UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Održivi razvoj Publikacije Vesti

Drugo izdanje ESG/SDG barometra – kratkog vodiča kompanijama na putu ka održivosti

2 min read
Podeli

Organizacija Smart kolektiv, vodeća ekspertska organizacija u oblasti održivosti u Srbiji, objavila je drugo izdanje ESG/SDG barometra – kratkog vodiča kroz dinamičan kontekst namenjen kompanijama  koje započinju svoje putovanje ka  održivosti. 

Drugo izdanje ESG/SDG Barometra pruža dublji uvid u perspektive poslovne zajednice kada je reč o ključnim pitanjima održivosti. Publikacija istražuje kako kompanije odgovaraju na izazove u implementaciji strategija koje obuhvataju faktore životne sredine, socijalne i upravljačke faktore. Poslovna zajednica uverena je da je ESG ne samo relevantan, već i neophodan da tu ostane, a trenutno svedočimo brojnim procesima tranformacije poslovanja koji su usmereni ka održivosti.  

“Već danas, a posebno u skorijoj budućnosti više neće biti moguće voditi uspešan biznis bez snažne posvećenosti održivom poslovanju. To su zahtevi i očekivanja potrošača, ali i budućih zaposlenih. Sa druge strane, ti zahtevi se sve više pretvaraju i u zakonske obaveze, posebno u zemljama EU. U tom smislu kada kažemo da “održivost nije opcija, već jedina solucija” ne mislimo da to treba da služi kao neki pritisak na kompanije, već više kao razumevanje da održivost postaje neodvojivi deo poslovanja”, istakao je u uvodniku publikacije Neven Marinović, direktor Smart kolektiva 

Posebna pažnja ovogodišnjeg izdanja usmerena je na izražavanje zajedničkog stava Foruma za odgovorno poslovanje povodom unapređenja procesa nefinansijskog izveštavanja, kao jedne od centralnih tema za promociju transparentnosti, saradnje sa zainteresovanim stranama i unapređenje održivosti.  

Ovim povodom, Dejan Turk, CEO i generalni direktor, A1 Srbija i A1 Slovenija i predsednik Foruma za odgovorno poslovanje, istakaoo  je “ESG je u čitav poslovni kontekst pre nekoliko godina doneo kvantifikaciju i merljive ciljeve, konkretne korake koje moramo da preduzmemo uzdajući se u pouzdane analize kao i stroge standarde u izveštavanju o našem progresu”.

Barometar predstavlja pregled stavova, tendencija i konkretnih primera u dinamičnom pejzažu održivog poslovanja, istovremeno ističući ključnu ulogu međusektorske saradnje.  

“Za osnaživanje zajednice i rešavanje izazova koje nam donosi budućnost, potrebna je kohezija svih ključnih aktera našeg društva. Na tom putu, naši partneri, civilne organizacije i udruženja su naši saborci i od njih u velikoj meri zavisi uspešnost projekata i rezultata“, izjavila je za publikaciju Nina Elezović, direktorka korporativnih poslova i održivosti, Coca-Cola HBC Srbija i članica upravnog odbora Foruma za odgovorno poslovanje.  

ESG/SDG barometar je kratak, ali sadržajan vodič, namenjen je prvenstveno donosiocima odluka u kompanijama kao svojevrstan putokaz kroz dinamično okruženje i promene koje nastaju inicirane globalnim talasom održivosti. Publikacija takođe nudi i set preporuka namenjenih ostalim partnerima. 

ESG/SDG barometar je nastao na temelju uporedne analize trendova u svetu i istraživanja stavova vodećih kompanija koje posluju u Srbiji. Publikacija je nastala u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta Reforma javnih finansija – Agenda 2030. 

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link