UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Izložba Bioarheologija Đerdapa

1 min read
Podeli

Beograd, 6. oktobar 2015. – Izložba Bioarheologija Đerdapa otvorena je za javnost u u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na ovoj izložbi imaćete priliku da saznate više o životu   praistorijskih stanovnika Đerdapa. Kroz izložbu vas vode naučnici Laboratorije za bioarheologiju, fizički antropolozi, arheozoolozi i arheobotaničari.

Izložba će biti otvorena svakog petka od 9. do 30. oktobra (9. 16. 23. i 30.oktobra) od 16 do 20 h. Moguće su najavljene posete u drugim terminima (kontakt: bioarchlab@gmail.com, tel: +381113206120). Izložba je smeštena u Arheološkoj zbirci, na Filozofskom fakultetu, a ulazi se iz dvorišta Kapetan Mišinog zdanja (Studentski trg 1).

Bioarheologija se bavi istraživanjem organskih ostataka sa arheoloških nalazišta, i uključuje proučavanje ostataka ljudi, životinja i biljaka. U novije vreme, bioarheološka proučavanja na materijalu sa praistorijskih arheoloških nalazišta u Đerdapu obnovila su interesovanje za jedinstvenu kulturnu pojavu koja se na ovom prostoru javlja u razdoblju 10-6. milenijuma pre nove ere i daje odgovore na mnoga pitanja o prošlosti čoveka u ovom periodu. Fizičko antropološke analize  su pokazale da je Đerdap omogućavao dobar kvalitet života, o čemu svedoči to što su ljudi često živeli i preko 50 godina.

 

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link