UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

Ostalo Vesti

Održan Sajam volontiranja

2 min read
Podeli

Beograd, 22. i 23. maj 2015.Na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu održan Sajam volontiranja na kom su različite organizacije, ustanove, festivali i socijalna preduzeća predstavili svoje programe i aktivnosti za koje su im potrebni volonteri. Građani su na sajmu imali priliku da se upoznaju i povežu sa izuzetnim organizacijama kojima mogu da pomognu da urade nešto dobro za svoje okruženje, a da istovremeno steknu nova znanja i iskustva. 

Na otvaranju Sajma su se obratili Ambasador SAD-a u Beogradu gospodin Majkl Kirbi, gospodin Nenad Borovčanin, državni sekretar za omladinu u Ministarstvu omladine i sporta i Neven Marinović, direktor Smart kolektiva.

 Kada govorimo o volontiranju moramo da se setimo maja prošle godine, kada je tako veliki broj mladih ljudi volontirao pomažući ugroženim sugrađanima. Za razliku od prošle godine, danas se ovde okupljamo lepim povodom – da upoznamo veliki broj organizacija kojim su potrebni volonteri. Volontiranje nam daje mogućnost da učinimo nešto dobro i da upoznamo ljude koje inače ne bismo bili u prilici da upoznamo. Želeo bih da se zahvalim Smart kolektivu na organizaciji ovog događaja, a posebno želim da se zahvalim svim mladim ljudima koji će ovde pronaći organizacije i inicijative kojima žele da pomognu, i koji će volontirajući učiniti da Srbija postane bolje mesto za život i sve njegove građane“, izjavio je ambasador Kirbi. Tokom svog obraćanja, Borovčanin je poručio da „Mladi jesu spremni da volontiraju. To više niko ne dovodi u sumnju. Prošle godine smo mogli da se uverimo u snagu volontiranja i želju naše omladine da se uključi i pomogne. Želimo u tom duhu da nastavimo i zato smo ove godine omogućili da se širom Srbije, u najmanje 15 okruga, organizuje 30 volonterskih kampova u okviru programa MLADI SU ZAKON.“

Danas u Evropi volontira više od 100 miliona ljudi. Sa željom da pomognu društvu, ali i da steknu nova znanja i iskustva, volonteri uvek rade sa zadovoljstvom verujući u misiju koju ispunjavaju. Volonterski rad doprinosi ličnoj satisfakciji i razvija pozitivnu sliku o pojedincu, omogućuje poznanstva sa ljudima sličnim nama, pomaže da se profesionalno usmerimo i podstiče aktivnu građansku ulogu za dobrobit zajednice.

Organizatori podsećaju da volontiranje čuva i osnažuje osnovne ljudske vrednosti kao što su solidarnost, zajedništvo i pomaganje drugima, a kao nastavak najavljuju kreiranje onlajn platforme na kojoj će građani širom Srbije moći da se prijave za neku od aktuelnih volonterskih aktivnosti u njihovoj blizini. „Prošlogodišnje majske poplave pokazale su da smo kao građani spremni da pomognemo kada je teško.  Cilj ovog Sajma je da motivišemo građane da volontiraju i mimo vanrednih situacija, jer potreba i problema ima zaista mnogo“, izjavio je Neven Marinović, direktor Smart kolektiva.

Sajam volontiranja deo je projekta ,,Volontiraj’’ koji realizuje Smart kolektiv u partnerstvu sa Regionalnim volonterskim centrom Pančevo, a  uz podršku Ambasade SAD u Beogradu. Projekat ima za cilj da promoviše volonterizam u Srbiji i da građanima ponudi konkretne prilike za volontiranje, a organizacijama kojima su potrebni volonteri – priliku da predstave svoj rad građanima i dođu do volontera.

 

Tagovi:

Može vam se svideti

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link