UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Filantropija Vesti

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodina dobio 5 aspiratora i sisteme za torakalnu drenažu od UNICEF-a

3 min read
Podeli

Novi Sad, 6. septembar 2021. godine –  U okviru kampanje Tako  mali da bi u srce stali, UNICEF je danas uručio pet aspiratora i sisteme za torakalnu drenažu Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, koji su obezbeđeni zahvaljujući donacijama kompanije Schneider Electric, kao i drugih malih i srednjih preduzeća koja su se odazvala apelu UNICEF-a da doniraju sredstva za modernizaciju neonatalne službe u Srbiji. 

Nabavka četiri sistema za torokalnu drenažu i jedan vodeni stub koji su obezbeđeni donacijom Schneider Electric Razvojnog centra,  neophodni su za sprečavanje težih respiratornih problema i olakšavanja kod disanja. Neonatalni aspirator je medicinski uređaj koji se koristi radi sprečavanja neonatalne asfiksije – stanja teškog nedostatka kiseonika nastalog kao posledica otežanog disanja. Ovaj aparat čisti gornje disajne puteve beba i pomaže im da lakše dišu. Aspiratori se primenjuju na odeljenjima intenzivne nege, anestezije i opšte nege, prilikom zbrinjavanja novorođenčadi, dece, ali i odraslih pacijenata.

„Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine je ove godine dobio izuzetno važnu opremu od UNICEF-a, na čemu smo neizmerno zahvalni. Pored pet aspiratora, mi smo na samom početku godine dobili jedan inkubator i naknadno, još pet infuzionih pumpi. U prethodnim godinama dobili smo neonatalni respirator i važnu podršku u organizaciji edukacije profesionalaca koja je usmerena na očuvanje porodično orijentisane razvojne nege prevremeno rođenih beba. UNICEF je naš dugogodišnji partner koji prepoznaje naše potrebe i zajedno sa nama radi na podizanju kapaciteta Instituta, što uključuje i negu novorođenčadi u Institutu koja su u svakodnevnom kontaktu sa mamom, jer je ovaj kontakt od suštinskog značaja da bi prevremeno rođene bebe napredovale. Oprema je preduslov da prevremeno rođene bebe dobiju šansu za život, a stručna podrška nam daje mogućnosti da razvojnu negu podignemo na najviši nivo. Velika zahvalnost ide UNICEF-u i njihovim partnerima“, izjavila je direktorka Instituta, doc. dr Jelena Antić.

U Srbiji se svake godine rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. Prevremeno rođenje je odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi u Srbiji.

UNICEF je kampanju Tako mali da bi u srce stali pokrenuo krajem prošle godine kako bi se dodatno opremile neonatalne jedinice u Srbiji, što će  doprineti i smanjenju smrtnosti prevremeno rođenih beba u zemlji.

„Zahvaljujem se kompaniji Schneider Electric i svim malim i srednjim preduzećima, porodičnim kompanijama i humanim pojedincima koji su nam se pridružili u kampanji i omogućili da nabavimo i isporučimo vrednu opremu. Zahvaljujući njihovoj solidarnosti UNICEF je obezbedio savremenu, preko potrebnu opremu i podršku lekarima, zdravstvenim radnicima i stručnom osoblju u našoj zemlji da primene najsavremenije prakse u neonatalnim jedinicama. Zajedničkim snagama nastojimo da pružimo podršku najosetljivijim bebama da prežive i dosegnu svoje optimalne potencijale, čime utičemo na dodatno smanjenje smrtnosti prevremeno rođenih beba i stvaranje što boljih uslova za stimulaciju njihovog razvoja, što je cilj na kome, uz podršku Ministarstva zdravlja, radimo od 2017. godine“, izjavila je Ivana Mišić, konsultantkinja UNICEF-a u Srbiji.

Zahvaljujući odzivu više od 5100 humanih pojedinca i 245 mala i srednja preduzeća, UNICEF je u periodu od novembra 2020. do avgusta ove godine, prikupio sredstva od kojih je obezbeđeno osam inkubatora, od kojih su četiri dostavljena Nišu, tri Kragujevcu i jedan Novom Sadu, dva aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi koja su poklonjena Nišu i Beogradu, a Kragujevac je dobio i dva reanimaciona stola. U avgustu je UKC Niš isporučena elektronska vaga, a po dve fotelje „koža na kožu“, dobili su Institut za neonatalogiju u Beogradu i Institut za majku i dete Srbije.

UNICEF je od 2017. godine uložio ukupno 53.830.463,00 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji. Nastavlja se nabavka neophodne opreme i pružanje  podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu da dosegnu evropske standarde, što uključuje i sprovođenje principa porodično orjentisane razvojne nege kao vitalnog koraka ka poboljšanju ishoda u pogledu smrtnosti, bolesti i razvoja dece rođene pre vremena i sa zdravstvenim komplikacijama.

UNICEF poziva građane i poslovnu zajednicu da svojim donacijama nastave da pružaju pomoć, kako bismo pokazali svu snagu zajedništva i pomogli da najosetljivije bebe dobiju najbolje uslove za početak života.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link