UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Coca-Cola HBC Delhaize Srbija Elixir Group Nestlé Adriatic S Schenider Electric Telekom Srbija Vesti

Nagrada „Đorđe Vajfert“ liderima društvene odgovornosti

2 min read
Podeli

15. maj 2023 – U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je dodeljena Nacionalna nagrada za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ kompanijama koje se u poslovanju ističu po princima društvene odgovornosti i na etičan, transparentan i održiv način vode brigu o zaposlenima i njihovim porodicama, ekologiji, zajednici u kojoj posluju. 

Dodeljena su i posebna priznanja za doprinos određenoj oblasti društveno odgovornog poslovanja u Srbiji. Nagrađeno je 15 finalista devetog konkursa „Đorđe Vajfert“ u tri kategorije: Velika privredna društva, Srednja privredna društva, Mala i mikro privredna društva. 

Prvu nagradu u prvoj kategoriji dobila je kompanija Comtrade System Integration, dok su na drugom i trećem mestu dve članice Foruma za odgovorno poslovanje – Nestle Srbija i Coca Cola HBC Srbija, nakon čega slede MK group i Grundfos Srbija.   

U kategoriji Srednja privredna društva nagrađeni su: Koto, Bexexpress, Klett izdavačka kuća, Vega IT, eFront.  

Prva nagrada u kategoriji Mala i mikro privredna društva pripala je Socijalnoj sinergiji, a slede Čepom do osmeha, Zacs Team, Legacy International, Mastercard Europe SA. 

Među nosiocima priznanja za poseban doprinos određenoj oblasti društveno odgovornog poslovanja nalaze se još dve članice Foruma za odgovorno poslovanje – Delhaize Srbija za smanjenje siromaštva i gubitaka hrane i Eliksir Zorka – Mineralna đubriva, za popularizaciju primene modela cirkularne ekonomije u poslovanju (deo Elixir grupe), zajedno sa JP Pošta Srbije, za poseban doprinos osnaživanju i promociji ženskog preduzetništva. 

Dobitnici specijalnog priznanja su i Novitas Consult, za poseban doprinos podršci i osnaživanju osoba sa invaliditetom, kao i dve članice Foruma za odgovorno poslovanje – Schneider Electric, za podršku lokalnoj zajednici i Telekom Srbija za poseban doprinos očuvanju biološke raznovrsnosti. 

Mihailo Vesović, direktor Sektora za internacionalizaciju PKS, istakao je da tradicija nagrade „Đorđe Vajfert“ potvrđuje da je za privrednike tema društveno odgovornog poslovanja postala izuzetno značajna i da sve više malih i srednjih preduzeća uviđa važnost efekata svog poslovanja na lokalnu zajednicu i porodicu. 

„Nema održivosti privrede bez održivosti društva. Nije moguće imati usklađen život ukoliko poslovni život nije napravljen po meri svakog zaposlenog ali i po meri lokalne zajednice“, poručio je Vesović pozdravljajući dobitnike ovih prestižnih priznanja. 

Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje PKS dodeljuje od  2007. godine. Priznanje se dodeljuje svake druge godine.  

Cilj konkursa je afirmacija vrednosti društveno odgovornog poslovanja i širenje svesti da nije dovoljno raditi samo u ekonomskim okvirima već treba veću pažnju posvetiti lokalnoj zajednici, zaštiti životne sredine, zadovoljstvu i bezbednosti zaposlenih, kao i socijalnim pitanjima.

U sastavu ovogodišnjeg žirija bili su predstavnici Privredne komore Srbije, Ministarstva privrede, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Fakulteta organizacionih nauka, Bloomberg Adria i Smart kolektiva.     

Foto: PKS, Dragan Kujundžić 

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link