UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Konkursi Mala i srednja preduzeća Održivi razvoj Vesti

Promocija društveno odgovornih akcija

2 min read
Podeli
Promocija društveno odgovornih akcija

Beograd, 04. decembar 2020. godine – ,,Osmi konkurs dodele Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje Đorđe Vajfert otvoren je za prijavu za sva privredna društva do 18. decembra”, izjavio je Dušan Stokić iz Privredne komore Srbije.

Na sednici Saveta za društveno odgovorno poslovanje, prisutni su dobili detaljne informacije o novom konkursu dodele Nagrade, propozicijama i metodologiji, evaluaciji prijava, kao i o tome kako odabrati pravi projekat. Privredna društva ne bi trebalo da prijavljuju projekte koji su isključivo bazirani na osnovnoj delatnosti ili unapređenju sopstvene delatnosti; donaciju, bez uključivanja zaposlenih; uvođenje sistema menadžmenta i drugih standarda poslovanja, kao i akcije koje još uvek nemaju vidljivih rezultata.

Primere dobre prakse po principima društveno odgovornog poslovanja predstavile su kompanije dobitnice Nacionalne nagrade za DOP u prethodnom ciklusu: Tarket Bačka Palanka i Novitet Žitkovac. Milena Pavičić Vitošević i Danijela Stojković (Tarket Bačka Palanka) su govorile o programu – Tarkett Cares, ali i ostalim programima podrške koji su usmereni ka: deci (osnovne škole i vrtići), podršci u oblasti kulture; zaštiti životne sredine; podršci sportskim aktivnostima (kajak kanu klub Tarket), ali i unapređenju položaja osobama sa invaliditetom.

Branka Jovanović iz firme Novitet Žitkovac je predstavila program društveno odgovornog poslovanja kojim štite životnu sredinu i pomažu socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Kompanija Novitet od restlova u proizvodnji pravi torbe i nesesere i poklanja ih partnerima i lokalnom stanovništvu, čime 90% otpada vraćaju u proizvodnju.

Milica Mišković iz Foruma za odgovorno poslovanje je predstavila godišnje istraživanje ,,Bolji biznis za bolje društvo”. U istraživanju je učestvovalo 31 kompanija koje su donirale preko 330 miliona dinara tokom prethodne godine. Skoro polovina doniranog iznosa bila je namenjena potrebama zdravstvenog sistema u Srbiji. Preko 70% članica Foruma za odgovorno poslovanje izveštava o održivom razvoju putem posebnog izveštaja. Preko 80% kompanija omogućava zaposlenima rad od kuće i obezbeđuje zdravstveno osiguranje.

Neprofitne.rs je platforma koju je pokrenula organizacija Catalyst Balkans i kojom se podiže poverenje u neprofitne organizacije, raste transparentnost, vidljivost i reputacija ovog sektora.

Trag fondacija je predstavila istraživanje Srbija daruje neprofitnom sektoru, koje sadrži podatke o doniranim sumama u toku prošle godine, kao i ko su najveći darodavci i na koji način i u kojim oblastima se najviše donira.

Na sastanku su prisutni dobili informaciju i o aktivnostima na projektu Finansiranje socijalnih promena (Finance for social change) u kome učestvuje Privredna komora Srbije. Na nedavno održanom takmičenju su odabrana četiri socijalna preduzeća koja su osvojila nagradni fond od 30.000 evra (sponzor Unicredit banka). Jedno od pobedničkih programa je socijalno preduzeće iz Srbije – Karitas Šabac sa programom Avlija Bogatić.

Izvor: Privredna komora Srbije

Tagovi:

Može vam se svideti

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link