UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

FOP FOP aktuelnosti Projekat za unapređenje okvira za davanje Vesti

Dostupan novi godišnji izveštaj: Kako su kompanije doprinosile zajednici prethodne godine i tokom pandemije?

2 min read
Podeli
Bolji biznis za bolje društvo 2019-2020 izveštaj

Beograd, 04. novembar 2020. godine – Forum za odgovorno poslovanje objavio je godišnju publikaciju, ,,BOLJI BIZNIS ZA BOLJE DRUŠTVO 2019/2020”, koja uključuje analizu doprinosa 38 kompanija lokalnoj zajednici tokom 2019. godine, kao i tokom krize izazvane COVID-om. 

Cilj ove analize je da predstavi društveno odgovorne prakse kompanija u Srbiji široj javnosti, s namerom da promoviše transparentnost informacija, održivi rast i podršku društvu i ekonomiji.

Kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom virusa COVID-19, anketirane kompanije su donirale ukupno 330.016.349,77 dinara, od čega 95.393.556,77 dinara čine donacije u proizvodima. Više od polovine donacija bilo je namenjeno zdravstvenim ustanovama, dok je ostatak uglavnom bio namenjen lokalnim samoupravama. U ovom periodu, kompanije su pružile i druge vidove podrške, kao što su otkup proizvoda manjih preduzeća, kampanje i projekti podržavanja lokalnih preduzeća čije je poslovanje ugroženo.

Tokom 2019. godine, anketirane kompanije su ili zadržale isti nivo ulaganja ili ga povisile. Ohrabrujući je podatak da oko ⅔ kompanija praktikuje redovan doprinos zajednici, dok ostale to čine po potrebi. Ukupna vrednost donacija zajednici iznosi oko 645 miliona dinara. Iako primarno doprinose finansijski (85% kompanija), robom i uslugama pomoglo je 80% kompanija, dok je čak 71% njih uključilo svoje zaposlene koji su delili znanje, veštine i vreme. Od 38 kompanija, šest njih je svoje usluge pružalo besplatno. 

Donacije su uglavnom namenjene državnim institucijama (zdravstvo, obrazovanje, kultura), koje čine 58%, praćene nacionalnim NVO (56%), sportskim organizacijama (42%), lokalnim NVO (42%), socijalnim ustanovama (31%), lokalnim samoupravama (28%) i fondacijama (28%). 

Najveći broj kompanija podržava obrazovanje (72%). Anketirane kompanije su 2019. godine dodelile 109 stipendija u vrednosti od 33.160.763,10 dinara. Ekološkim inicijativama lokalnih zajednica posvećeno je svega 39% kompanija, dok je geografski najzastupljenija Vojvodina, gde odlazi 46.27% donacija, a najmanje Beograd, sa nepunih 12%. 

Kada su u pitanju ciljevi održivog razvoja (COR), od 88% kompanija koje žele da se angažuju, 65% kompanija članica Foruma je pristupilo usklađivanju poslovanja sa ciljevima, dok je svega 5 uključeno u dijalog u vezi sa javnim politikama koje se tiču COR. 

Tokom 2019. godine, zaposleno je 432 osobe sa invaliditetom, a u razvoj zaposlenih uloženo 401.209.294,94 dinara. Sve veći akcenat na zdravlje zaposlenih ogleda se u povećanom ulaganju u sistematske preglede i dodatno zdravstveno osiguranje, dok više od 80% kompanija uvodi fleksibilnost u radu. Doprinos zajednici kroz korporativno volontiranje praktikuje 71% kompanija, dok se lokalno preduzetništvo podržava saradnjom sa lokalnim dobavljačima: oko 62% od ukupnog budžeta za nabavku je bilo usmereno na kupovinu od lokalnih dobavljača, uz obuke dobavljača i podrške socijalnim preduzećima. Krajnji potrošač nije zanemaren i čak 70% kompanija se trudi da edukuje i informiše potrošače o pametnoj potrošnji, društveno odgovornom poslovanju i sl. Takođe, sve veća pažnja posvećuje se okolini. Vrlo je pozitivan podatak da je 92% otpada predato na reciklažu, kao i da se 82% kompanija FOP-a trudi da pospeši energetsku efikasnost. 

Celokupan izveštaj možete besplatno pogledati ovde.

Analizu je sproveo Forum za odgovorno poslovanje (FOP) u okviru Projekta unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag Fondacija, Smart kolektiv, Catalyst Balkans, Forum za odgovorno poslovanje, Srpski filantropski forum i Privredna komora Srbije. 

Tagovi:

Može vam se svideti

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link