UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice Nefinansijsko izveštavanje Vesti Yettel

Yettel: Reciklirano 11t elektronskog i 3t papirnog otpada, a preko 60% korisnika prima e-račun

3 min read
Podeli

Yettel Izveštaj o održivom poslovanju za 2021. godinu: 
Reciklirano 11t elektronskog i 3t papirnog otpada 
Više od 60% baze koristi elektronski račun 

Beograd, 22.12.2022 – U 2021. godini, kompanija Yettel reciklirala je više od 11 tona opasnog elektronskog otpada, blizu 3 tone papirnog i kartonskog otpada i preko 300 kilograma plastičnog otpada (od čega 100 kilograma plastičnih čepova), objavljeno je u Izveštaju o održivom poslovanju za 2021. godinu. Ukupno  60,8% individualnih i 82,4% poslovnih korisnika se opredelilo za uslugu elektronskog računa, što je doprinelo da se u teoriji sačuva blizu 6000 stabala.   

U aprilu 2021. godine, Yettel je pokrenuo program reciklaže mobilnih telefona, i do kraja godine, sa korisnicima reciklirao više od 200.000 uređaja. U 2022. godini, program je proširen i na druge mobilne uređaje, a kompanija je postavila cilj da reciklira najmanje milion uređaja do 2025. godine.  

U saradnji sa UNICEF-om Yettel je realizovao projekat „Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu“ i donirao 2.200 internet kartica i 310 modema deci i školama u 30 opština širom Srbije. Na taj način, kompanija je doprinela stvaranju adekvatnih uslova za učenje na daljinu, bez obzira na to gde i u kakvim uslovima učenici žive.  

Posebnu pažnju Yettel posvećuje zaštiti podataka o ličnosti. Implementirani su različiti mehanizmi zaštite, kako za „podatke u tranzitu” tako i za „podatke u mirovanju”. U 2021. godini, kompanija nije primila nijednu pritužbu u vezi sa kršenjem privatnosti korisnika. 

U okviru konkursa „Zamisli sve“, Yettel (ranije Telenor) fondacija dodelila je više od tri miliona dinara za podršku projektima „Posadi svoj hlad“, „Umetnost u prolazu“, „Hackteen“ i ARLEMM muzički festival. Obezbeđivanjem sredstava za sadnju 6.000 sadnica belog jasena na skoro 100 lokacija širom Srbije u okviru projekta „Posadi svoj hlad“, Yettel fondacija doprinosi smanjenju emisije 144.000 tona CO2 godišnje, odnosno 4.320.000 tona CO2 u narednih 30 godina. 

Izveštaj o održivom poslovanju za 2021. godinu pripremljen je u skladu sa međunarodno priznatim okvirom za nefinansijsko izveštavanje, kreiranim od strane Globalne inicijative za izveštavanje (GRI) 2016, tj. u skladu sa osnovnom („core“) verzijom Standarda GRI. Sadržaj izveštaja proširen je dodatnim informacijama o zaštiti životne sredine, društvenoj odgovornosti i korporativnom upravljanju (ESG), i obuhvata, između ostalog, informacije o usklađenosti kompanije Yettel sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDGs) i odražava Protokol za smanjenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, obračun i izveštavanje o emisijama iz „Scope“ 1, 2 i 3. 

U izveštaju je postavljena i nova strategija održivog poslovanja kompanije i definisani pojedini ciljevi, a u narednih 12, odnosno 24 meseca, Yettel će postaviti i ostale ciljeve u oblasti ESG, koje će realizovati u budućnosti. 

Izveštaj u PDF formatu možete pročitati OVDE. 

Kompanija Yettel jedna je od članica mreže Forum za odgovorno poslovanje. Vodeći se krilaticom “Bolji biznis za bolje društvo, Forum okuplja kompanije koje doprinose razvoju društva kroz principe održivog razvoja i podstiče biznis sektor da bude aktivan i pouzdan partner zajednice u kojoj posluje. Forum osnažuje kompanije da posluju u skladu sa principima održivosti, odgovornosti i etike, i kroz sinergiju resursa i znanja doprinosi sprovođenju dobrih poslovnih praksi koje donose pozitivan i merljiv društveni uticaj. Članice Foruma za odgovorno poslovanje su: A1, Atlantic grupa, Bambi, Banca Intesa, Belgrade Airport, Bosis, B92, Coca-Cola HBC Srbija, Delhaize Serbia, Delta Holding, Direct Media, Elixir group, Ernst&Young, Erste Bank, Eurobank Direktna, Gecić law, Lidl Srbija, Manpower Group, Moravacem, Nelt Co, Nestlé Adriatic S, Nordeus, OTP Banka, PepsiCo, Represent Communications, Schneider Electric, Telekom Srbija, Yettel, TITAN Cementara Kosjerić, UniCredit Bank.    

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link