UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

Evropska komisija uvrstila “RAISE” među 20 najboljih projekata u Evropi

2 min read
Podeli

Beograd, 07. novembar 2016. – U sklopu istraživanja i evaluacije različitih projekata i modela na temu migrantskog preduzetništva, Evropska komisija je uvrstila Projekat ruralne i poljoprivredne integracije u podržavajućoj okolini (RAISE), koji su zajedno sproveli Fondacija Ana i Vlade Divac, UniCredit fondacija i UniCredit Banka, među 20 najboljih projekata u Evropi u domenu promocije i podrške preduzetništvu i integraciji izbeglih i interno raseljenih lica. Ovo je ujedno i jedini projekat iz Jugoistočne Evrope koji se, u konkurenciji od preko 200 projekata, izdvojio kao primer dobre prakse.

Projekat ruralne i poljoprivredne integracije u podržavajućoj okolini (RAISE) sprovođen je u periodu od 2009. do 2012. godine i obuhvatio je 140 izbeglih i interno raseljenih porodica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova, koje su do tada živele u kolektivnim centrima. Cilj je bio da im se obezbede neophodni uslovi i podrška za započinjanje sopstvenog biznisa kako bi se na taj način integrisali u lokalne zajednice u kojima žive. Sredstva za sprovođenje projekta obezbedila je UniCredit fondacija, dok je Fondacija Ana i Vlade Divac, u saradnji sa UniCredit Bankom i Novosadskim humanitarnim centrom sprovela projekat.

Za porodice obuhvaćene projektom kroz kampanju „Možeš i ti” obezbeđena su seoska domaćinstva kao jedan od preduslova za započinjanje sopstvenog posla i integraciju u novu sredinu, dok je u sklopu “RAISE” projekta svaka porodica dobila bespovratni grant u iznosu od 2.000 evra. Pomenuti grant je bio namenjen za započinjanje sopstvene dohodovne aktivnosti, dok su korisnicima grantova, kroz specijalno kreiran program savetodavne podrške za profesionalnu orjentaciju i obuku, obezbeđena osnovna znanja i veštine za vođenje sopstvenog biznisa. Tokom perioda sprovođenja projekta, UniCredit fondacija je uložila preko 515 hiljada evra.

U vodiču „Evaluacije i analize dobrih praksi u promociji i podršci migrantskom preduzetništvu“ koji je pripremila Evropska komisija, istaknuto je da je “RAISE” jedina inicijativa u Srbiji i širem regionu Zapadnog Balkana koja se fokusirala na ekonomsku integraciju izbeglih i interno raseljenih lica na sveobuhvatan način, posvećujući posebnu pažnju različitim aspektima socijalne i ekonomske inkluzije, kao što su obezbeđivanje domaćinstava, mentalno i emotivno stanje primalaca sredstava i socijalna integracija u novu sredinu.”

Brojne porodice obuhvaćene ovim programom su istakle da im je upravo on omogućio da stanu na noge i započnu poljoprivrednu proizvodnju, a zatim i plasiraju proizvod na tržište.

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link