UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP FOP aktuelnosti Javne politike Projekat za unapređenje okvira za davanje Vesti

ANALIZA – BEZ PDV-A NA DONACIJE HRANE BILO BI OBEZBEĐENO DODATNIH 1.2 MILIONA OBROKA GODIŠNJE

2 min read
Podeli

Beograd, 16. oktobar 2020 – Koalicija za dobročinstvo i Forum za odgovorno poslovanje, objavile su nalaze analize troškova i koristi ukidanja PDV-a na doniranu hranu u Srbiji. Prema podacima iz 2018. gotovo 500.000 ljudi u Srbiji nije moglo da zadovolji osnovne životne potrebe, što upućuje na urgentnu potrebu za uređenjem oblasti doniranja hrane.

Analiza je urađena kako bi se dale smernice i moguća rešenja kako bi donacije hrane od proizvođača i prodavaca brže stigle do onih kojima je hrana neophodna. 

 „Rezultati analize koju je Koalicija objavila, ukazuju da bi se, ukidanjem PDV-a, donacije hrane povećale za blizu 160 miliona dinara i ukupno bi iznosile gotovo 700 miliona dinara na godišnjem nivou, što bi moglo da obezbedi više od 1,2 miliona dodatnih obroka u narodnim kuhinjama godišnje. Takođe, rezultati analize ukazuju da 90% kompanija ističe da bi količina uništene ili bačene hrane bila mnogo manja kada bi se napravila razlika u korišćenju hrane sa oznakom „upotrebljivo do“ i „najbolje upotrebiti do“, istakla je Milica Mišković iz Foruma za odgovorno poslovanje.

PDV se ne plaća na donacije hrane u 20 zemlja članica Evropske unije. U okviru Agende Ujedinjenih nacija do 2030. godine, na čije se sprovođenje obavezala i Republika Srbija, predviđeno je da se do 2030. godine prepolovi količina bačene hrane. Evropska unija je 2017. godine donela Smernice o doniranju hrane kako bi se i pojedinačne zemlje članice aktivno uključile u uređenje ove oblasti.

Jasno je da je sprečavanje bacanja zadatak svih nas – građana, kompanije i država, a posebno danas kada se obeležava Svetski dan hrane. Koalicija za dobročinstvo poziva građane da smanje količinu hrane koju bacaju, kompanije da povaćaju donacije hrane, a državu da nastavi sa unapređenjem zakonskog okvira za doniranje hrane, a pre svega kroz isticanje razlike u oznakama za rokove upotrebe hrane i izmene propisa vezanih za PDV.

Analize troškova i koristi ukidanja PDV-a na doniranu hranu u Srbiji je sprovedena u okviru okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, Smart kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link