UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Članice COVID-19 FOP FOP aktuelnosti Godišnji upitnik Održivi razvoj Projekat za unapređenje okvira za davanje Publikacije Tržište Vesti Volontiranje

Analiza – ,,Bolji biznis za bolje društvo 2019/2020″: Kompanije donirale stotine miliona dinara za podršku borbi protiv koronavirusa

2 min read
Podeli
Bolji biznis za bolje društvo 2019/2020

Beograd, 4. decembar 2020. godine – Forum za odgovorno poslovanje predstavio je publikaciju ,,BOLJI BIZNIS ZA BOLJE DRUŠTVO 2019/2020”, u kojoj je analiziran doprinos 38 kompanija lokalnoj zajednici tokom 2019. godine, kao i tokom krize izazvane koronavirusom.

Prema izveštaju, do kraja juna 2020. godine, kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa u Srbiji, anketirane kompanije donirale su ukupno 330 miliona dinara, od čega oko 95 miliona dinara čine donacije u proizvodima. Više od polovine donacija usmereno je zdravstvenim ustanovama, dok je ostatak uglavnom usmeren ka lokalnim samoupravama. U ovom periodu, kompanije su pružile i druge vidove podrške, kao što su javne kampanje i podrška malim preduzećima.

Tokom 2019. godine, anketirane kompanije su ili zadržale isti nivo ulaganja ili ga povisile u odnosu na prethodnu godinu. Oko 65% kompanija redovno doprinosi zajednici, dok ostale to čine po potrebi. Ukupna evidentirana vrednost donacija zajednici u 2019. godini iznosi oko 645 miliona dinara, sa doprinosom velikih kompanija, u proseku, od 30 miliona, srednjih sa 7 miliona dinara, a malih nešto više od milion dinara.  

Iako primarno doprinose finansijski (85% kompanija), donacijom robe pomoglo je 80% kompanija, dok je 71% u programe podrške zajednici uključilo i svoje zaposlene koji su delili znanje i veštine. Od 38 kompanija, šest kompanija je pružalo pro bono usluge.

Glavne nalaze ovogodišnje analize zvanično su predstavili predsednik Foruma, Dejan Turk (Vip Mobile), potpredsednik Foruma, Predrag Mihajlović (OTP banka), članice Upravnog odbora Tijana Koprivica (Delta holding) i Nina Elezović (Coca-Cola HBC), izvršni direktor Foruma, Neven Marinović i Jelena Avramović ispred USAID-a.   

Kompletan izveštaj je dostupan na veb-sajtu Foruma za odgovorno poslovanje.

Analizu je sproveo Forum za odgovorno poslovanje (FOP) u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag Fondacija, Smart kolektiv, Catalyst Balkans, Forum za odgovorno poslovanje, Srpski filantropski forum i Privredna komora Srbije.

Tagovi:

Može vam se svideti

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link