UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Edukacija FOP Podrška mladima Vesti

Kako će mladi „Starteri” rešiti Sustainability izazove?

2 min read
Podeli

Učesnici edukativnog programa „Sustainability Starter” uspešno su odslušali sva predavanja predviđena programom, a sada im predstoji i rešavanje Sustainability izazova. U timovima i uz podršku mentora iz vodećih kompanija oni brižjivo rade na rešavanju zadatih izazova kao što su implementacija ESG strategije u svakodnevno poslovanje, osmišljavanje kampanje za podizanje svesti o odpadu od hrane, procena održivosti lanca nabavke jedne kompanije i slično. Svoja rešenja mladi “Starteri” predstaviće 12. decembra na CSR & ESG Forumu.  

Kao i prethodnog meseca, polaznici programa imali su veoma gust raspored u novembru, sa čak pet održanih predavanja na temu održivog razvoja i odgovornog poslovanja. Polaznici programa imali su priliku da uče od eksperata iz vodećih kompanija u Srbiji i steknu praktična znanja neophodna za razvoj karijere u ovim oblastima.   

U ponedeljak, 6. novembra, „Starteri” su posetili OTP banku gde su slušali predavanje „Održivost u finansijskim institucijama i finansiranje održivosti” koje su održale ekspertkinje Milena Mićanović, direktorka Odeljenja za komunikacije i odnose sa javnošću i Sonja Miladinovski, direktorka Direkcije za okvir upravljanja rizicima i koordinaciju. One su govorile o praćenju ESG rizika i podsticanju zelenog kreditiranja, nakon čega su predstavile na koji način OTP banka, putem Generator LAB platforme, finansira i podstiče održivost i cirkularnu ekonomiju. 

U petak, 10. novembra polaznici programa „Sustainability Starter” prisustvovali su predavanju “Merenje i izveštavanje” koje je održala Zvezdana Vuletić, specijalistkinja za regulatorne poslove i održivost kompanije Coca-Cola HBC Srbija. Na praktičnom primeru ove kompanije, starteri su imali priliku da saznaju šta su materijalne teme, kako se određuju i kako se u saradnji sa lokalnom zajednicom može uvećati pozitivan uticaj. 

Već narednog utorka, 14. novembra, mladi „Starteri” su slušali zanimljivo predavanje o strategijama smanjenja ugljeničnog otiska koje je održala Teodora Pasulj, ESG menadžerka u kompaniji PWC Srbija. Oni su zavirili u teorijski i praktični aspekt kalkulacije CO2 otiska i otkrili zašto su ova znanja sve važnija za moderno poslovanje.

Dva dana kasnije, 16. novembra, usledilo je uzbudljivo predavanje o korporativnoj filantropiji koje su održali Stefan Bićanin, CSR&PR specijalista u kompaniji Ahold Delhaize Serbia i Zvezdana Vuletić, iz Coca- Cola HBC. Mladi „Starteri” su saznali zašto su multistejkholderska partnerstva bitna za doprinos zajednici i zašto je podrška lokalnim zajednicama ključna.

Sutradan je polaznike programa ugostila kompanija A1 i sa Branislavom Jovanovićem, ESG menadžerom, razgovarali su o građenju ESG strategije kompanije, njenom implementiranju u odnosu na materijalne teme i njihovoj važnosti za reputaciju kompanije. Naši starteri dobili su uvid u svet poslovanja kompanije A1 Srbija i videli iz prve ruke kako izgleda jedan dan na poziciji ESG menadžera.  

Na poslednjem predavanju koje je 27. novembra održala Milica Mišković iz Smart kolektiva na temu “Ko je sustainability menadžer?”, mladi polaznici su saznali šta osoba koja se bavi održivošću kao menadžer ili praktičar treba da zna u pogledu tehničkih znanja i mekih veština, i kakvi su trendovi što se tiče potreba za ovim pozicijama u kompanijama. 

Zahvaljujemo se svim mentorima što su nesebično posvetili svoje vreme i podelili svoje stručno znanje. Takođe, hvala svim polaznicima programa na aktivnom učešću i nestrpljivo čekamo rešenja na Sustainability izazove! 

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link