UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

CSR Europe FOP Vesti

Neven Marinovic na Evropskom samitu o održivoj industriji u Briselu

2 min read
Podeli

Neven Marinović, direktor Foruma za odgovorno poslovanje, prisustvovao je Evropskom samitu o održivoj industriji (European Sustainable Industry Summit) koji je organizovala mreža CSR Europe 25. i 26. juna.   

Samit je privukao preko 200 učesnika iz 135 organizacija i okupio 40 govornika najvišeg ranga iz evropskih institucija, biznisa, civilnog društva i akademske zajednice. 

Na samitu je istaknuto nekoliko ključnih lekcija. Pre svega, naglašena je važnost hitnog reagovanja na klimatske promene: trenutno je na zemlji poslednja generacija koja će iskusiti stabilnu klimu, a u tom kontekstu Evropska komisija razvija svoj program rada za period 2024-2029 zasnovan na scenariju zagrevanja od 3 stepena. Takođe, istaknut je sveobuhvatan pristup Drugog dela Evropske Strategije Održivosti koja integriše Zeleni, Industrijski i Socijalni dogovor kako bi se istovremeno unapredile ekonomska konkurentnost, zaštita životne sredine i socijalna pravda. Sledeća decenija će biti usmerena na dematerijalizaciju uz fokus na dekarbonizaciju. Ključan trenutak na događaju bio je pokretanje Evropske OCD Mreže koja ima za cilj da podstakne saradnju i dijalog sa nadolazećom Evropskom Komisijom. Pored toga, predstavljeni su biznis manifesti koji pozivaju na akciju i postavljaju pravac Održive Evrope 2030. Takođe, događaj je naglasio važnost optimizacije kolektivne inteligencije među članicama kompanijama i partnerima, uz hitan poziv na akciju: ako ne sada, kada? Ako ne mi, ko? 

Evropski Samit o Održivoj Industriji organizovan je od strane CSR Europe uz podršku Evropske Investicione Banke i domaćinstvo BNP Paribas Fortis. 

Forum za odgovorno poslovanje je od 2009. godine nacionalni partner mreže CSR Europe. CSR Europe je mreža koju čini više od 30 nacionalnih partnerskih organizacija i koja sarađuje sa preko 10.000 kompanija i ključnih aktera u 30 zemalja širom Evrope. Partneri, među kojima je i Forum za odgovorno poslovanje, zajedno rade na podizanju svesti, izgradnji kapaciteta i promociji razvoja i primene društveno odgovornih praksi 

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link