UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

COVID-19 Edukacija

Opasnost od pojačanog nasilja tokom izolacije

1 min read
Podeli

Beograd, 20. mart 2020. – Mreža  Žene protiv nasilja  upozorava da je u uslovima pojačane izolacije i ograničenog kretanja stanovništva, kao što je vreme vanrednog stanja, moguće i pojačano nasilje prema ženama i deci.

Uz puno razumevanje da se, u ovim trenucima, resursi društva koncentrišu i koriste za suzbijanje daljeg širenja virusa CoVid – 19, mreža  Žene protiv nasilja poziva državne organe i institucije, pre svega pružaoce usluga, centre za socijalni rad, policiju, zdravstvene ustanove, pravosuđe da ženama i deci sa iskustvom nasilja u porodici obezbede pravovremenu i adekvatnu podršku i zaštitu, navodi se u saopštenju.

Apelujemo na medije da situacije nasilja u porodici ne pripisuju i opravdavaju pojačanom nervozom, osećanjem teskobe ili straha ma koliko oni sada bili realni i prisutni. Do svake od žena sa iskustvom nasilja koja zatraži pomoć ili kada primetimo da joj je pomoć potrebna, kao društvo moramo da stignemo i vanredno stanje ne sme biti izgovor da tako ne bude, naglašava se u saopštenju.  

Tokom vanrednog stanja, članice Mreže Žene protiv nasilja nastaviće da primaju pozive i pružaju podršku građankama putem SOS telefona, u skladu sa okolnostima i imajući u vidu bezbednost kako korisnica tako i pružateljki usluga. Informacije o dostupnosti SOS  podrške ženama sa iskustvom nasilja dostupne su na sledećem linku: https://www.zeneprotivnasilja.net/vesti/1031-radno-vreme-i-kontakti-organizacija-mzpn-tokom-izmenjenih-uslova-rada-usled-corona-virusa

Zato ovim putem šaljemo apel svim osobama koje su upravo doživele nasilje ili se plaše da bi mogle da ga dožive da smo tu za njih, da pozovu  najbliži SOS telefon u svom  gradu ili okolini, zaključuje Mreža žena protiv nasilja u svom saopštenju.

Tagovi:
DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link