UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Vesti

Telenor fondacija predstavila aplikaciju „Ruke govore”

1 min read
Podeli

Beograd, 20. decembar 2016. – Telenor fondacija predstavila je jedinstvenu aplikacija za upoznavanje i razumevanje srpskog i internacionalnog znakovnog jezika (IS) „Ruke govore”. Događaju su prisustvovali Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ingeborg Øfsthus, generalna direktorka Telenora Srbije i Anđelka Prpić, glumica. 

Aplikacija je deo projekta Telenor fondacije „Budi deo dobre komunikacije”, realizovanog s ciljem da se zajednici gluvih i nagluvih, koja broji više od 100.000 osoba u Srbiji, omogući lakši pristup digitalnim komunikacijama.

„Mogućnosti koje donosi digitalizacija društva su ogromne, posebno za zajednicu gluvih i nagluvih osoba, jer im ona u velikoj meri može olakšati svakodnevnu komunikaciju i na taj način značajno unaprediti kvalitet života. Ako se svemu tome pridoda činjenica da su članovi te zajednice često pioniri u koriščenju naprednih tehnoloških rešenja, jasno nam je da smo na pravom putu”, rekla je Ingeborg Øfsthus, generalna direktorka Telenora Srbije.

Aplikacija je rezultat saradnje udruženja građana ALTHEA i Telenor fondacije, a podršku projektu dalo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Gradska organizacija gluvih Beograda. Napravljena je u formi rečnika osnovnih izraza, kako bi svi mogli da se upoznaju sa znakovnim jezikom, ali istovremeno omogućava sporazumevanje sa stranim turistima. Dostupna je na srpskom i engleskom jeziku, a svi korisnici na raspolaganju imaju i kviz kako bi proverili svoje znanje. Klikom na ikonicu Zakon predstavljen je Zakon o upotrebi znakovnog jezika, koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

Izvor: telenor.rs 

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link