Banka je nastavila ciklus volonterskih aktivnosti fokusiran ka najstarijim sugrađanima, stanarima gerontoloških centara u gradovima u kojima su smešteni i Regionalni centri Banke-  Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu. Ovaj volonterski karavan okupio je više od 80 volontera koji su zajedno uložili preko 350 sati volonterskog rada.

L’Oréal Balkan nagrađen je u kategoriji Merenje rezultata za program Uređenje Doma Karaburma – Citizen Day. L’Oréal na globalnom nivou svake godine velikim volonterskim akcijama obeležava „Citizen Day“ (Dan volontera). Projekat se (u Srbiji od 2011.) realizuje kao celodnevna volonterska aktivnost zaposlenih početkom leta  svake godine. Radni dan zaposlenih posvećen je isključivo volontiranju i oni ga, umesto na redovnim poslovima, provode angažovani na nekom projektu. Dan volontera je u julu 2015. godine obeležen volonterskom akcijom u Gerontološkog centra Beograda – Domu Karaburma u sklopu koje su okrečene fasade, uređene zelene površine doma, a parkovni prostor oplemenjen novim ukrasnim vrtovima. Akcija je deo višegodišnjeg programa čiji je okvir strateški i dugoročno postavljen. Konkretne volonterske aktivnosti (projekti) se svake godine iznova osmišljavaju i prilagođavaju konkretnim potrebama zajednice u tom trenutku. Zaposleni koji žele da nastave da se bave volonterskim radom i podrže različite inicijative i nakon godišnje akcije dobijaju podršku kompanije da nastave sa tim

Direct Media dobila je nagradu u kategoriji Najuspešnije partnerstvo u lokalnoj zajednici za volonterski program osnaživanja i socijalizacije štićenika Sigurne kuće u Beogradu. U okviru podrške Savetovalištu protiv nasilja u porodici, Direct Media je sprovela troipomesečni program podrške osnaživanja i socijalizacije žena i dece u Sigurnoj kući u Beogradu u vidu subotnjih aktivnosti u kojima je učestvovalo 40 zaposlenih žena iz kompanije i do 40 žena i dece iz Sigurne kuće i koji je trajao od juna do septembra 2015. Ukupno 40 volonterki je učestvovalo u programu, što čini skoro 80% svih zaposlenih žena u Direct Media. Organizovano je 16 poseta Sigurnoj kući tokom kojih je u 60 volonterskih sati, zajedno sa 8 eksternih partnera, kreativnih radionica i škola realizovan program osnaživanja i socijalizacije žena i dece. Kroz program je prošlo do 40 štićenika Sigurne kuće.

Delta Holding u kategoriji Razvoj zaposlenih za program Skill based volontiranje. Delta ima kapacitet da prenese znanje o savremenom poslovanju i pomogne stanovništvu u sticanju veština za: dalji razvoj sopstvenog biznisa, otpočinjanje sopstvenog biznisa, zapošljavanje , nastavak školovanja. Glavni rezultati: 6 organizacija u okviru  projekta Zasad za budućnost dobija know-how za razvoj biznisa, 40 mladih iz poljoprivrednih škola pohađa praktičnu i teorijsku obuku, 1500 budućih poljoprivrednika slušalo je predavanja više od 10 stručmjaka DAG, više od 300 studenata slušalo je predavanja o liderskim veštinama i vođenju uspešnog biznisa, deca i zaposleni Škole Dušan Dugalić dobili su novo dvorište.

Nagradu za korporativno volontiranje, dodeljuju Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv s ciljem da se nagrade i promovišu one kompanije koje ulažu u lokalnu zajednicu kroz lično angažovanje svojih zaposlenih, razvijajući konstruktivna partnerstva sa organizacijama i institucijama u lokalnoj zajednici.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link