UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Vesti

COCA-COLA POSTALA PRVA KOMPANIJA KOJA NADOKNAĐUJE SVU VODU KOJU KORISTI U PROIZVODNJI GLOBALNO

2 min read
Podeli

Beograd, 5. septembar 2016. – Na Svetskoj nedelji vode u Stokholmu Coca-Cola je objavila da su kompanija Coca-Cola i njene globalne partnerske punionice ispunile cilj nadoknade vode za 2020. godinu pet godina pre roka. Time je Coca-Cola postala prva kompanija, prema godišnjoj listi biznis magazina Fortune 500, koja je zajednicama i prirodi nadoknadila svu vodu koju koristi – sa oko 337,7 milijardi litara nadoknađenih u 2015. godini.

Kroz 248 partnerskih projekata vezanih za vodu sa oko 2000 zajednica u 71 zemlji, Coca-Cola sistem je nadoknadio oko 115 odsto vode koju je upotrebio za svoje gotove proizvode na osnovu obima prodaje u 2015. godini, što je ukupno 191,9 milijardi litara vode vraćenih prirodi i zajednicama kroz ove projekte.

Coca-Cola sistem u Srbiji doprineo je ovom cilju zahvaljujući projektu obnove vlažnih staništa u Gornjem Podunavlju, koji se sprovodi u saradnji sa Svetskim fondom za prirodu (WWF) od 2011. Godine. Projekti nadoknade vode u kojima se angažuje se odnose na bezbedan pristup vodi i sanitarnim uslovima, zaštitu vodenih slivova i vodu za proizvodnu upotrebu. Kompanija je angažovana i u edukaciji i podizanju svesti o problemu vode, a projekti takođe pomažu da se poboljša život lokalnog stanovništva, pomogne zajednicama da se prilagode klimatskim promenama, unapredi kvalitet vode i poboljša biodiverzitet.

Kompanijska strategija nadoknade vode podržava ukupni cilj kompanije da zajednicama i prirodi vrati količinu vode jednaku onoj koja se koristi u gotovim proizvodima i njihovoj proizvodnji. Coca-Cola sistem je zajednicama i prirodi vratio oko 145,8 milijardi litara vode upotrebljene u proizvodnim procesima kroz preradu otpadnih voda u 2015. godini – čime je ukupna nadoknada vode u okviru celog sistema dostigla 337,7 milijardi litara.

U Stokholmu je takođe objavljeno da je ostvaren napredak u pogledu cilja vezanog za efikasnost vode, uz poboljšanje od 12 odsto od 2010, ili ukupno 27 odsto od 2004. godine, kada sme započelo da praćenjem napredka duž celog sistema. Na linku možete pronaći i izveštaj o upravljanju vodom, u kom ćete naći više informacija.

 

Foto: amcham.rs

 

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link