UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Filantropija Ostalo Vesti

Comtrade donirao 16 notebook računara Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici

3 min read
Podeli

Beograd, 22. avgust 2019. – Kompanija Comtrade u sredu, 20. avgusta, je Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici donirala 16 lap-top računara, koji će, osim za kompjutersko opismenjavanje učenika, biti iskorišćeni za uvođenje te škole u sistem elektronskih dnevnika i aktiviranje usluge elektronskog upisa.

Predstavnik za javni sektor kompanije Comtrade Miroslav Veličković rekao je da se ta kompanija rado odazvala inicijativi Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

– Podržavajući inicijativu Kancelarije za Informacione tehnologije i elektronsku upravu, kompanija Comtrade je donirala ovih 16 laptop računara za Srednju medicinsku školu. Sa preko 1.000 klijenata i 17 poslovnih centara u celom svetu Comtrade je jedna od najvećih IT kompanija u Jugoistočnoj Evropi. Prepoznajemo značaj računarske

pismenosti i u tom duhu smo donirali ove računare. Smatramo da će deca pun svoj kapacitet iskazati korišćenjem ovih računara – kazao je Veličković.

Kako kaže, kompanija je svesna koliko su u današnjem svetu važni računarska pismenost i savremeni pristup učenju. – Sigurni smo da će najvredniji učenici uz pomoć tehnologije lakše slediti svoje snove i brže pronaći svoj profesionalni put – dodao je Veličković prilikom donacije računara Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović objasnio je, prilikom urečenja kompjutera, da će zahvaljujući današnjoj donaciji đaci i nastavnici u Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici moći da od 1. septembra koriste iste sisteme digitalizacije prosvete i elektronske uprave kao i bilo koji drugi đaci i profesori bilo gde u Srbiji.

On je podsetio da je od 1. septembra Ministarstvo prosvete propisalo obaveznu upotrebu elektronskog dnevnika, što štedi nastavnicima 50% vremena za obavljanje administrativnih poslova i omogućuje roditeljima bolje praćenje uspeha učenika. Takođe, ova oprema će, prema njegovim rečima, omogućiti da u narednoj godini i u Gračanici počne implementacija jedinstvenog elektronskog sistema prosvete.

– Napravljen je prvi korak sa elektronskim upisom. Ove godine je upisano kroz taj sistem oko 65.000 đaka u osnovne škole, preko 51.000 u srednje škole i oko 4.000 studenata na Beogradski univerzitet. Time smo roditeljima uštedeli preko 200.000 sati čekanja u redovima – rekao je Jovanović.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dejan Pavićević istakao je da je ovo još jedna potvrda da se ulažu maksimalni napori da srpske škole na KiM ostanu u obrazovnom sistemu Srbije i da budu potpuno isti uslovi za rad u školama na KiM i u ostatku Srbije.

– Trudimo se na svaki način da na KiM omogućimo normalan život kao u ostatku Srbije. Nadam se da ćemo za godinu dana slaviti i prelazak ove škole u novi srednjoškolski centar. Cela vlada radi na tome da se uslovi života na KiM poboljšaju, i uvereni smo da ćemo, u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama kao što je Comtrade, imati uspeha – rekao je Pavićević.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je, zahvalivši donatoru, istakao da je današnji događaj potvrda da Vlada Srbije misli na obrazovanje na KiM, budući da je ono jedan od stubova opstanka srpskog naroda.

Inače, kompanija Comtrade sa velikom pažnjom stvara povoljne uslove za razvoj informatičkog sektora na domaćem tlu ali i u čitavom regionu. Comtrade-ova besplatna letnja škola programiranja EDIT već više od dvadeset godina održava se u Beogradu, Kragujevcu, Banjaluci, Sarajevu, Ljubljani i Mariboru, dok se Fabrika znanja već deset godina održava u Beogradu i Podgorici.

Inženjeri Comtrade-a su napravili i Tesla EDU mobilnu platformu za obrazovne institucije koja se primenjuje u osnovnim školama u Srbiji. Pored edukativnih aganžmana i brojnih humanitarnih aktivnosti, Comtrade je i osnivač Srednje i Visoke IT škole, kao i Code centra za IT obuke.

Uz vrhunske uslove za učenje, najsavremeniju opremu i visokostručne predavače, ovde se osposobljavaju studenti za najtraženija zanimanja današnjice, kroz praktičan rad još u toku studiranja.

Izvor: eKapija.com

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link