UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP Javne politike Nefinansijsko izveštavanje Vesti

Obaveza nefinansijskog izveštavanja i za kompanije u Srbiji

3 min read
Podeli

Ukoliko bude usvojen, novi Zakon o računovodstvu uvešće obavezu nefinansijskog izveštavanja za određeni broj kompanija koje posluju u Srbiji

Beograd, 29. avgust 2019. – Nefinansijsko izveštavanje postalo je poslovna realnost za kompanije širom zemalja Evropske unije nakon transponovanja EU direktive 2014/95/EU u nacionalna zakonodavstva što je praksu objavljivanja ekoloških, društvenih i pitanja u vezi sa upravljanjem, učinilo obaveznom za određeni broj velikih kompanija i kompanija od javnog interesa.

Ukoliko prema planu, krajem godine, bude usvojen novi Zakon o računovodstvu, njegovo stupanje na snagu očekuje se od 1. januara 2020. godine, a primenjivaće se na nefinansijske izveštaje koji se izdaju za period nakon 1. januara 2021. godine. Uvođenje obaveze nefinansijskog izveštavanja u skladu je i sa Ciljevima održivog razvoja, odnosno u direktnoj vezi sa potciljem 12.6. koji kaže da bi države trebalo da podstiču velike i transnacionalne kompanije da integrišu održive prakse u poslovanje i uključe informacije o održivosti u svoje izveštavanje.

Nacrt novog Zakona o računovostvu u skladu sa EU direktivama, predviđa u članovima 37 i 38 uvođenje obaveze nefinansijskog izveštavanja za velika pravna lica koja su društva od javnog interesa i koja na datum bilansa prelaze kriterijum od prosečnog broja 500 zaposlenih. Nacrt Zakona takođe preuzima ključne odredbe direktive i definiše sadržaj izveštaja, ali izostavlja nekoliko odredbi koje su kao rezultat postojeće prakse u nefinansijskom izveštavanju predviđene i samom direktivom.

Kao izvršna kancelarija Foruma za odgovorno poslovanje i eksperstka organizacija, Smart kolektiv,  uključio se u javnu raspravu, i zajedno sa partnerima u okviru Koalicije za dobročinstvo i Saveta za društveno odgovorno poslovanje Privredne komore Srbije, ukazao na potrebu za unapređenjem pojedinih stavova kojima se definiše obaveza nefinansijskog izveštavanja.

Među najvažnijim predlozima upućenim predlagaču nalazi se ostavljanje mogućnosti da obaveza nefinansijskog izveštavanja bude ispunjena i ukoliko obaveznik izdaje nefinansisjki izveštaj kao zaseban dokument koji se izdaje uz godišnji finansijski izveštaj, odnosno u roku koji nije duži od 6 meseci od datuma bilansa, kako je to predviđeno i direktivom. Ovaj zahtev u direktnoj je vezi sa postojećom praksom, kako u Evropi, tako i svetu, prema kojoj se ova vrsta izveštaja najčešće i izdaje kao zaseban Izveštaj o održivosti ili Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju (CSR). Takođe, među značajnijim predlozima za dopunu postojećeg nacrta je obaveza da prilikom sastavljanja izveštaja mora biti navedeno na koje poznate nacionalne, evropske ili međunarodne okvire se obveznik oslanja prilikom sastavljanja izveštaja, a sve u cilju obezbeđenja kvaliteta u nefinansijskom izveštavanju, kao što i sama direktiva ostavlja fleksibilnost u pogledu izbora metodologije, ali zahteva njeno navođenje. Pored toga, upućeni su predlozi koji se tiču jasnijeg defnisanja ili terminološkog usklađivanja pojedinih stavova sa Direktivom.

Forum za odgovorno poslovanje od svog osnivanja zajedno sa svojim članicama, promoviše nefinansijsko izveštavanje bez obzira što u Srbiji, nije postojao zakonodavni okvir koji to od kompanija iziskuje. Većina kompanija članica prihvatila je, zbog njene praktičnosti, sveobuhvatnosti i pristupa u određivanju materijalih pitanja, međunarodno priznatu metodologogiju GRI (Global Reporting Initiative, Globalna Inicijativa za izveštavanje).

U saradnji sa evropskom kancelarijom Globalne inicijative za izveštavanje (GRI), Forum za odgovorno poslovanje organizovaće 18. oktobra u Beogradu, okrugli sto i radionicu za svoje članice i ostale zainteresovane kompanije. Okrugli sto će okupiti relevatne predstavnike svih sektora, dok će na radionici koja je namenjena isključivo predstavnicima poslovnog sektora, zainteresovani imati prilike da se upoznaju sa aktuelnim tema u nefinansijkom izveštavanju. Najava za ovaj događaj koji ne podleže kotizaciji, biće objavljeni uskoro na našem sajtu, a zbog ograničenog broja mesta, prednost pri prijavljivanju za radionicu imaće članice Foruma za odgovorno poslovanje.

Izveštaje o održivosti za 2018. godinu naših članica, možete pročitati sa sledećih linkova: Atlantic Grupa, Coca-Cola HBC Srbija, Delhaize Srbija, Delta Holding, Erste Banka, Titan Cementara Kosjerić …

 

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link