UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Pokrenut program podrške preduzećima koja imaju pozitivan uticaj na mlade

2 min read
Podeli

Beograd, 1. septembar 2017. – Nezaposlenost mladih predstavlja izuzetno veliki problem u Srbiji i u 2016. godini stopa nezaposlenosti među ovom društvenom grupom iznosila je 34,9% (Anketa o radnoj snazi, Republički zavod za statistiku). U cilju podrške zapošljavanja mladih, u okviru nemačko – srpske razvojne saradnje realizuje se projekat pod nazivom Podsticanje zapošljavanja mladih, koji u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

S obzirom da socijalno preduzetništvo danas predstavlja jedan od ključnih pokretača ekonomskog i društvenog razvoja, koji pruža mogućnost zapošljavanja mladih iz osetljivih grupa, u okviru projekta Podsticanje zapošljavanja mladih ovaj koncept prepoznat je kao inovativan način za prevazilaženje problema nezaposlenosti mladih i u okviru projekta je pokrenut program podrške socijalnim preduzećima u Srbiji. Cilj programa je upravo da osnaži ona preduzeća koja direktno doprinose zapošljavanju mladih i time podstakne dalje smanjenje nezaposlenosti među ovom društvenom grupom.

Program pruža priliku da preduzeća dobiju stratešku konsultantsku podršku u razvoju i unapređenju poslovanja kroz rad sa iskusnim biznis konsultantima i preduzetnicima, razviju saradnju sa GIZ-om i povežu se sa sličnim preduzećima u Srbiji.

Konkurs se realizuje u saradnji sa Smart kolektivom koji obezbeđuje podršku u procesu selekcije preduzeća koja će dobiti podršku.

Kome je namenjen program?

Program je namenjen socijalnim preduzećima koja zapošljavaju mlade (18-35 godina), zapošljavaju i radno angažuju mlade iz ranjivih grupa ili doprinose zapošljavanju mladih kroz svoje aktivnosti.

Socijalnim preduzećima smatraju se sva pravna lica koja proizvode dobra ili pružaju usluge na tržištu, na preduzetnički i inovativan način i imaju pozitivan uticaj na društvo.

Ostali kriterijumi: preduzeće mora biti registrovano u Agenciji za privredne registre ili odgovarajućim registrima i poslovati minimum godinu dana; preduzeće mora biti u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu i registrovano na teritoriji Srbije.

Šta dobijaju preduzeća u okviru programa:

  • Sveobuhvatnu analizu poslovanja i kapaciteta preduzeća, identifikovanje ključnih problema u poslovanju, podršku u definisanju ciljeva strateškog razvoja preduzeća i plan konsultantske podrške koja će omogućiti stabilan rast i maksimiziranje prihoda preduzeća;
  • Dugoročnu i stratešku podršku od strane biznis konsultanata sa iskustvom u višim nivoima menadžmenta korporativnog okruženja ili u uspešnom vođenju sopstvenog biznisa;
  • Mogućnost da konkurišu za nabavku osnovnih i obrtnih sredstava neophodnih za razvoj poslovanja (opremu, alate, repromaterijal, sirovine itd.);
  • Priliku da se povežu sa sličnim preduzećima u Srbiji.

Kako se prijaviti?

Pošaljite nam prijavu na e-mejl adresu office@smartkolektiv.org do 29.09.2017.godine u 23:59 časova.

Prijava treba da obuhvata:

1. Popunjen formular

2. Dodatnu dokumentaciju – Kopiju rešenja o upisu u Agenciji za privredne registre; skeniran godišnji finansijski izveštaj za 2016. godinu i svojeručno potpisanu izjavu da preduzeće ne potpada ni pod jednu kategoriju preduzeća kojima nije dozvoljeno učešće u programu.

Sve potrebne informacije i smernice za podnošenje prijava možete naći na www.odskoledoposla.org/integralni-pristup/podrska-socijalnom-preduzetnistvu/. Sva pitanja u vezi prijavljivanja na konkurs možete postaviti putem elektronske pošte office@smartkolektiv.org.

Izvor: sens.rs

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link