UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

UN usvojio Agendu za održivi razvoj do 2030. godine

3 min read
Podeli

Njujork, 29. Septembar 2015. – Na Samitu Ujedinjenih nacija o održivom razvoju koji je održan od 25. do 27. septembra Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Agendu za održivi razvoj do 2030. godine, zajedno sa novim setom globalnih ciljeva koji predstavljaju nastavak Milenijumskih ciljeva i nastoje da ostvare ono što ovi nisu uspeli.

Milenijumski ciljevi razvoja koji su usvojeni 2000. godine i koji ističu ove godine prevashodno su se nosili sa siromaštvom, obrazovanjem i zdravljem u najsiromašnijim državama. Ciljevi održivog razvoja takođe se bave ovim problemima, ali i globalnom nejednakošću, ekološkim problemima i problemom pristupa tehnologiji.

Novih globalnih ciljeva ukupno je 17, a oni sadrže i 169 podciljeva. Sledi kraći prikaz usvojenih ciljeva. Kompletnu listu potražite na UN sajtu.

1. Suzbiti siromaštvo u svim formama u svim delovima sveta. Ovo je jedan od najambicioznijih ciljeva i njime se nastoji da se osigura da niko na svetu ne živi sa manje od 1,25 dolara na dan.

2. Suzbiti glad, osigurati dovoljne količine hrane i poboljšati ishranu, kao i promovisati održivu poljoprivredu. Ovaj cilj sadrži i poziv da se udvostruči poljoprivredna proizvodnja malih farmera

3. Osigurati zdrav život i promovisati dobrobit za sve uzraste. Podcilj jeste smanjenje stope umiranja majki pri porođaju sa 200 na 70 na svakih 100,000 porođaja.

4. Osigurati inkluzivno i kvalitetno obrazovanje i promovisati doživotno učenje. Ovaj cilj sadrži i poziv za univerzalni pristup osnovnoškolskom obrazovanju, ali i izražava stav da svi učenici treba da imaju besplatan pristup obrazovanju sve do kraja srednje škole.

5. Postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i devojčice. Ovim ciljem nastoji se zaustaviti diskriminacija i nasilje prema ženama, ali i poziva da se iskoreni primoravanje dece na brak i žensko genitalno sakaćenje.

6. Osigurati dostupnost i održivi menadžement vode i sanitacije za sve. Ovaj cilj ukazuje da svi treba da imaju pristup toaletima i čistoj pijaćoj vodi, ali i poziva na zaštitu i obnovu prirodnih vodenih resursa u narednih pet godina.

7. Obezbediti svima pristup energetskim izvorima. Ovaj cilj poziva na univerzalan pristup električnoj energiji i poziva na obimnije stvaranje obnovljive energije.

8. Promocija održivog i inkluzivnog ekonomskog razvoja, pune i produktivne zaposlenosti i pristojnog posla za sveDeo ovoga cilja je ambiciozni rast od 7% godišnje u najsiromašnijim državama.

9. Izgradnja izdržljive infrastructure, promocija inkluzivne i održive industrijalizacije i negovanje inovacija. Ovaj cilj poziva povećanu tehnološku pomoć razvijenih zemalja siromašnijim zemljama kako bi modernizovale puteve, brane, elektro-mreže i drugu infrastrukturu.

10. Smanjenje nejednakosti u okvirima jedne države i između različitih država.

11. Omogućavanje da gradovi i druge ljudske naseobine budu inkluzivne, bezbedne, otporne i održive.

12. Osiguranje održive konzumacije i proizvodnih obrazaca. Ovaj cilj naglašava važnost smanjenja količine hrane koja se baca i postavlja za cilj smanjenje te količine za polovinu do 2030. godine.

13. Pokretanje hitne akcije borbe protiv klimatskih promena i njenih uticaja.

14. Očuvanje i održiva upotreba okeana, mora i morskih resursa za održivi razvoj.

15. Promocija, obnova i održiva upotreba ekosistema, održiva upotreba šuma, borba protiv deforestizacije i zaustavljanje zagađivanja zemljišta i biodiverzitetskih gubitaka.

16. Promocija miroljubivih i inkluzivnih društava za održivi razvoj, obezbeđivanje pristupa pravdi za sve i izgradnja efektivnih i inkluzivnih institucija na svim nivoima. Ovaj cilj poziva i na zaustavljanje korupcije i nasilja.

17. Osnaživanje sredstava primene i oživljavanje globalnog partnerstva za održivi razvoj. Ovaj deo sadrži i poziv bogatim državama da pruže više pomoći siromašnijim državama i da pomognu manje razvijenim državama u razvoju.

 

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link