UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP aktuelnosti Mala i srednja preduzeća Održivi razvoj Projekat za unapređenje okvira za davanje Vesti

Događaj o odgovornom i održivom poslovanju za preduzeća u Negotinu

2 min read
Podeli

Beograd, 27. septembar – Forum za odgovorno poslovanje u saradnji sa lokalnom mrežom Globalnog dogovora Ujedninjenih nacija u Srbiji organizovao je u Negotinu događaj za lokalne privrednike pod nazivom Odgovorno i održivo poslovanje – Uloga poslovnog sektora u dostizanju održivog razvoja. Cilj okupljanja bio je upoznavanje lokalnog poslovnog sektora sa Ciljevima održivog razvoja, razgovor o značaju međusobnog umrežavanja i načinima za podsticanje odgovornih praksi u svakodnevnom poslovanju. 

U uvodnom delu sastanka,  predstavljeni su  konkretni rezultati i  inicijative nastale zahvaljujući zalaganjima Koalicije za dobročinstvo u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, a koje se direktno tiču angažovanja poslovnog sektora u zajednici.Milica Mišković, projektna menadžerka u Forumu za odgovorno poslovanje, podsetila je dapreduzeća koja doniraju za opšte dobro mogu koristiti poresko oslobođenje po osnovu čl. 15. Zakona o porezu na dobit pravnih lica, i radi adekvatne primene zakona, uputila na Uputstvo za donatore koje je 2019. donela Poreska uprava. Takođe, minimalni neoporezivi iznos za stipendije je 2019. godine povećan sa 11.000  na 30.000 dinara, što pruža priliku preduzećima da daju veći broj stipendija ili pojedinačne stipendije u većim iznosima. Na kraju, predstavljena je i aktuelna kampanja „Spasimo hranu, spasimo humanost“ koja ima za cilj da ukaže na problem prevelikog bacanja hrane i mobiliše resurse u pravcu rešavanja ovog problema.  

Dobre prakse u odgovornom i održivom poslovanju predstavile su Margareta Musić, direktorka Elixir fondacije, Tijana Koprivica, direktorka održivog poslovanja u Delta holdingu, i Sonja Jović ispred Heinekena. Govornice su ovom prilikom ukazale na važnost međusobnog umrežavanja kompanija i da se na taj način postiže proces neprestanog učenja, međusobne inspiracije i motivacije za prevazilaženje izazova. Takođe, istaknuto je da odgovorno i održivo poslovanje nije rezervisano samo za velike kompanije, već da svi mogu da ga primenjuju i da je naročito značajno za mala i srednja preduzeća koja na ovaj način mogu i dodatno da se diferenciraju na tržištu.   

Dijana Dijanović, koordinatorka za poljoprivredu Regionalne privredne komore Zaječar, pozvala je privrednike da se aktivno uključe u procese konsultacija kada se donose izmene i dopune zakona relevantnih za poslovnu zajednicu, a o kojima RKP redovno obaveštava.

Prisutni surazgovarali i o izazovima sa kojima se firme u Negotinskoj Krajini suočavaju i mogućnostima za unapređenje poslovnih praksi koje će pozitivno uticati na biznis performanse, ali i na zaposlene i životnu sredinu.

Događaj je organizovan u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag Fondacija, Smart kolektiv, Catalyst Balkans, Forum za odgovorno poslovanje, Srpski filantropski forum i Privredna komora Srbije.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link