UniCredit Bank Srbija

Vodeći se osnovnim principima matične grupacije, UniCredit Grupe, a sa ciljem da doprinese ekonomskom i socijalnom razvoju lokalnih zajednica u kojima posluje i pruži podršku mladima, ugroženim kategorijama stanovništva, kulturi i najmlađima u sportu, UniCredit Banka već 15 godina podržava niz društveno odgovornih aktivnosti. Zahvaljujućí otvorenom dijalogu sa lokalnim zajednicama, UniCredit Banka konstantno radi na promovisanju i očuvanju njihovog kulturnog, ekonomskog i socijalnog nasleđa. Na taj način, nastoji da svaki put iznova potvrdi status društveno odgovornog građanina u Srbiji, a zahvaljujući kontinuiranoj podršci UniCredit Grupe, UniCredit fondacije i Fondacije UniCredit i univerziteti, uspela je da inicira i sprovede mnogobrojne aktivnosti.

Počeli smo sa projektom pod nazivom “Migracije”, koji je osmišljen u okviru UniCredit Grupe sa ciljem da skrene pažnju na jedan od gorućih problema – migracije. Podsetimo se činjenice da je u kolektivnim centrima širom Srbije živelo više od pola miliona izbeglih i interno raseljenih lica. U saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac koja im je obezbeđivala kuće, u periodu od 2008. do 2012. godine, obezbeđeni su bespovratni grantovi u ukupnom iznosu od 515.000 evra kako bi mogli da započnu ekonomski održiv biznis.

U cilju unapređenja socijalnog preduzetništva, UniCredit Banka, u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i UniCredit fondacijom, sprovodi konkurs Ideja za bolje sutra. Glavni cilj konkursa jeste pronalaženje ideja za proizvode i usluge koje na najbolji način mogu da doprinesu poboljšanju imidža Srbije u regionu i inostranstvu. Kroz dva izdanja ovog konkursa socijalnim preduzećima, preduzećima koja zapošljavaju marginalizovane i socijalno ugrožene grupe i pojedince, kao i porodicama i pojedincima dodeljena su bespovratna sredstava u ukupnom iznosu od preko 100.000 evra za razvoj novog i postojećeg biznisa.

UniCredit takođe posebnu pažnju posvećuje razvoju kulture. Podrška različitim oblicima kulturnog izražavanja dokazuje našu posvećenost promociji kulture, a potiče iz verovanja u vrednosti i moć različitosti, koja se svakodnevno dokazuje od strane svih banaka koje su deo UniCredita. Stoga je banka već dugogodišnji partner tradicionalnih manifestacija kulturnog karaktera od izuzetnog značaja za lokalne zajednice, kao što su Dani Bore Stankovića, Dani Zorana Radmilovića i Mokranjčevi dani.

Zahvaljujući bliskoj saradnji sa Fondacijom UniCredit i univerziteti, UniCredit Banka već nekoliko godina pruža podršku srpskim studentima i mladim istraživačima iz oblasti ekonomije i finansija. Naime, dodeljivanjem stipendija za različite međunarodne programe, banka im pruža jedinstvenu priliku da svoje znanje obogate na nekim od najpoznatijih evropskih ekonomskih fakulteta, ali pruža i podršku studentima međunarodnih master programa na ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Takođe, zaposleni u decembru tradicionalno učestvuju u inicijativi Stara lutka za novi osmeh koju UniCredit Banka organizuje od 2008. godine, a koja svake godine okuplja sve više koleginica i kolega. Naime, cilj je da se za decu sa posebnim potrebama koja žive u domovima širom Srbije naprave novogodišnji paketići. Zaposleni doniraju odeću, obuću i igračke koje su njihova deca prerasli, a još uvek mogu da se koriste, a banka učestvuje sa kupovinom slatkiša, slaniša i sokića.

Zaposleni UniCredit Banke konstantno pružaju podršku različitim organizacijama kroz učešće u sportskim aktivnosti humanitarnog karaktera. Stoga UniCredit timovi tradicionalno učestvuju u UNICEF Fer Plej turniru, BELhospice humanitarnom turniru i mnogim drugim aktivnostima.