UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Javne politike Projekat za unapređenje okvira za davanje

Stipendije do 30.000 dinara neće se oporezivati

0 min read
Podeli

Beograd, 06. novembar 2019. – Umesto dosadašnjih 11.741 dinar, neoporezivi deo za stipendije i kredite učenika i studenata biće povećan na 30.000 dinara mesečno.

Na inicijativu Saveta za filantropiju premijerke Ane Brnabić, Vlada Srbije prihvatila je odredbu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana kojom se predlaže povećanje neoporezivog iznosa za stipendije, saopšteno je iz Vlade.

Predlog je izradila Radna grupa za unapređenje pravnog i fiskalnog okvira za davanje za opšte dobro Saveta za filantropiju.

„Ova odluka predstavlja značajan rezultat rada Saveta za filantropiju, osnovanog prošle godine odlukom predsednice Vlade Srbije, a na inicijativu Koalicije za dobročinstvo“, navodi se u saopštenju Vlade.

Zahvaljujući Koaliciji za dobročinstvo i podršci Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovedena je analiza troškova i koristi koja je pokazala da je povećanje neoporezivog dela stipendija opravdano i da će se donatori lakše opredeliti da pomognu većem broju talentovanih učenika i studenata i u većim iznosima.

Koaliciju za dobročinstvo predvode Fondacija „Ana i Vlade Divac“, Trag fondacija, Katalist Balkans, SMART kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

U okviru Saveta za filantropiju formirane su tri radne grupe i jedno radno telo kako bi se olakšalo i podstaklo doniranje robe, novca i vremena u Srbiji. Savet za filantropiju nastavlja da stvara podsticajno okruženje za razvoj filantropske infrastrukture i kulture davanja za opšte dobro.

Izvor: rts.rs

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link