UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP FOP aktuelnosti Javne politike Projekat za unapređenje okvira za davanje Vesti

Održan sektorski konsultativni sastanak povodom unapređenja zakonskog okvira za doniranje viška hrane

2 min read
Podeli

Beograd, 17. jul 2020. godine – Konsultativni sastanak povodom unapređenja zakonskog okvira za doniranje viška hrane održan je danas sa predstavnicima kompanija iz sektora proizvodnje i trgovine hranom, u cilju razmene informacija i predstavljanja preliminarnih rezultata analize koju je tokom prethodnog meseca sproveo Forum za odgovorno poslovanje u okviru Projekta unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo.  

Na sastanku se ispred Foruma za odgovorno poslovanje obratila Tijana Koprivica, članica UO Foruma i direktorka održivosti Delta holdinga, koja je ukratno upoznala prisutne sa aktivnostima Foruma i zahvalila se svim partnerima iz Koalicije za dobročinstvo, USAID-u na dugogodišnjoj podršci, članicama koje su uzele aktivno učešće u istraživanju i radu Radnih grupa Saveta za filantropiju, kao i ostalim kompanijama koje su uzele učešća i priključile se inicijativi.

U uvodnom delu sastanka, Tijana Grković, sekretar Saveta za filantropiju ispred Kabineta predsednika Vlade Republike Srbije, upoznala je učesnike sa dosadašnjim rezultatima Saveta za filantropiju – među kojima su usvajanje Upustvsto za ostvarivanje poreskih olakšica za donatore, koje je u oktobru prošle godine donela Poreska uprava radi pojašnjenja člana 15 Zakona o porezu na dobit pravnih lica u kome su definisana poreska oslobođenja za pravna lica koja doniraju za opšte korisne svrhe. Tijana je takođe istakla kao značajan rezultat, povećanje minimalnog neoporezivog iznosa za stipendije koje pravna lica daju učenicima i studentima, a koji je krajem iste godine podignut sa 11670 na čak 30.570,00 rsd u nameri da se dodatno podstakne ulaganje u talentovane i/ili mlade na školovanju iz ugroženih porodica.  

O radu i zaključcima Radne grupe za unapređenje zakonskog okvira za doiranje viška hrane na sastanku su govorili korukovodioci Radne grupe – Željko Mitkovski iz Fondacije Ana i Vlade Divac i Ljiljana Ivanjac iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ova radna grupa koju čine predstavnici relevatnih ministarstava, civilnog društva i poslovnog sektora ima za cilj da ispita postojeće stanje i predloži zakonska rešenja koja bi dovela do unapređenja praksi vezanih za upravljanje i doniranje viškova hrane. Na sastanku su predstavljene teme i zaključci kojima se radna grupa bavila, a koji se tiču bezbednosti hrane i poreskog tretmana donacija hrane, u skladu sa smernicama EU.

Ekonomski ekspert Mihajlo Gajić koji je angažovan na izradi analize troškova i koristi, predstavio je preliminarne podatke o evidentiranim iznosima donacija hrane tokom prethodne dve godine i tokom vanrednog stanja, kao i podatke o troškovima u vezi sa njenim uništavanjem. Na bazi prikupljenih podataka od 9 vodećih trgovaca i proizvođača hrane koji su tokom prethodnog meseca dostavili podatke, izvršena je procena maksimalne vrednosti donacija hrane i iznosa poreza na dodatu vrednost koji se ovom prilikom naplaćuje na donacije. Ovi podaci biće javno objavljeni po završetku kompletne analize, početkom avgusta.

Programska menadžerka u Forumu za odgovorno poslovanje i rukovodilac ekspertske grupe u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, Milica Mišković, pozvala je sve zainteresovane kompanije da se priključe inicijativi kroz dostavu podataka, deljenje dobrih praksi i iskustva, kao i promociji teme ka poslovnoj zajednici, ali i građanima kao potrošačima.    

Događaj je deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac a dodatno čine Trag Fondacija, Catalyst Balkans, Smart kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Tagovi:

Može vam se svideti

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link