UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Delhaize Srbija Vesti

Ahold Delez i dobavljači završili prvu fazu u naporima za smanjenje bacanja hrane

2 min read
Podeli

Povodom Međunarodnog dana podizanja svesti o bacanju hrane, Ahold Delez grupa saopštila je da je sa 14 najvećih dobavljača završila osnovne procene o bacanju hrane u okviru svog poslovanja, kao deo prve faze inicijative „10x20x30” iskorenjivanja bacanja hrane u lancu snabdevanja.

Ahold Delez grupa je pre dve godine postala osnivački partner inicijative “10x20x30“ Svetskog instituta za resurse (WRI), koja uključuje više od 10 najvećih svetskih trgovinskih lanaca koji su se obavezali da će uključiti svojih 20 najvećih dobavljača kako bi prepolovili ukupnu količinu bačene hrane do 2030. godine. Lokalni brendovi Ahold Deleza do sada su uključili četrnaest velikih dobavljača, dok je u planu da se taj broj poveća u 2022. godini.

„Smanjenje količne hrane koja se baci ključni je strateški fokus za Ahold Delez i njegove brendove – i to je važna stvar koju treba učiniti kako bi poboljšali svoje poslovanje, klimu i sistem hrane. Ohrabrujuće je videti da inicijativa 10x20x30 ima odaziv u široj prehrambenoj industriji i da se trgovci i dobavljači obavezuju na konkretne mere za smanjenje bacanja hrane“ istakla je Daniella Vega, viši potpredsednik održivog razvoja i zdravije ishrane Ahold Delez grupe.

Kompanija Delez Srbija, kao članica Ahold Delez grupe, u septembru ove godine uključila je u inicijativu dva dobavljača – kompanije Yuhor i La Linea Verde. Uključivanjem u inicijativu, svi dobavljači obavezali su se da će smanjiti ukupne količine bačene hrane u svom poslovanju za 50 odsto do 2030. godine, da će napraviti i objaviti procenu o bacanju hrane u okviru svog poslovanja, kao i da će definisati delotvorne strategije za smanjenje bacanja hrane. 

Inicijativa 10x20x30 je zvanično pokrenuta na godišnjem samitu o bacanju viškova hrane u organizaciji Šampiona 12.3, dobrovoljne koalicije top menadžera iz poslovnog, vladinog i civilnog sektora sa ciljem podsticanja aktivnosti u smeru ostvarivanja cilja održivog razvoja Ujedinjenih nacija broj 12.3. Ovaj cilj se odnosi na smanjenje bacanja hrane za 50 odsto širom sveta do 2030. godine. Koalicija je inspirisala i pomogla razvoj inicijative 10x20x30, zajedno sa Svetskim institutom za resurse (WRI) koji obavlja funkciju sekretarijata koalicije Šampioni 12.3 i pruža glavnu tehničku podršku trgovinskim lancima i dobavljačima u okviru inicijative 10x20x30. 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link