UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Edukacija FOP aktuelnosti Nefinansijsko izveštavanje

Okrugli sto u partnerstvu sa GRI

0 min read
Podeli

Beograd, 22. oktobar 2019. – Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje, u partnerstvu sa Global Reporting Initiative (GRI), u prostorijama Erste Bank Srbija realizovali su okrugli sto na sve važniju temu nefinansijskog izveštavanja, s obzirom da ono uskoro postaje i zakonska obaveza za velike kompanije u Srbiji.

Okrugli sto okupio je kako predstavnike kompanija, pionire nefinansijskog izveštavanja u Srbiji, tako i predstavnike malih i srednjih preduzeća koje ovu praksu tek uvode u svoje poslovanje.

Ispred Smart kolektiva i Foruma za odgovorno poslovanje, prisutnima su se obratili Neven Marinović, direktor i Tijana Koprivica, članica Upravnog odbora Foruma i direktorka za održivo poslovanje, Delta Holdinga. Standarde u nefinansijskom izveštavanju jedne od najprihvaćenijih svetskih metodologija na ovom polju predstavila je Kristin Dypdahl iz kancelarije Globalne inicijative za izveštavanje (GRI).

Prisutni su imali priliku da razmene informacije o pravnom okviru za nefinansijsko izveštavanje, tendencijama u Srbiji i svetu u ovoj oblasti, ali i da dobiju praktične informacije o definisanju ključnih aspekata pri izveštavanju.

GRI je najzastupljenija metodologja na svetu koju koristi skoro 70% kompanija koje izvestavaju, u 100 zemalja na svetu. Važnost primene GRI metodologije ogleda se u tome što ona pruža pouzdan i najsveobuhvatniji okvir za izveštavanje, koji mogu koristiti sve organizacije bez obzira na veličinu, sektor ili lokaciju, koji garantuje tačnost i, zahvaljujući standardnim merama učinka, omogućava poređenje sa drugim kompanijama.

 “Mi u okviru kompanije od 2008. godine izdajemo izveštaj o održivom razvoju, a od 2010. godine primenjujemo GRI metodologiju koja nam obezbeđuje sveobuhvatnu analizu održivosti poslovanja i mapiranje snaga i slabosti, kao i uvid u mišljenje stejkholdera. Smatramo da je uloga liderskih kompanija okupljenih u Forumu za odgovorno poslovanje upravo u tome da podrže i podstaknu što veći broj kompanija da počnu da izveštavaju, a da potom primene adekvatne metodologije, kako bi kroz izveštavanje odgovorili na sve zahtevniju potrebu stejkholdera, a uz to i unapredili svoj biznis. Forum će i dalje za svoje članice organizovati niz događaja u cilju razmene iskustva kako bi pomogao kompanijama da ovu kompleksnu metodologiju na jednostavan i efikasan način primene u praksi”, rekla je Tijana Koprivica, članica Upravnog odbora Foruma za odgovorno poslovanje, i direktorka za održivo poslovanje, Delta Holding.

Nefinansijsko izveštavanje od 2020. postaje zakonska obaveza za velike kompanije u Srbiji, a Forum za odgovorno poslovanje od svog osnivanja zajedno sa svojim članicama, promoviše nefinansijsko izveštavanje bez obzira što u Srbiji, nije postojao zakonodavni okvir koji to od kompanija iziskuje.

Kompanije članice Foruma koje izveštavaju o održivom poslovanju su: Atlantic grupa, Banca Intesa, Coca-Cola Hellenic, Delta Holding, Erste Bank Srbija, Eurobanka, Titan Cementara Kosjerić, Vojvođanska banka.

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link