UČITAVANJE

Ukucaj za pretragu

COVID-19 Radno okruženje

Podržati zaposlene porodice tokom pandemije

2 min read
Podeli

NJUJORK, 30. mart 2020. godine – Kako se nastavlja eksponencijalni rast pandemije COVID-19, od suštinskog je značaja podržati zaposlene porodice kako bi se negativne posledice po decu svele na minimum, izjavili su danas UNICEF i MOR.

„Posledice pandemije – gubitak poslova, produženi periodi stresa i narušavanje mentalnog zdravlja – uticaće na porodice godinama“, rekla je šefica UNICEF-ovog Odseka za razvoj tokom ranog detinjstva dr Pia Rebelo Brito. „Kod najugroženije dece, odsustvo adekvatnih sistema socijalne zaštite povećava njihovu izloženost krizi.“

U novim preliminarnim preporukama koje su objavljene danas, UNICEF apeluje na poslodavce da razmotre uticaj svojih poslovnih odluka na porodice radnika – i da pruže podršku socijalnoj zaštiti kada kod je to moguće. UNICEF i MOR takođe pozivaju vlade da pojačaju mere socijalne zaštite, posebno za ugrožene porodice, između ostalog kroz pružanje pomoći poslodavcima da ne otpuštaju zaposlene i da nastave da isplaćuju plate, kao i da garantuju finansijsku podršku onima koji izgube posao.

„Socijalni dijalog – konsultacije i saradnja između vlada, radnika i poslodavaca i njihovih predstavnika – od suštinskog je značaja. Kako bi odgovori bili delotvorni i održivi, oni se moraju graditi na poverenju i širokom iskustvu“, rekla je Manuela Tomei, direktorka Sektora za uslove rada i jednakost u MOR.

Politike i prakse koje uzimaju u obzir potrebe porodice, uključujući zaštitu poslova i prihoda, plaćeno odsustvo za negu članova porodice, fleksibilne uslove rada i pristup kvalitetnoj brizi o deci u vanrednim situacijama, mogu napraviti ključnu razliku. One omogućavaju zaposlenima da zaštite i da se brinu o sebi svojoj deci i povećavaju produktivnost i osećaj sigurnosti radnika.

Preliminarni tehnički dokument izrađen od strane UNICEF-a, MOR i UN Women o politikama koje uzimaju u obzir potrebe porodice i drugim dobrim poslovnim praksama u kontekstu COVID-19 možete preuzeti ovde.

Izvor: Unicef
Fotografija: Photo by Lgh_9 from Pexels

Tagovi:

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DON’T MISS OUT!
Prijavite se na naš newsletter
budite u toku sa najsvežijim CSR aktuelnostima u Srbiji i regionu! 
Prijava
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link