UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

PODRŠKA PREDUZETNIŠTVU I ZAPOŠLJAVANJU MLADIH

Podsticanje preduzetništva mladih u Srbiji je zadatak koji nije preduslov samo ekonomskog razvoja. Ono je vezano za uspostavljanje jednog drugačijeg sistema vrednosti, u kome su aktivizam, inicijativa i preuzimanje odgovornosti u prvom planu. Mladi u Srbiji teško se odlučuju na pokretanje sopstvenog posla – nepovoljni istorijski kontekst za razvoj preduzetničke kulture, nedostatak preduzetničkog obrazovanja, veoma otežan pristup finansiranju, nepostojanje podsticajnih mera, nestabilnost tržišta, ekonomska kriza i nedostatak podrške okruženja, neki su od ključnih uzroka.

Cilj programa:
Uticati na smanjenje nezaposlenosti kroz podršku mladim preduzetnicima, podsticanje preduzetničke kulture u društvu i povećanje zapošljivosti mladih.

Mentori i preduzetnici u Ministarstvu omladine01
U 2010. godini, Forum za odgovorno poslovanje (tada Forum poslovnih lidera Srbije) pokrenuo je program podrške mladim preduzetnicima, obezbeđujući im biznis mentorstvo top menadžera velikih kompanija koji su im pomagali da razviju poslovanje tokom prvih godina rada. Više od 70% mladih preduzetnika koje smo na ovaj način podržali i dalje uspešno posluje.

Tokom narednih nekoliko godina proširivana je oblasti podrške, a 2012. godine program je preraostao u sveobuhvatnu podršku mladim preduzetnicima – Biznis mladih Srbije koji se realizuje kroz partnerstvo sa Erste Bankom, koja je za mlade koji žele da pokrenu posao razvila “Superstep” kreditnu liniju koja se daje pod povoljnim uslovima, i Nacionalnom službom za zapošljavanje, koja je za korisnike organizovala obuke za otpočinjanje posla.  BMS program je jedini u Srbiji koji prati mladu osobu od trenutka kada razmišlja o preduzetničkoj karijeri do razvoja uspešnog preduzeća, a metodologija programa bazira se na metodologiji prestižne međunarodne mreže The Prince’s Youth Business International, čiji je BMS nacionalni partner od 2012. godine.

Pored učešća u programu Biznis mladih Srbije, kompanije članice pojedinačno razvijaju  programe koji imaju za cilj podršku preduzetništvu i zapošljivosti mladih.

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link