UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP Nefinansijsko izveštavanje Vesti

Kompanije dostavile podatke o ulaganjima u lokalnu zajednicu

2 min read
Podeli

Beograd, 31.10.2019. – Forum za odgovorno poslovanje obavio je publikaciju BOLJI BIZNIS ZA BOLJE DRUŠTVO – PODRŠKA ZAJEDNICI U BROJKAMA koja se bavi analizom ulaganja kompanija u Srbiji u lokalnu zajednicu tokom 2018. godine.

Publikacija je nastala sa ciljem da javnosti predstavi prakse društvene odgovornosti u Srbiji koje se odnose na ulaganja poslovnog sektora u lokalnu zajednicu. Učešće u ovom istraživanju uzelo je 34 kompanije, koje su pristale da dostave podatke o prošlogodišnjim društveno odgovornim ulaganjima u zajednicu.

Prema rezultatima upitnika, najzastupljenije oblasti koje kompanije podržavaju su obrazovanje 73.33%, kultura i umetnost 66.67%, zdravstvo 60.00%, sport 56.67%, zaštita životne sredine 53.33% i ekonomski razvoj 50.00%. Ove godine, upečatljiv je sve veći broj kompanija okrenut projektima koji podržavaju lokalni ekonomski razvoj kroz podršku preduzetničkim inicijativama i osnaživanju preduzetnika.

Kada su u pitanja izdvajanja za stipendije u 2018. godini, 7 kompanija dodelilo je 134 stipendije u ukupnoj vrednosti od 37.914.819,00 dinara, dok je za poreze na ove stipendije dodatno izdvojeno još 10.524.734,12 dinara.

Ukupna vrednost donacija u novcu iznosila je preko 635 miliona dinara, a 53% kompanija navelo je da svoje donacije usmerava ka državnim institucijama (obrazovne, kulturne, zdravstvene). Velike kompanije u proseku su izdvajale 25,5 miliona dinara, dok je najviša vrednost novčane podrške jedne kompanije zajednici iznosila 212,3 miliona dinara. Srednja preduzeća u proseku su izdvajala 9,4 miliona dinara, dok se kod malih preduzeća iznos namenjen davanjima za opšte dobro kretao između 50 i 100 hiljada dinara.

Angažovani zaposleni direktno doprinose građenju kulture poverenja koja donosi koristi i kompaniji, i zajednici, a sa tim u vezi, 83% kompanija navelo je da podstiče svoje zaposlene na volontiranje.

U 17 kompanija koje vode evidenciju o volontiranju zaposlenih, ukupan broj sati volontiranja iznosio je 32.469. Od toga, zaposleni su najviše vremena posvetili manuelnom ili fizičkom radu, nasuprot radu koji podrazumeva određena ekspertska znanja ili veštine.

BOLJI BIZNIS ZA BOLJE DRUŠTVO –  PODRŠKA ZAJEDNICI U BROJKAMA može se preuzeti na sledećoj stranici.

Publikaciju je objavio Forum za odgovorno poslovanje u okviru Projekta unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag Fondacija, Smart kolektiv, Katalist Balkans, Forum za odgovorno poslovanje, Srpski filantropski forum i Privredna komora Srbije.

U analizi rezultata učestvovale su 34 kompanije: Art Ival, Bambi, Banca Intesa, Coca-Cola HBC Srbija, Crédit Agricole Srbija, CRH Srbija, Delhaize Serbia, Delta holding, dm drogerie markt, G4S Secure Solutions, Elixir Prahovo,  Erste bank,  Eurobank, Hemofarm, JKP Gradska toplana Niš, Lafarge BFC, Majanca Plast, ManpowerGroup Srbija, Marbo Product, MOZZART, NCR Srbija, NIS, Nordeus, Fabrika konfekcije NOVITET, Organic Tea, SZR Servis Polaris,  Radijator-Inzenjering, Rudnik i flotacija Rudnik, OTP banka Srbija, Telekom Srbija, TITAN Cementara Kosjerić, UniCredit Bank Srbija, Vip mobile i Vojvodjanska banka.

 

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link